<![CDATA[Coffice har blivit ett populärt koncept för småföretagare. Fot0. Getty Images]]>

Sitt inte hemma och samla damm

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 22 juni, 2017

Samla inte damm ensam hemma! Haka på trenden att sitta ihop med andra och få nya idéer och samarbeten på köpet.

Nu vill allt fler småföretag sitta och jobba ihop. ”Hoffice” och ”coffice” där man samlas och jobbar tillsammans hemma hos någon eller på kafé har blivit poppis bland enmansföretagare. Nu blir även så kallade co-workingkontor allt vanligare.

Ett exempel är The Great Northern i Skellefteå. I det som tidigare var stadens bibliotek, finns nu mötesplatser, små fasta kontor och en co-workingyta där företag kan flytta in och ut. Dessutom finns inkubatorer och nyföretagarcentrum.

En som sitter här är Leif Rehnström, vd på Hello future vars tio anställda jobbar med företags digitaliseringsprocesser. Största fördelen med kontoret är det sociala, menar han.

– Det ger närhet till människor i angränsande sektorer, vilket ger ett större inflöde av tankar, idéer och nätverk. Man är en del av något större och har tillgång till bra energi.

Leif har tidigare suttit på liknande kontor i Stockholm och även drivit en mindre co-workingplats själv.

– Det finns någonting i det här som går hand i hand med trenden som kallas gig-ekonomi. Att man kanske inte vill ha en karriär hela livet, inte bara göra en sak. Man vill uppleva en frihet i att komma och gå, ha olika typer av uppdrag och människor, jobba i nätverk. Den fysiska manifestationen blir co-working-space där man kan ha arbetskamrater men ändå göra sin egen grej, säger han.

Ingela Hällsten jobbar på Skellefteå science city, som driver The Great Northern på uppdrag av Skellefteå Kommun och Skellefteå Kraft. Trots att de första företagen flyttade in nyligen sedan syns redan reell nytta.

– Det har uppkommit nya samarbeten mellan företag i co-workingytorna som hittat varandra och kommit på nya idéer som varit framgångsrika. Det är jättekul att se.

Det finns absolut en ökande trend kring den här typen av kontor, menar Ingela.

– Vi jobbar inte lika traditionellt idag. Många vill kunna sitta med de man behöver hjälp av i stunden, och i olika konstellationer hela tiden. Det här började i storstäderna men det sprider sig ut i landet, säger hon.

Kontoren rymmer också ofta extra funktioner. Eller vad sägs om bageri, restaurang, gym, poddstudio och cykelverkstad? Det får de 500 som hyr plats på GT30 i Stockholm tillgång till. Men, även här är själva samarbetet viktigast.

– Jag ville se vad som händer om man blandar företag och branscher så att alla kan dra nytta av varandra. Tänk dig en medtech-startup som har en jurist två dörrar bort. Juristen kan hjälpa till att slutföra en investering från affärsängeln som jobbar i communitydelen, så att startupen sedan kan lägga en beställning hos designbyrån som sitter på andra sidan kaffeautomaten, säger Patrik Åström, vd på Summit, som ligger bakom satsningen.