Sex av tio företagare får bluffakturor
Riksdagsdebatt på gång:

Sex av tio företagare får bluffakturor

Har du fått en falsk faktura någon gång? Du är inte ensam. En färsk undersökning visar att fler än hälften av alla småföretagare har fått det – sex av tio.
Under onsdagen ska bluffakturor diskuteras i riksdagen.

Förra året kom 16 000 polisanmälningar in om bluffakturor. De är ett kraftigt växande samhällsproblem i dag.

Den nya undersökningen som Trygg-Hansa står bakom visar också att var tionde småföretagare har fått fler än tio stycken bluffakturor.
– Vi märker att småföretagarna blir väldigt frustrerade av bluffakturor. En del har drabbats själva, men många läser också om det och hör av sig till oss med sin oro, säger Ing-Marie Gustavsson, chef för kundservice gentemot småföretag på Trygg-Hansa, i ett pressmeddelande.

Vid onsdagens riksdagsdebatt ska bluffakturor och även förslag till regeländringar diskuteras. Alla riksdagspartier har engagerat sig i frågan.

Trygg-Hansa, som försäkrar 58 000 av landets småföretag, berättar att om en falsk faktura är på över ett halvt prisbasbelopp (22 250 kr, år 2013) kan man använda rättsskyddet i sin företagsförsäkring för att tillbakavisa krav som man anser är oriktiga. Under det beloppet räknas det som ett förenklat tvistemål, även kallat småmål, som har särskilda juridiska regler.
– Man får ofta uppfattningen om att bedragarna använder mindre belopp i sin taktik, säger Ing-Marie Gustavsson på Trygg-Hansa.
 

Fakta undersökningen:

  • Sex av tio småföretagare har fått en bluffaktura någon gång.
  • 23 procent av småföretagarna har fått mellan tre och tio stycken bluffakturor, och 11 procent har fått fler än tio stycken.
  • Ett fåtal, två procent, vet inte om de fått en bluffaktura.
  • 38 procent svarar att de aldrig har fått någon bluffaktura.
  • Totalt svarade 895 personer med eget företag på undersökningen.
     

LÄS OCKSÅ: Driva Egets råd till dig som fått en bluffaktura och Så slipper du fakturaskojarna.


Nyhetsbrev

ANNONS

ANNONS