BluffakturorFöretaget Proweb, eller Leyland, Alexaweb och Nordiska huset som de också kallar sig, ringer upp nya företagare mellan 20 och 30 år och erbjuder “gratis” hemsidor – som i själva verket kostar tusentals kronor. När de inte får pengarna använder de tingsrätten för att driva in dem.

Många unga företagare har lurats av blufföretaget, som kallar sig för Proweb men som går under flera olika namn. Det rapporterar Sveriges Radio idag.

En av dem är Sebastian Gerstel Sollerman. Han går på musikhögskolan och pluggar klassisk gitarr, och startade eget för att kunna fakturera när han spelar på konserter och i kyrkor.

Drygt en månad efter att han hade registrerat företaget ringde företaget Proweb upp och erbjöd Sebastian en gratis hemsida mot att använda honom som referenskund. Det enda han skulle behöva betala var 149 kronor per år.

– Sedan fick jag hem bekräftelsen där det står ganska annorlunda saker. Det står ju att hemsidan är gratis fortfarande, men så nämner de också i de här papperna att man ska betala någon slags abonnemangsavgift som är 399 kronor per månad som de ska fakturera årsvis, exklusive moms, säger Sebastian till Sveriges Radio.

Han får inte tag på någon att prata med på telefon och får heller inga svar på sina mejl. Först efter en månad får han svar från företaget, med tre alternativ: de fortsätter enligt avtal, de går till tingsrätten eller så gör man en förlikning.

Sebastian är inte den enda som har drabbats. Svensk Handel har fått in flera klagomål på skojarna, men ännu inte satt upp dem på sin varningslista. Sveriges Radio har varit i kontakt med 20 personer som varit utsatta för blufföretaget.

Bakom Proweb, med sajten Proweb.nu, står företaget Nordiska Huset. Men namnen Leyland och Alexaweb används också. En Martin Mahrad Razzaghi är registrerad som ägare till Nordiska Huset och även till företaget Sverige & Co. Enligt Sveriges Radio har han dragit 14 företagare inför rätta – på ett och ett halvt år.

På Prowebs hemsida finns varken ett telefonnummer eller andra kontaktuppgifter än en mejladress. Det finns heller inga referenssidor som visar vilka hemsidor de faktiskt har gjort.

Driva Eget har försökt nå företaget men det enda nummer som går att finna via Hitta.se är inte aktivt.

Läs HÄR vad du ska göra om du har drabbats av en fakturaskojare.

HÄR kan du läsa hela inslaget från Sveriges Radio om Proweb med flera.