<![CDATA[]]>

Vabba som småföretagare – så fungerar det

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 6 september, 2016

När hösten drar igång med förskola och skola drar också VAB-tiderna igång. Men hur fungerar det för dig som företagare? Driva Eget hjälper dig rätt när du behöver vabba.

Sjukdomar och vård av barn (VAB) kommer sällan lägligt – inte heller för dig som är företagare. Många kan pussla med sin partner och jobba tidiga morgnar eller sena kvällar, eller en stund när barnen vilar.

Men som företagare har du rätt att vabba, alltså vårda ditt sjuka barn, precis som vilken annan anställd som helst.

Så fungerar ersättningen:

  • Ersättningen du får när du vabbar kallas tillfällig föräldrapenning och det är Försäkringskassan som betalar ut denna ersättning. Här gäller inga karensdagar som när du är sjuk utan pengar betalas ut från barnets första sjukdag.
  • Ersättningen baseras på din sjukpenninggrundade inkomst, din SGI. Så här räknar du ut din SGI.
  • Ersättningen för VAB är lite mindre än 80 procent av din vanliga inkomst, men det finns en maxgräns för hur mycket pengar du får.
  •  Tycker du att din ersättning är för låg? Här är bästa tipset att faktiskt ta ut lön om du har ett aktiebolag och se till att ha ett tillräckligt gott överskott om du har enskild firma. Det är lönen som du har gett dig själv som helt avgör din SGI om du driver aktiebolag. Med enskild firma kan du årligen uppdatera din SGI om du tjänar mer och på så vis påverka din tillfälliga föräldrapenning.
  • Som kombinatör, alltså om du både driver företag och är anställd, har du inte rätt till lika mycket tillfällig föräldrapenning som när du antingen bara driver företag eller är anställd. Läs mer om den problematiken i exemplet här.

Hur fungerar det då om jag som företagare vabbar och en kund ringer eller jag måste skicka iväg en offert?
– Rent generellt så tar du inte ut ersättning för den delen som du arbetar. Om du är hemma och jobbar någon del av dagen, kanske när barnet sover, så begär du inte hel ersättning, säger Birgitta Wendel vid Försäkringskassan.

Du kan alltså vabba delar av dagar – 75 procent, 50 procent, 25 procent och 12,5 procent av en dag. Så håll koll på hur mycket tid du arbetar respektive vabbar under dagen för att följa Försäkringskassans regler.

Enligt Försäkringskassans regler kan du bara få ersättning för VAB om:

  • Barnet är mellan 8 månader (240 dagar) och 12 år. Det finns tillfällen när du har rätt till ersättning även om barnet är äldre, yngre eller omfattas av LSS. Läs mer om det här.
  • Du stannar hemma från jobbet för att du ska ta hand om ett sjukt barn. Du kan också få ersättning om du följer med barnet till läkare, barnavårdscentral, tandläkare eller barn- och ungdomspsykiatri eller om du är hemma med barnet för att den ordinarie vårdaren är sjuk.
  • Du är försäkrad i Sverige. Det är du om du bor och arbetar här. Det finns några undantag från regeln – läs mer här.

För att få ersättning för VAB ska du först anmäla här att barnet är sjukt och sedan ansöka här om pengarna när barnet är friskt igen.

Så anmäl VAB den första dagen du stannar hemma, antingen via Försäkringskassans webbplats eller via deras app. Och om du råkar glömma, så gör du en anmälan med aktuellt datum och talar om anledningen till det när du ansöker.

Kom också ihåg att du måste skicka in ett intyg från en läkare eller sjuksköterska från och med den åttonde sjukdomsdagen. Även de dagar när du inte vabbar, till exempel lördagar och söndagar, räknas in i sjukdomsperioden.

TIPS! Om du eller barnets andra förälder har svårt att vabba kan mormor eller farfar eller någon annan vabba åt er.