<![CDATA[Vår Expert Anders Nyman varnar nu för Bolagsupplysningen, Foto ]]>

Fakturaskojare aktuella igen – Så gör du om du lurats av Bolagsupplysningen

Anders Nyman

Publicerades: 16 februari, 2015

Den varningslistade nätkatalogen Bolagsupplysningen är åter aktuell med ett massutskick till Sveriges företagare. Den som av misstag skriver under krävs på 4795 kronor per år i två år. Så här gör du om du drabbats.

Sedan denna artikel skrevs i februari 2015  har Bolagsupplysningen ändrat utskickets utformning. Råden i denna artikel gäller därför bara delvis det nya utskicket, som du kan läsa mer om här.

I ett kuvert med stämpeln ”Dags att komplettera” och en myndighetsliknande logga har estländska Bolagsupplysningen.se återigen skickat ut sin blankett till hundratusentals svenska företagare. Driva Eget varnade för företaget redan i mars 2014.

Många har rättat inaktuella uppgifter, skrivit under och returnerat blanketten i det medföljande förbetalda svarskuvertet. En av dem är Bengt Sellman i Ängelholm som driver ett handelsbolag.
– Jag var helt säker på att utskicket kom från en myndighet. Jag skickade in uppgifterna 17 oktober förra året. Först nu, i februari fick jag en faktura på 4795 kronor plus moms, säger Bengt Sellman till Driva Eget.

Bengt har bestridit fakturan och tänker inte betala: För enkelhetens skull och spara tid och pengar för oss båda föreslår jag att ni lägger ned ärendet”, skriver han i sitt bestridande per mejl till Bolagsupplysningen.

Bengt Sellmans agerande är helt korrekt. Bolagsupplysningens blankett har visserligen aldrig prövats i en tvist i en domstol, men det har föregångaren Nummerupplysningen.se:s utskick gjort. Sedan två tingsrättsdomar funnit utformningen medvetet vilseledande och därmed ogiltigförklarat företagarnas ingångna avtal lades Nummerupplysningen.se ned – bara för att återuppstå som Bolagsupplysningen.

Än så länge har Bolagsupplysningen inte gått vidare och stämt någon företagare som vägrat betala. Det trots att företaget gjort sina utskick i snart ett år och många företagare vägrat att betala. Om det skulle komma till en tvist i tingsrätten skulle den företagare som känner sig lurad kunna peka på en rad saker:

  • Kuvertet, som med stämpeln ”Dags att komplettera” ger intrycket av att det handlar om ett utskick från en myndighet eller liknande, som mottagaren tidigare haft med att göra.
  • Den finstilta utformningen av själva blanketten, där mottagaren får uppfattningen att det endast rör sig om en uppdatering av uppgifter och missar att det handlar om att ingå ett nytt avtal som kostar pengar.
  • Namnet Bolagsupplysningen med texten ”Digital registerhållning” och den myndighetsliknande loggan, som sommaren 2014 fick Bolagsverket att gå ut med ett förtydligande att det inte är den svenska myndigheten som står bakom utskicket.
  • Den tvetydiga utformningen, där det kan tolkas som att det är kostnadsfritt att rätta vissa uppgifter, men att det kostar att lägga till extrauppgifter.

Det sistnämnda var det som lurade Bengt Sellman. Han såg det finstilta om att det kostade pengar att lägga till extrauppgifter, och rättade därför bara det som var felaktigt i fälten om offentliga företagsuppgifter.

Så gör du om du blivit lurad
Bestrid kravet! Skriv varför du anser att du inte behöver betala fakturan i ditt fall. Exempelvis att du trodde att utskicket kom från en myndighet och därmed blev vilseledd, eller att avtalsvillkoren var dolda i det finstilta. Hävda inte att din underskrift på beställningen rör sig om urkundsförfalskning, det kan bara skada i en fortsatt tvist. Det är mycket troligare att du glömt bort att du skrivit på.

Skicka bestridandet per mejl till Bolagsupplysningens samt företaget fakturan är överlåten till. Då har du ett kvitto på när och hur du bestridit.

Var inte rädd för inkasso eller Kronofogden. Ett eventuellt inkassokrav behöver du bara bestrida igen på samma sätt. Om Bolagsupplysningen skulle vända sig till Kronofogden måste du bestrida även dit.

Eftersom Bolagsupplysningen finns med på Svensk Handels varningslista får du som företagare aldrig någon betalningsanmärkning, även om de skulle vända sig till Kronofogden. Det eftersom samtliga svenska kreditupplysningsbolag filtrerar bort noteringar från varningslistade företag.

Låt dig inte skrämmas av påminnelser eller hotfulla krav.

Sedan denna artikel skrevs i februari 2015  har Bolagsupplysningen ändrat utskickets utformning. Råden i denna artikel gäller därför bara delvis det nya utskicket, som du kan läsa mer om här.

VIKTIGT: Läs hur du kan bestrida Bolagsupplysningens fakturor här!

Artikel uppdaterad 2015-03-31.