<![CDATA[Drönare når fram i väglöst land. ]]>

Drönare blev affärsidé för att rädda nödställda

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 12 oktober, 2017

Hon jobbade tidigare i Rwanda som konsult för en humanitär organisation inom hälso- och sjukvård. Där insåg hon att drönare  kunde göra skillnad. Nu jobbar hon för FN.

Helena Samiske har jobbat i många länder med dåliga vägnät som kan bli helt oframkomliga under till exempel regnperioden. Erfarenheterna gjorde att hon insåg att drönarna kunde vara ett lämpligt transportmedel för att snabbt få ut mediciner och blod till nödställda.

LÄS OCKSÅ: De vill utrota energifattigdomen

För två år sedan startade hon Globhe och utvecklade ett koncept med tre olika drönarföretag. Samtidigt kom utbrottet av ebola i Liberia då man verkligen insåg vilken nytta drönare skulle göra för transporter till smittade områden. Men då visste man inte vem man skulle vända sig till.

I dag verkar Globhe ihop med tio drönarföretag och erbjuder teknik och konsulter för tre områden: transporter, kartläggning och datainsamling. Drönare kan även användas som wi-fi-hotspots, vid till exempel naturkatastrofer, för att kunna samordna hjälpinsatser.

Helena ser dem som ett redskap och sätt att fylla luckor tills det finns andra lösningar på plats och som ett alternativ till helikopter och flygplan.

Idag samarbetar hon med såväl FN i Malawi som med IBM. De kontakter hon fick i Rwanda och när jon jobbade på UD:s Afrikaenhet har varit A och O för henne. Än så länge är det en testperiod. Tekniken utvecklas och vi måste bevisa att den fungerar. Om två år hoppas hon att hon får del av de större uppdragen.

  • Företag: Globhe AB
  • Drivs av: Helena Samsioe
  • Plats: Stockholm
  • Startades: 2015
  • Läs mer: globhe.se.