<![CDATA[]]>

”Nya regeringen stoppar 10 000-tals småföretagare”

Anders Andersson

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 6 oktober, 2014

Dagens uppgörelse om välfärdsföretagen har mött kraftig kritik. Bert Karlsson rasar och Vårdföretagarna säger att 10 000 tals småföretag hotas.

Uppgörelsen mellan nya regeringen och Vänsterpartiet om att begränsa vinsterna i välfärden fick som väntat  branschorganisationen Vårdföretagarna att reagera:

– Detta är en uppgörelse byggd på myter och anekdoter, som slår direkt mot 10 000 småföretagare i vården. Istället för att fokusera på bästa möjliga kvalitet i vården försöker de rödgröna partierna hitta så många sätt som möjligt att hindra vårdens entreprenörer, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.awkbulchwyf2j3h9mgfw

Hur det blir mer konkret vet vi inte förrän en ny utredning sagt sitt och nya lagar kan inte komma förrän tidigast 2016:

–  Även om inget beslut fattas just nu gör utredningen att den politiska osäkerheten ökar, säger han.

I ett pressmeddelande räknar han upp flera negativa konsekvenser av uppgörelsen:

  • Privata vårdgivare vågar inte utveckla sin verksamhet.
  • Anställda med idéer om hur vården kan bli bättre vågar inte starta företag.
  • Internationella aktörer vågar inte etablera sig i Sverige.
  • Vi riskerar att gå miste om nya behandlingsmetoder.
  • Förlorarna är i slutänden patienter och brukare.

Håkan Tenelius menar att det i stället för vinstbegränsningar berhövs en blocköverskridande uppgörelse om den privata vårdens och omsorgens villkor på lång sikt.

– Då skulle de bästa krafterna få chansen att utveckla välfärden. Grundbultar i uppgörelsen måste vara likvärdiga villkor oberoende av driftsform, nationell mätning och redovisning av kvalitet, och valfrihet för brukare och patienter, säger han.

Bert Karlsson rasar också mot uppgörelsen. Han tjänar miljoner på sina flyktingboenden, men säger att han redan begränsat sina egna vinster.

– Jag har frivilligt sänkt priset från 600 till 300 kronor. Lägre går det inte att gå. Kommunerna tar 2 500 kronor, säger han till SvD Näringsliv.bert_karlsson_1320x564_2_0

Han hotar med att sluta med flyktingboende om det blir statliga vinstbegränsningar och att Jonas Sjöstedt håller på med fantasier:

– Han vet inte vad han pratar om. Det handlar om hotell som skulle gå i konkurs om vi inte hjälper till. Man kan inte driva det billigare än vi gör. Politikerna har inte ens varit ute och tittat på hur det fungerar. Migrationsverket och kommunerna klarar inte av det här.

Bert Karlsson säger att han själv vill investera vinsten från sina flyktingboenden i andra verksamheter.

– Jag ska återinvestera i äldreboenden frivilligt, men jag vill inte att Sjöstedt ska bestämma över det, säger han.

Läs här Anders Anderssons kommentar.