<![CDATA[]]>

Nummerupplysningens hot granskade

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 13 november, 2015

Nummerupplysningen hotar med inkasso och domstol för att få företagare betala deras fakturor. Men de senaste två åren har Nummerupplysningen inte drivit ett enda betalningskrav vidare till Kronofogden och tingsrätten, det visar en granskning som affärstidningen ATL gjort. 

Många småföretagare drabbas varje år av Nummerupplysningens utskick. De flesta av dem som skrivit på och sedan vägrat betala fakturan blir kontaktade av Nummerupplysningen via mejl.

I sin kontakt med småföretagaren radar Nummerupplysningen då ofta upp flera domar som gett dem rätt att ta betalt och att ”vidare åtgärder” kommer ske om inte fakturan betalas i tid. På detta sätt samt skräms många småföretagare att betala.

ATL:s granskning visar att Nummerupplysningen i stort sett aldrig gått vidare med sina hot, de senaste två åren har de inte drivit ett enda betalningskrav till fogden. Driva Eget har tidigare skrivit om Nummerupplysningens förluster i tingsrätten och hur de dragit tillbaka överklaganden.

– Blufföretagen använder sig ofta av Kronofogden och tingsrätten för att driva igenom sina krav. Men oftast har de ingen grund för kraven och det gör att hoten blir tomma, säger Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel till ATL.

Många företagare betalar ändå fakturan av rädsla för att hamna hos Kronofogden och få en betalningsanmärkning i kreditupplysningsföretagens register.

Men den rädslan är enligt Per Geijer obefogad.
– De stora kreditupplysningsföretagen tittar på vår varningslista. Finns företaget med där så påverkas inte kreditvärdigheten. Det är ett bra sätt att slippa klorna på de här företagen, säger han.

Läs mer:
Så agerar du om du drabbats av Nummerupplysningen eller Bolagsupplysningen.