<![CDATA[]]>

Inget sportlov för småföretagare

Camilla Björkman

Publicerades: 3 mars, 2011

De flesta småföretagare tar inte ledigt för sportlov, visar en ny undersökning. ”Helt otänkbart för många”, säger Camilla Littorin på FöretagarFörbundet om att vara borta en vecka under högsäsong.

Ledig under sportlovet? Inte om du är småföretagare. Vi har helt enkelt inte tid att ta ledigt. Nästan nio av tio småföretagare jobbar mer än 40 timmar i veckan och 15 procent arbetar mer än 60 timmar.

Det visar en ny undersökningen av FöretagarFörbundet bland drygt 1 500 småföretagare.

– Vi har följt småföretagarnas arbetstider under flera år och arbetsbelastningen är fortfarande hög, trots att det går allt bättre för Småföretagarsverige. Att som företagsledare vara borta en vecka under högsäsong är för många småföretagare helt otänkbart, säger Camilla Littorin på FöretagarFörbundet.

För såväl företagare som anställda är brist på pengar en av orsakerna till att det inte blir någon semester. I en undersökning på Spara & Placera uppgav 60 procent av de tillfrågade att de inte har råd att åka i väg på sportlov.

Det är inte bara vintertid som småföretagarna jobbar när andra tar ledigt. Tre av fyra småföretagare drömmer om att vara lediga längre än de egentligen kan under sommaren. Hälften kan bara unna sig två veckors semester. Och fem procent uppger att de inte tar någon semester alls. Detta enligt en tidigare undersökning av FöretagarFörbundet.

I den nya rapporten kan även läsas att sjuknärvaron fortfarande är stor bland småföretagare. Nästan var fjärde har jobbat trots att de har varit sjuka i årets influensa.

– Trygghetssystemet för egenföretagare med enskild firma har byggts ut. Men vi saknar förfarande bättre och mer verklighetsanpassade skyddsnät för småföretagare som driver aktiebolag. Vi vet att färre än hälften av småföretagarna har en privat sjukavbrottsförsäkring, men få utnyttjar den. Även om man kan få ersättning för att vara hemma och kurera sig, så måste jobbet ändå göras. Därför bör småföretagarnas avgifter till trygghetssystemet stå i relation till hur mycket de kan utnyttja det, säger Camilla Littorin.