”Varför betraktas företagares kunskaper som värdelösa?”
Janne näsström reagerar:

”Varför betraktas företagares kunskaper som värdelösa?”

Driva Egets bloggare Janne Näsström reagerar på allt ideellt arbete som egenföretagarna utför.
– Belöningen är, för de mest engagerade, att få skaka hand med näringsminister Annie Lööf, skriver han.

En del är ambassadörer för kvinnors företagande – gratis. Andra föreläser om företagande på starta-eget-kurser – gratis.

I ett blogginlägg reagerar Janne Näsström nu starkt på hur det kommer sig att företagarna ska agera dragplåster och göra gratisjobb medan de som bokar upp och beställer kaffe vid olika event får full lön?
Vad signalerar det? Och vad blir slutsatsen?

Janne Näsström kastar sig tillbaka till 90-talet då han själv deltog friskt – gratis.
– Jag ställde upp gratis och visade därmed att mina kunskaper var värdelösa.
 

LÄS MER! Läs hela blogginlägget här – och kommentera gärna kring dina erfarenheter av gratisjobb. Gör du sådant? När?

Varför betraktas företagares kunskaper som värdelösa?

Hur kommer det sig att kunskap och egen erfarenhet av företagande anses värdelöst, medan det är värdefullt att boka lokal och beställa kaffe?

Jag tänker på alla företagare som jobbar gratis åt myndigheter och olika näringsfrämjande aktörer. Det är ambassadörer för kvinnors företagande, mentorer, föreläsare på Starta Eget-kurser och så vidare. Det är ideellt arbete för hela slanten. Belöningen är, för de mest engagerade, att få skaka hand med näringsminister Annie Lööf.

Samtidigt tar näringsfrämjarna ut fulla löner för att boka lokal och beställa kaffe till de möten där ideellt arbetande företagare är dragplåstren.

Det är precis som om vi företagare vore en religiös sekt och att vårt stora mål i livet är att frälsa andra för vår lära. Och att näringsfrämjarna därför gör oss en stor tjänst genom att låta oss arbeta gratis.

Jag vet inte hur andra företagare resonerar, men själv har jag inte minsta lust att frälsa omvärlden och skaffa mig en massa konkurrenter. Helst av allt skulle jag vilja vara ensam i min nisch, men framför allt handlar mitt företagande om att uppfylla mina egna drömmar. Min dröm är inte att göra hela svenska folket till företagare.

Hur kan jag då påstå att många års erfarenheter och kunskaper anses sakna värde? Pengar är endast och enbart ett verktyg för att sätta värde på varor och tjänster. De är mätinstrument för underliggande värden. Det som är gratis är värdelöst och ju värdefullare, desto dyrare blir varan eller tjänsten.

Slutsatsen blir att det är värdefullare att beställa kaffe än att dela med sig av ett livs erfarenheter av företagande.

Ett återkommande argument för att ställa upp gratis, är att vi företagare skapar kontakter och skaffar oss kunder. På 1990-talet medverkade jag på otaliga möten och kurser arrangerade av Almi. Deltagarna antecknade så att pennorna glödde, men min dåvarande reklambyrå fick inte ett enda uppdrag den här vägen, inte ens från Almi. Inte så märkligt, jag ställde upp gratis och visade därmed att mina kunskaper var värdelösa.


ANNONS

ANNONS

Nyhetsbrev

ANNONS