<![CDATA[]]>

30 sekunder till företagarna

Camilla Björkman

Publicerades: 4 juli, 2011

Bara en halv minut ägnade Miljöpartiet åt företagarna när de var först ut som talare i Almedalen på söndagen. Och då handlade det om Ung Företagsamhet – inte om att förbättra för småföretagarna.

Miljöpartiet har under våren charmat företagarna och börjat profilera sig som ett småföretagarparti. I sin vårbudget föreslog de bland annat att sjuklöneansvaret för företag med upp till tio anställda skulle avskaffas. Dessutom skulle egenavgifter och arbetsgivaravgifter sänkas.

”Miljöpartiet ska vara småföretagarnas självklara val i politiken”, skrev Miljöpartiets Maria Wettestrand och Mikaela Valtersson i en debattartikel i maj.

Men när partiets två språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson var först ut som talare av de politiska partierna under Almedalsveckan fick företagarna bara en halv minut av deras drygt en timme på scenen.

Fokus låg i stället på utveckling av skolan och ökad gymnasiekompetens. Miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin höll första halvan av partiets tal och sa att han tror på en skola som öppnar dörrarna och hämtar inspiration från allt som pågår runt omkring den.

– Bara för att vi behöver fler högskoleutbildningar – inte bara här på Högskolan Gotland – där man lär sig om vindkraft, och fler yrkesvuxutbildningar för elektriker där man lär sig installera solceller, så får inte det betyda att utbildningen begränsas till hur just det vindkraftverket fungerar eller hur just den solcellen installeras.

Här tog Gustav Fridolin Apples grundare, entreprenören Steve Jobs, som ett exempel på hur nya upptäckter kan leda till stordåd: Under sin studietid hamnade han på en kalligrafikurs som, trots att han först avfärdade den som oviktig, lärde honom hur man bygger upp användarvänlig grafik på en dator.

– Den poäng Steve Jobs hade att ge eleverna på Stanford var att Apples bidrag till datarevolutionen inte var resultatet av en plan, utan mer av att nyfikenheten lett den unge Steve Jobs åt ett annat håll än vad han kanske först tänkt sig.

Men det var inte förrän senare som Gustav Fridolin kom in på företagarna, och då räckte det med 30 sekunder där han hyllade organisationen Ung Företagsamhet.

– Pedagogiken är lysande i sin praktiska enkelhet. Det finns ingen metodik i världen som kan få någon att komma ihåg hur man lägger upp en resultaträkning tio år efter att man fått en föreläsning om hur det bör göras. Men har man fått pröva det på riktigt, då kommer man i vart fall i håg att man kan. Och då vågar man göra det igen.

När Åsa Romson, Miljöpartiets andra språkrör, talade resterande halvtimme nämnde hon inte småföretagarna, utan spann vidare på vikten av utbildning och hur partiet konkret vill utveckla skolan. Bland annat föreslår partiet att det för nästa år skapas ytterligare 2 000 platser i Komvux och 3 000 platser på allmän linje inom folkhögskolorna.

– Kompetensen är en grund som i stort sett alla behöver, inte den fjäder i hatten för en minoritet det var när fyrtiotalisterna var unga. Dagens och morgondagens samhälle behöver medborgare som kan ta till sig mycket kunskap, sa hon.

Läs HÄR om hur Miljöpartiet har charmat småföretagarna under våren.

HÄR kan du se Gustav Fridolins tal och HÄR kan du se Åsa Romsons tal i webb-tv.