<![CDATA[Sofia Nordell var en av vinnarna i tävlingen Rivstart.]]>

Pengaregn över innovativa entreprenörer

Samuel Karlsson

Publicerades: 15 september, 2017

Sofia Nordell har skapat en app som ska få skolungdomar att äta skolmaten. Nyligen belönades hon med en kvartsmiljon när Swedbanks tävling Rivstart avgjordes.
– Priset kom mycket lägligt. Nu kan jag använda pengarna för att vidareutveckla appen, säger hon. 

Under sommaren har Swedbank efterlyst idéer som har både affärspotential och förmåga att bidra till ett bättre samhälle via sin tävling Rivstart. I fredagskväll var det prisutdelning på huvudkontoret i Sundbyberg.

Juryn som vaskat fram vinnarna har bestått av bland andra Jan Eliasson, Johan Rockström, Sara Wimmercranz och Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

– Det här ger hopp för framtiden. Alla bidragen har på ett eller annat sätt fokuserat på att skapa ett bättre samhälle. Det visar vilken kraft det finns i entreprenörskapet, säger Jan Eliasson.

Sofia Nordell, som tagit fram appen Mitt Käk, var en av vinnarna som fick ta emot 250 000 kronor i prispengar. Hon bedriver en cateringfirma som levererar mat till olika skolor och hon ville få fler elever att äta av maten.

– Jag kunde inte förstå varför gymansieungdomarna valde att gå ut på stan för att köpa  skräpmat istället för att äta av maten som lagats till av riktiga kockar. Jag gjorde en grundläggande undersökning och kom fram till att det ofta handlar om möjligheten att få välja, säger hon.

Idag har eleverna på de skolor som hon levererar till möjlighet att välja mellan fyra olika rätter varje dag. Med hjälp av appen gör de en beställning på vad de vill äta senast på torsdagen veckan före. Sofia får då veta exakt hur mycket mat och vilka rätter som behöver lagas till. Hon behöver inte överproducera och minskar matsvinnet.

– När ungdomarna har beställt sin mat så är de också medvetna om att de ska äta upp den. De är nöjda och vi slipper slänga en massa mat. Det här priset känns väldigt uppmuntrande, säger hon.

Ny teknik och digitalisering löper som en röd tråd genom alla bidragen som premierades i tävlingen och enligt juryn som korade vinnarna har de tio bidragen spännande företagsidéer med såväl affärspotential som förmåga att bidra till en bättre värld. De  fokuserar på att lösa samhällsutmaningar som bostadsbrist, hållbarhet, medicin och hälsa, det skärpta säkerhetsläget, effektivisering inom industrin, kompetensförsörjning samt klimat- och miljöfrågor.

Totalt fick man in 4 321 bidrag till tävlingen och av dem gick femton affärsidéer vidare till final. Bland finalisterna fanns sex kvinnor och elva män och de kommer från hela landet.

Här är de 10 vinnande bidragen.

  1. Sofia Nordell, SÅNI Innovation AB
    Sofia Nordell har skapat en app som ska få ungdomar att äta sin skolmat, minska svinnet och sopkostnaderna samt ökar bruttovinsten.
  2. Emma Woxlin, Epishine AB
    Epishine har utvecklat en metod för att tillverka solceller på ett resurseffektivt, billigt och skalbart sätt – vilket möjliggör trådlös energiförsörjning till sensorer för den växande IoT-marknaden.
  3. Abhishek Jacob Chethikatt och Naveen Sasidharan, Worldish AB
    De har tagit fram den digitala översättningstjänsten Helen som överbygger språkbarriärer mellan patienter och personal inom sjukvården.
  4. Marcus Nyberg, HealthAlgae Sweden AB
    Via en sluten, steril och helt inomhusbaserad process odlar och producerar HealthAlgae ätbara och mer hälsosamma alger än vad marknaden erbjuder idag. Produktionen använder helt förnybar energi och mindre mängd vatten än vad som används i konventionellt jordbruk.
  5. Anders Lindqvist, Swedish Hydro Solutions A
    Swedish Hydro Solutions erbjuder innovativa och marknadsledande vattenreningslösningar för industri-, bygg- och entreprenadbranschen.
  6. Thomas Stenberg, NWE AB
    NWE har utvecklat en metod för robust kvalitetssäkring av svetsförband, och möjliggör därmed bättre nyttjande av höghållfast stål.
  7. Maximilian Ottosson, Cellevate AB
    Med unik nanoteknologi skapar Cellevate nya modeller för läkemedelsutveckling, med potential att strömlinjeforma sättet läkemedel utformas på.
  8. Björn Cronzell, POOW Applications AB
    Med appen The Food Hero har POOW Applications skapat ett unikt hjälpmedel för att hjälpa barn som lider av ätsvårigheter.
  9. Sebastian Wallman, FlyPulse AB
    Sebastian Wallman och Jan Björn på FlyPulse utvecklar ett drönarsystem för transport av hjärtstartare till svårtillgängliga områden, dit dagens utryckningsfordon har svårt hinna fram i tid.
  10. Helena Samsioe, GLOBHE DRONES AB
    GLOBHE är ett drönarföretag som hjälper sina kunder med effektivare kartläggning, godstransporter, datainsamling, film och fotografering. Särskilt fokus har man på utsatta områden med besvärlig infrastruktur – där man erbjuder medicinska transporter, kartläggning av områden efter naturkatastrofer och wifi när infrastrukturen temporärt ligger nere.

 Fakta om tävlingen

  • Totalt har 4 321 affärsidéer skickats in från hela landet till tävlingen Rivstart
  • Åldern på de som skickat in sina affärsidéer spänner från 9 till 91 år.
  • Entreprenörsviljan verkar vara som allra högst i 20-27-årsåldern, men även i 33-37-åringarna har en stark vilja att starta företag. Därefter dalar intresset något för att ta fart igen strax före pensionsåldern – där framför allt 62-åringarna märker ut sig.
  • Stockholm toppar med flest antal bidrag, följt av Göteborg, Malmö och Uppsala. Därefter följer Örebro, Linköping, Helsingborg och Lund. Umeå, Bromma och Västerås.
  • 2 023 bidrag har skickats in av män, medan kvinnor står för 1 565 av affärsidéerna. Antal bidrag inskickade från redan existerande bolag (men där affärsidén är ny): 733.