<![CDATA[Fredrik Sjöholm tipsar hur du ska ta rätt betalt för din föreläsning. ]]>

Så tar du rätt betalt för din föreläsning

Publicerades: 28 september, 2016

Har du fått frågan om att hålla föredrag? Grattis! Men hur ska du tänka kring ditt arvode? Driva Eget frågar experten om att sätta pris – och vad som krävs för att bli anlitad.

Fredrik Sjöholm är talarchef på Talarforum som varje år gör 4 000 förmedlingar på den svenska marknaden. Vi frågade honom några vanliga frågor som kan dyka upp när man funderar på att börja föreläsa.

Hur ska man tänka kring arvode om en liten förening eller skola med knappa resurser vill att man ska komma dit och hålla ett föredrag?
– Ser man uppdraget som en engångsgrej får man helt enkelt välja om man vill genomföra det även om arvodet är lågt, ibland kanske man bara får betalt för resan. Man kan tänka på vad man har för alternativa intäkter om man gör något annat med den tiden istället.

– Är man i början av sin karriär och ser framför sig en fortsatt karriär som talare kan små sammanhang vara bra eftersom man slipper bränna sig inför många om det går dåligt.

– Om betalningen är liten kan man be om att man i alla fall vill bli garanterad skriftlig feedback efter uppdraget. Face to face är det ofta bara fina ord men om man sätter det på pränt blir det mer ärligt.

Om man gång på gång får väldigt höga betyg av uppdragsgivarna får man gärna ringa mig.

Bör man ha mer betalt om det är många personer i publiken?
– Där går faktiskt åsikterna isär. Vissa har ett extra tillägg när det blir fler än ett visst antal medan andra har ett pris oavsett antal. Men det är nog vanligare att man går ner lite grann i pris om publiken är särskilt liten än att man tar mer betalt för flera. Många föredrar faktiskt en stor publik som ju kan höja stämningen om det handlar om humor till exempel.

Vad fakturerar en etablerad föreläsare?
– Generellt brukar de få 15 000-45 000 kronor exklusive resor och moms per uppdrag och jag upplever att de flesta tar samma peng även om restiden är lång. Är man kändis med en dragplåstereffekt eller ett internationellt stort namn får man mer.

– Om det inte har tillkommit väldigt många andra föreläsare inom ditt område bör du kunna höja arvodet i takt med mer erfarenhet genom att du kan säga nej för att du är fullbokad. Men det finns såklart tak och en ledarskapscoach som inte är kändis säljs oftast inte för mer än 40 000 kronor i Sverige.

Är det alltså ledarskap som är det hetaste nu?
– Ledarskapsfrågor och digitalisering är hetast nu. Ledarskap och teamwork är ofta något som cheferna på företag tycker är viktigt och då satsar man på det på den stora kickoffen.

– Digitalisering och trendspaning har varit en snackis ett tag men har kommit igång på riktigt nu under 2016. Nu är digitalisering med i alla branscher och den frågan vill man gärna ha med på konferenser.

Avslutningsvis – vad är en bra talare?
– Jag skulle säga att det är människor som kan kliva upp på en scen och förmedla ett budskap så att det känns. Sedan kan man göra det på väldigt olika sätt. Jag lovar att till exempel Annika Östberg och Fredrik Reinfeldt har helt olika ämnen och stilar, men båda två får högsta betyg på våra utvärderingar efter föreläsningar.

Läs också:
Frida_Haavisto_KvT-710-x-400

Starta eget som föreläsare – så gör du

Drömmer du om att tjäna pengar på att föreläsa? Här är expertens 8 råd för hur du lyckas.