<![CDATA[Ardalan Shekarabi, Foto: Victor Svedberg]]>

Osäker framtid för välfärdsföretag

Ebba Arnborg

Publicerades: 13 februari, 2015

Småföretagare inom privata välfärdsföretag kan sannolikt andas ut och fortsätta ta ut vinst i flera år. Det blir svårt för regeringen att få igenom förbudet mot vinster i välfärden och uppgörelsen med Vänsterpartiet sätts nu på prov. Samtidigt kommer förslag på skärpta krav.

Efter sin valseger ingick regeringen en överenskommelse med Väns­terpartiet om att begränsa privata välfärdsföretags möjlighet att göra vinst. En utredning ska vara klar i mars 2016. Men regeringen får svårt att få igenom förlaget i riksdagen, där finns nämligen ingen majoritet för vinststopp i välfärden.

Nu vill regeringen inleda samtal med de borgerliga partierna för att hitta en blocköverskridande överenskommelse. Det innebär att uppgörelsen med Väns­terpartiet sätts på prov.
– Min tanke är att sätta mig med de demokratiska partier som är intresserade av att ta ett ansvar för att pragmatiskt hitta en lösning, sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) till DN nyligen.

Den här parlamentariska situationen gör att småföretagare inom privat välfärd sannolikt kan andas ut, det blir troligen inga begränsningar i vinstuttagen de närmaste åren. Däremot kan det bli högre krav.

I onsdags presenterade ägarprövningsutredningen sitt betänkande kring vem som ska få äga och driva välfärdsbolag.
– Det är väldigt viktigt för brukarna att det finns kompetens och kvalitet och långsiktighet i de arbetena och därför vill vi stärka upp det här, säger utredaren Cristina Eriksson Stephansson till Sveriges radio.

Utredningen förslår krav på ”insikt, erfarenhet och lämplighet” och ekonomiska förutsättningar för en långsiktig verksamhet.
– Ställ gärna höga krav, men förbjud inte vinsterna, kommenterar Driva Egets Anders Andersson.

Direktiven till en omfattande utredning om vinster i välfärden ska enligt uppgift till­sättas kring kommande månadsskifte.

Läs också: Privata välfärdsföretag kan jobba ostört till 2016