<![CDATA[]]>

Lätt att ärva företag – men få unga vill ta över

Camilla Björkman

Publicerades: 15 mars, 2010

Sverige ligger nu i toppen av EU-länderna när det gäller att gynna ägarskiften i familjeföretag, enligt en ny rapport. Men när Sverige nu står inför ett generationsskifte är det ändå få unga som vågar ta över. Orsaken är bland annat brist på pengar.

Det är numera enklare att ärva företag i Sverige, efter sänkningarna av arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatterna de senaste fem åren. Därmed hamnar Sverige på andra plats av EU-länderna (efter Österrike) när det gäller att underlätta för ägarskiften. Det visar en färsk rapport från Svenskt Näringsliv.

Sänkningarna av arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatterna är viktiga då Sverige står inför ett generationsskifte. Av våra 148 000 familjeföretagare med aktiebolag är 46 procent 50 år eller äldre och 18 procent är 60 år eller äldre, visar samma rapport.

När nu var fjärde småföretagare planerar att dra sig tillbaka under de närmaste fem åren kommer cirka 180 000 företag kommer att byta ägare eller eventuellt läggas ned. Utan sänkningarna skulle inte bara företagarna, utan hundratusentals anställda, kunder och leverantörer hamna i knipa.

– De berörs framförallt av att möjligheterna för företagen att leva vidare nu har ökat högst väsentligt. Annars skulle många av de här företagen helt enkelt inte ha kunnat fortsätta, säger Krister Andersson, chef för skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv, till DI.

Men av de företagare som funderar på ägarbyte är det endast var fjärde som planerar att lämna över till någon i familjen, visar en undersökning från Företagarna. Det behövs alltså nya, yngre krafter som vill ta över. Problemet är att de unga vill, men inte vågar, driva företag i stället för att vara anställda. Till exempel visar Tillväxtverkets senaste Entreprenörsbarometer att fyra av tio ungdomar hellre vill bli företagare än anställda. Andelen minskar dock ju högre upp man kommer i åldrarna.

En av orsakerna kan vara brist på pengar.

– Unga har oftast inga besparingar, vilket betyder att det finns en brist på kapital. Det förvärras när de startar företag eftersom de måste betala moms och arbetsgivaravgifter innan de har börjat tjäna några pengar, säger Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, till SvD.

Enligt Lars Jagrén, chefsekonom på organisationen Företagarna, har Sverige Europas äldsta företagare. Han menar därför att det är nödvändigt att de unga vågar driva företag när vi nu står inför ett generationsskifte.

– De gamla lägger ner, någon måste ta över. Framtida tillväxt finns i små tjänsteföretag i hög grad, det är därför som unga är så viktiga, säger han.