<![CDATA[]]>

Lyssna här på hur en skojare försöker lura henne

Anders Nyman

Publicerades: 21 juni, 2011

Lyssna här på hur domänskojaren Ensidia försökte lura pensionatsägaren Vibs Sohlberg. Men hon lät sig inte skrämmas av skojaren i telefon. Läs om hennes kamp som hon till slut vann.

När säljaren från Ensidia ringde Vibs påstod han att någon annan var ute efter hennes företagsnamn som domän. Sista delen av samtalet spelades in som orderbevis – men stämde inte med vad som sagts innan.

Vibs första reaktion när hon i efterhand fick höra inspelningen var att den måste vara påhittad:

– Jag hör mig själv säga ja, men kan inte fatta hur det gått till. Den måste vara fejkad, var jag helt säker på. Hela samtalet var så lugnt – och sen på slutet går det oerhört snabbt. Men om man bara klipper ut den lilla biten låter det precis som det ska även om det går fort, säger hon till Driva Eget.

Här kan du lyssna på Vibs bekräftelseinspelning i en ljudfil. Att den låter som ett bevis på en beställning innebär inte att kampen är förlorad. Även om en inspelning i sig är korrekt och giltig som avtal, behöver inte avtalet vara bindande. Vad som sades i samtalet innan inspelningen är lika viktigt. Du får tex inte luras in i ett avtal.

Så gjorde Vibs
1. Bestred fakturan hon inte tyckte stämde, och försökte få företaget att backa. Sökte information om företaget på nätet och insåg att de var skojare.
2. Blev stämd i tingsrätten. Svarade och bestred kravet, och bifogade det hon hittat om skojarna på nätet.
3. Tackade nej till erbjudande om förlikning i den förberedande förhandlingen.
4. Letade rätt på andra drabbade och experter som kunde vittna om metoderna. Sökte på nätet efter lagar och tidigare domar, och skrev själv den slutgiltiga inlagan till tingsrätten.

En månad innan datumet för huvudförhandlingen drog skojarna tillbaka sin stämning.

– Deras strategi verkar vara att driva det så långt de kan för att se om man kastar in handduken och betalar eller förlikas. Psykologisk krigföring helt enkelt, säger Vibs.

Inte dyrt att bli stämd
Om man blir stämd på en summa mindre än ett halvt basbelopp, 21 400 kronor, går ärendet som ett förenklat tvistemål. Det innebär bland annat att den som förlorar endast behöver stå för en timme av motpartens kostnader för juridisk rådgivning.

Risken är alltså begränsad. Samtidigt får du själv inte heller ersättning för dina egna juristkostnader om du vinner. Det går dock utmärkt att föra sin egen talan i rätten, och domaren hjälper dig också.

Läs hennes råd till andra och nio sidor om fakturaskojarna i Driva Egets juninummer.

Här kan du lyssna på ytterligare ett band där en skojare försökte lura en småföretagare. 

Hur har du sjölv blivit utsatt?  Skriv och berätta här: www.driva-eget.se/forum