<![CDATA[]]>

Här är vanligaste företagargnället – och så bemöter du det

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 7 april, 2016

”Det där går aldrig!” ”Usch, är det inte väldigt osäkert?” Vi småföretagare har alla mött dem – energitjuvarna som gnäller på allt och alla. Förmodligen för att de själva inte vågat satsa. Här är det vanligaste gnället – och hur du kan välja att täppa igen truten på belackarna!

1.  ”Det där finns redan”
En klassiker i gnällsammanhang! De som klagar kommer att påpeka att din affärsidé redan finns i hur många varianter som helst och att det inte kommer att funka för dig. Vad de inte inser är att du kommer att göra det så mycket bättre än alla andra…

DITT SVAR: Vi har tusentals lärare, poliser och sjuksköterskor i det här landet men ingen säger till de som vill utbilda sig till det att ”det där finns redan”.  Bara för att min idé inte är helt unik betyder det inte att den är dålig. Att vara småföretagare handlar om envishet, mod och slit – allt går om man vill.

2. ”Du kommer att sakna en riktig arbetsplats”
Riktig? 2016 ses småföretagande fortfarande som något man gör mellan två ”riktiga” jobb trots att dessa hjältar kämpar och driver det här landet framåt. Dessutom, att vara egenföretagare är så klart inte samma sak som att arbeta ensam. Gnällspiken har förmodligen ingen aning om vad den talar om och ännu mindre aning om hur det är att få bestämma själv över sitt arbetsliv. Vem skulle frivilligt välja bort det?

DITT SVAR: Vi har en ”riktig” arbetsplats som vi valt och skapat själva. Jag har underleverantörer, affärskollegor och kunder som jag träffar hela dagarna – precis som på en ”riktig” arbetsplats…

3. ”Du har ingen trygghet som egen företagare”
Det är sant att tillsvidareanställda har ett bättre samhällsskydd än de flesta egenföretagare men det betyder inte att du är rätts- eller livlös som entreprenör. Tvärtom kan du skaffa försäkringar, arbetslöshetskassa och annat även som företagare.

DITT SVAR: Vad menar du med trygghet? Branscher förändras snabbt och att vara anställd på ett företag som går omkull är väl knappast att vara trygg? Med mitt lilla företag är jag flexibel och kan snabbt förändra mig efter marknadens krav och efterfrågan. Det är också en form av trygghet.

4.  ”Du kommer att behöva jobba mycket mer än som anställd”
Det är helt sant, åtminstone till en början när du bygger upp ditt företag. Alla som driver företag vet att det är hårt jobb som gäller i uppstartsfasen men även senare. Så varför gör man det? Därför att känslan när det lyfter och du bär ditt eget företag överträffar alla världens anställningar…

DITT SVAR: Varför ska jag uppfylla någon annans dröm? Jag vill uppfylla min egen dröm eller jobba på mitt sätt och då vet jag att det är värt hårdare slit ett tag. Så länge det är jag själv som får skörda frukten av mitt slit, jobbar jag gärna mer.

5. ”Det är omöjligt att skilja på jobb och fritid”
Det där är en gammal myt som möjligen stämde för 30 år sen när det här landet fortfarande drogs med stämpelklocka. Idag är ALLA jobb och anställningsformer friare vilket betyder flextider men också hårdare krav på leverans när det väl gäller. Arbete och fritid flyter allt mer ihop och där har anställningar gått mer mot eget företagande.

DITT SVAR: Jag jobbar när jag känner att jag behöver det. Om det är när du är ledig betyder det förmodligen att jag har ett mer givande och efterfrågat jobb än du. I längden är det ditt problem, inte mitt.