<![CDATA[]]>

Miljardregn från kvinnors företag

Camilla Björkman

Publicerades: 8 mars, 2010

Kvinnors företag betalar ut 91 miljarder kronor i löner och sysselsätter över 400 000 personer. Det visar en ny rapport från Tillväxtverket idag. Men det är fortfarande tre gånger så många män som driver företag.

Att kvinnor kan är en sliten fras. Men när det gäller företagande är det ingen underdrift. En rapport från Tillväxtverket som presenterades på kvinnodagen idag visade upp både bra och dåliga siffror om kvinnors företagande.

Rapporten visade bland annat att kvinnors företag under 2006 betalade ut 10 miljarder kronor i bolagsskatt och 70 miljarder kronor i moms. Samma år sysselsatte kvinnors företag 418 127 personer och betalade 91 miljarder kronor i lön till sina anställda.

– Kvinnors företag tillför stora värden till näringslivet i både kronor och kompetens. Med fakta och statistik visar vi svart på vitt att kvinnors företag och affärsidéer utvecklar näringslivet, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

För många kvinnor är deltidsföretagandet en vanlig väg in i företagarvärlden. Sannolikheten är 25 gånger större att kvinnor går vidare till att driva företaget på heltid, än att de går från anställning till heltidsföretagande.

Rapporten visade också att kvinnors företag i teknikbranschen ökar. År 2005 var det 10 procent av alla projekt som startades av kvinnor – 2008 var siffran 29 procent.

Men det är fortfarande fler män som driver företag. Kvinnor står för endast 22-28 procent av alla företag i Sverige och bara en tredjedel av nyföretagandet varje år. Enligt rapporten är banker och investerare mer tveksamma till att låna ut pengar till kvinnor.

– Om en kvinna ska låna pengar är det ett hinder om hon har barn och inte har fast jobb. För en man brukar det inte ha någon påverkan om han har barn, säger Karl Wennberg som är en av forskarna bakom rapporten, till DN.

Först om tjugo år beräknas varannan ny företagare vara kvinna.

– Det kunde gott gå fortare, men vi får ha tålamod. Det tar tid att ändra attityder, säger Gunilla Thorstensson, projektledare på Tillväxtverket.

Sugen på att starta eget? Missa inte vår starta eget-sajt här.