AllmäntCirkulär ekonomi blev plötsligt ett begrepp som hördes överallt. Nu kommer nästa – cirkulär interiör. Basen är förstås densamma: att återanvända i stället för att slänga.

I en tidigare chokladfabrik. I det gamla industriområdet på Ringön i Göteborg hittar man ett kontorshotell/kreativt hus med det något motsägelsefulla namnet Kolgruvan.

Här är samlas frilansare, startups och andra företag under samma tak i den 730 kvadratmeter stora lokalen och utnyttjar funktioner tillsammans, som en fotostudio. Varför äga och betala för något själv, när man kan dela på det med andra?

busskur2

Bakom projektet står Willy Rudman och Fredrik Wernér. Willy med ett förflutet inom bank- och finansvärlden och Fredrik som jobbat som konstruktör och konsult åt fordonsbranschen.

Men åtminstone för Willy var det lite slumpartat att han skulle driva ett kreativt hus. Han hade ju sagt upp för att åka ut och resa när kompisen hörde av sig …

– Fredrik hade köpt högtalare och behövde en lokal att förvara dem i. Men när han kom hit sa värden ”varför hyra ett litet rum när du kan ta över hela?”

Och så blev det. Tillsammans började de fundera på hur det skulle se ut. Besökte olika kontorshotell och googlade på kontor som vunnit designpriser.

– Men allt är bara nytt och ultradesignat. Vi kände att det inte alls var det vill ville ha. Vi ville ta vara på det unika som finns i lokalen och inte spendera en massa pengar på inredningen. Sedan gillar vi tanken med att återanvända material.

De tog över lokalen tidigt i höstas. Sedan blev det några extremt intensiva månader då Willy och Fredrik själva tog tag i renoveringsarbetet, med tillfällig hjälp från familj och vänner.

– Mycket löste sig längs vägen. Vi fick omgående ett bra kontaktnät här ute på Ringön. Vi har fått lov att gå in på olika företagsvindar och leta efter material som vi ville ha.

Och när Fredrik var ute på promenad såg han hur Västtrafik stod och monterade ner en gammal väntkur vid en busshållplats. Kunde han få ta den? Javisst! De fixade en släpkärra och lastade de 14 glasrutorna à 60 kilo styck, som nu utgör skiljevägg i kontorslandskapet.

En gammal duschkabin har också kommit till användning, liksom Fredriks mammas glasveranda från 1907, som annars hotades av rivningsdöden. Verandan fungerar nu som konferensrum.

LÄS OCKSÅ: Dra av för kontoret hemma

Det som de inte hittat eller fått har de köpt på second hand. Till och med skruvar har de återvunnit.

Det är inte mycket som är nytt. Det mest synliga är en lång plywoodskiva som fungerar som arbetsbord i det stora kontorslandskapet. Där kan tolv personer ha sina arbetsplatser, vid sidan av sju separata arbetsrum.

– Vi kommer aldrig bli färdiga, men just nu är det så klart som vi vill ha det för stunden, säger Willy och beskriver stilen som ”skog möter industri”. Gröna detaljer samsas med mer råa material och så den omålade plywooden.

Så här lite i efterhand kan Willy konstatera att det blev 2,5 enormt tuffa månader med renoveringen. Är det något som han ”ångrar” är det kanske att de inte tog hjälp av professionella hantverkare alls, utan gjorde allt själva.

– Vi var så trötta när allt var klart att vi verkligen skulle behövt ta semester. Fast vi var tvungna att komma igång med verksamheten direkt för att nå break even.

Än så länge är det sex olika företag som jobbar i lokalerna. Samarbeten har redan börjat ta fart och det är just en av förhoppningarna med hela projektet. Att både trivas ihop – och kunna hjälpa varandra med uppdrag.