<![CDATA[Placeboeffekten funkar även när det gäller jobbstress. Våra förväntningar på livet påverkar direkt hur vi mår.]]>

Släpp kraven och må bättre!

Gustaf Brickman

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 6 maj, 2016

Det är inte mängden reell stress som gör att allt fler företagare känner oro. Istället är det våra förväntningar och krav på livet som ställer till det. Det visar en undersökning från friskvårdsföretaget Feelgood. 

Undersökningen visar att andelen människor som uppger att de har upplevt oro, ängslan eller nedstämdhet har ökat från drygt 10 procent 2008 till drygt 25 procent idag.

Men ökningen verkar inte bero på externa faktorer som ökad stress på jobbet eller på att man arbetar för mycket. Dessa faktorer ligger nämligen stabilt på samma nivå och de som arbetar övertid har dessutom lägre sjukfrånvaro.

Joachim Morath, VD på Feelgood, tolkade resultaten så här:
– Det finns en stor press på hur man ska vara som person idag. Bra make, bra förälder, du ska hinna med Facebook, hemmet och du ska vara lycklig. Om du inte är lycklig hela tiden tror många att det är något som är fel. Förväntan är att livet ska vara på topp hela tiden och det leder till en ökad oro.

Det här oroar vi oss för mest

1. ”Jag vet inte om jag får ihop ekonomin”

Att oroa sig för pengar är en klassisk företagarstress. Här gäller det att skaffa kontroll och det gör du bäst genom att ”realitetspröva” din oro.

– Räkna på hur ekonomin faktiskt ser ut. Hur är nuläget och hur mycket mer måste du få in för att gå runt? Här kan du påverka situationen så gör en plan efter hur verkligheten ser ut. Det kommer att minska din oro och dessutom troligen hjälpa din ekonomi, säger Alexander Rozental, psykolog och föreläsare.

Läs mer: 10 råd för att stressa ner

2. ”Tänk om ­skatterna höjs eller konjunkturen blir sämre?”

Dessa mer diffusa orosmoln handlar om både kunskap och acceptans. Även här är det första steget till att hantera oron att ta reda på de faktiska effekterna.

– Vad innebär skattehöjningen du är rädd för? Räkna i kronor och ören och ta reda på om det verkligen vore en katastrof. Det andra steget är att tillåta dig att känna oro – konjunkturen kan ju alltid falla men det är ju inget du kan låta påverka hela ditt företagarliv. Att acceptera oron är ett sätt att avdramatisera den.

3. ”Jag tror att jag håller på att bränna ut mig!”

Att jobba hårt och stressa mycket är inte helt ovanligt bland företagare. Om du är rädd för att bränna ut dig ska du boka en tid hos en läkare.

– Stress, oro och ångest kan vara sammankopplade och leder lätt till en negativ spiral. Ta tjuren vid hornen, besök din husläkare eller en psykolog och berätta hur du känner.