<![CDATA[Rosie Linder, PeppyPals]]>

Hennes app-spel ska motverka mobbing

Ebba Arnborg

Publicerades: 3 november, 2015

Civilekonomen Rosie Linder, 47 år, sa upp sig från ett tryggt och bra jobb för att starta Peppy Pals. Utan kunskap kastade hon sig ut i spelvärlden. Nu gör hennes app-spel som lär barn empati och samarbete succé. Hon har aldrig ångrat sig.
– Nej tvärtom. Jag önskar att jag hade startat eget tidigare.

Peppy Pals gör mobila EQ-spel för barn i åldern 2-7 år, som ska lära dem empati och förebygga mobbing och utanförskap. Under förra året hade de 130 000 nedladdningar över hela världen.
– Jag hade uppnått höjden av min karriär men kände mer och mer att jag ville nyttja min kraft och kreativitet till att göra något meningsfullt som faktiskt gör skillnad. Alla barn älskar att spela spel så jag ville nyttja kraften i dataspel till djupare syften, berättar grundare och vd Rosie Linder.

Du hade ingen kunskap om spelutveckling innan du startade, vad har det inneburit?
– Fördelen har varit att jag var så naiv. Ibland är det bra att inte kunna så mycket om det man ger sig in på för då ser man inte de uppenbara hinder som finns. Nackdelen har varit att det har tagit längre tid. Att hitta duktiga utvecklare och nätverk inom spelbranschen tog sin tid.

Hur är det att vara kvinna och 47 år i tech-startupbranschen som annars domineras av unga män?
– Det är fantastiskt. Åldersfixering sitter oftast hos en själv. Jag är lycklig lottad att få arbeta ihop med massa unga och dagligen förundras jag över hur många unga men extremt kompetenta människor jag är omringad av. Att vara kvinna i en mansdominerad tech-värld tänker jag inte heller så ofta på. Men visst finns det tillfällen då jag önskar att jag var kille och 25 år, som när jag träffar vissa hajpade riskkapitalbolag.

Vad har ni fått för mottagande?
– Vi får dagligen fantastisk feedback från föräldrar och skolor. Vi har haft förmånen att skapa innovativa och virala produkter och jag har sällan behövt kontakta media för att få publicitet. Våra spel har två gånger valts av Amazon som rekommenderad app världen över och vi är även vinnarna av Reach for change som är Sverige tuffaste tävling för sociala entreprenörer.

Berätta om er affärsmodell?
– Vi har betalda appar, tre till fyra spelreleaser per år och kommer att utöka en produktlinje med merchandise på sikt.

Förra året omsatte ni 400 000 kronor, hur ser det ut i år?
– Det ser bra ut! Vi har vunnit PTS Innovationstävling och tagit in ängelkapital.

Vad har ni för framtidsplaner?
– I höst ska vi till Silicon Valley via Nordic Innovation House. Att expandera globalt är vår högsta prioritering just nu.

Vilka tips har du till andra småföretagare?

  • Passion är nyckeln till att lyckas så starta företag inom något du brinner för. På så sätt står du starkare vid svåra utmaningar. Du måste känna passion för att kunna smitta andra med det. Om du inte själv är övertygad om din idé, hur ska du kunna övertyga andra?
  • Nätverka och gå på olika event. Våga prata med nya människor och berätta överallt om din idé.
  • Delta i tävlingar som finns för entreprenörer för att testa om din idé håller, kontakta olika inkubatorer.