<![CDATA[]]>

Regeringens kvinnosatsning misslyckad

Redaktionen

Publicerades: 14 januari, 2009

I regeringsförklaring lovade regeringen att försöka få fler kvinnor att starta företag. Då var 5,5 procent av landets kvinnor egna företagare. Nu ett och ett halvt år senare är den siffran bara 5,4 procent. Men det finns dem som vågat ta steget ? t ex Lovisa Hessle Bergman, som odlar antikroppar i getblod.

I regeringsförklaringen stod det så här:

”Tydliga förutsättningar som leder till att fler kvinnor kan och vågar ta steget att starta eget skall ges”.

Men sedan dess har andelen kvinnliga företagare minskat. I resten av EU är trenden den motsatta. I tio av de 15 länderna ökade de kvinnliga entreprenörernas andel av arbetsmarknaden. Sverige backar men ligger ändå kvar på listans 14:e plats, näst sist före Danmark.

-Hittills kan vi inte se något avtryck av regeringens politik. Sverige fortsätter att halka efter EU-snittet, säger ekonomen Johan Kreicbergs till DN.

Enligt statistiken, som avser alla företagsformer, står kvinnor bakom ett av tre nystartade företag.

-Men då ska man komma ihåg att kvinnor ofta startar företag som en bisyssla. Dessa växer sällan i samma takt som företag som startas på heltid, säger Johan Kreicbergs, som studerat frågan för Svenskt Näringslivs räkning.

Enligt småföretagarnas branschförbund Företagarna finns det forskning som tyder på att kvinnor är mindre benägna att starta eget i länder som Sverige med utbyggda trygghetssystem. Detta eftersom kvinnor tar ut en större del av föräldraförsäkringen och har en högre sjukfrånvaro än män.

-Många kvinnor undrar, vad händer om jag blir gravid? Kan jag kombinera att driva företag med att vara förälder? Man bör se till att det finns ett försäkringssystem så att det går att betala utgifterna för företaget även under mammaledigheten.

– Trygghetssystemet måste göras om så att kvinnor vågar ta steget fullt ut och bli företagare, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för Företagarna, till DN.

Men det finns trots allt många kvinnor som vågat ta steget att starta eget. I premiärnumret av Driva Eget finns fler exempel på kvinnliga företagare med nya spännande affärsidéer som kan inspirera andra:

· Pernilla Bard och Caroline Cederlöf som i sitt företag har som affärsidé att slussa företagens välgörenhetspengar rätt.

· Mikrobiologen Lovisa Hessle Bergman, som driver getfarm där hon odlar antikroppar i getblod.

· Valentina Hagman och Anna Rydén, som designar och säljer barnkläder.

· Johanna Herman-Lundberg som tillsammans med sin man driver sin talsvarsfirma från en solig strand i Thailand. Läs mer om det här.

Inom vårdsektorn startas det också många privata företag av kvinnor. Sedan valet har den branschen präglats av avreglering och privatiseringar. Enligt Eurostat har antalet kvinnor som är företagare inom vården ökat med nästan 3 000 på ett drygt år.