Så ska Sverige bli ett (ännu bättre) startup-land

Camilla Björkman

Publicerades: 2 juli, 2014

Enklare att navigera i finansieringsdjungeln och fler bostäder – då kan startup-kulturen frodas ytterligare i Sverige. Det var några av förslagen som kom upp på Riskkapitalföreningens seminarium i Almedalen på onsdagen.

En av huvudpunkterna på seminariet handlade om bättre tillgång till kapital som ett sätt att få fler entreprenörer att lyckas i Sverige.

Staffan Helgesson från Creandum Advisor menade att det största problemet inte var brist på pengar utan att företagare inte kan finansiera sin start själva, jämfört med exempelvis USA där skattesystemet gör att man kan spara ihop till mer pengar.

Det nya investeraravdraget sågade han däremot, eftersom det riktar sig till privatpersoner när majoriteten av investeringarna görs via aktiebolag.

– Tanken är god, skottet totalt felriktat, sa han.

Han ville också att mer svenskt pensionskapital skulle gå till entreprenörer och passade på att rikta kritik mot 3:12-reglerna:

– Jag vet inget annat land i världen som har extra skatt på små bolag, sa han.

Ellinor Eriksson, förbundssekreterare på Socialdemokratiska ungdomsförbundet, ville ha en översyn av skattesystemet som hon tycker är för krångligt.

– Det ska inte vara så att den som har bäst skattejurist är den som lyckas, särskilt inte om du är ett litet eller nytt bolag, sa hon.

Anna Omstedt Lindgren, grundare av Tasteline och numera VD för MedUniverse, menade att det är svårt att få en överblick av den finansiering som finns. Hon trodde att den traditionella riskkapitalistvärlden skulle få konkurrens från entreprenörer som gjort hela finansieringsresan.

– Det är där nätverken kommer in och kan bli spännande komplement till riskkapitalvärlden, sa hon.

Även boendeproblematiken togs upp som en utmaning. Jessica Stark, grundare och VD för entreprenörsklustret SUP46 sa att det var svårt att rekrytera utländsk kompetens till Stockholm eftersom det inte finns någonstans att bo.

– Därför vill vi nu starta ett vandrarhem för startups, sa hon.