<![CDATA[]]>

De gör business på dina sopor

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 23 februari, 2016

Ekomat, miljötänk och att ta hand om det som tidigare setts som skräp är stekhett 2016. Om du dessutom kan göra affär på att vara snäll mot miljön ligger du helt rätt i tiden som entreprenör. Här är fem som lyckats och som du kan inspireras av!  

1. Rescued Fruits

Cecilia Larsson tyckte att det var synd att det slängdes så mycket fin frukt och startade MarmeladMakeriet. Namnet byttes under 2015 till Rescued Fruits men idén är densamma – att ta tillvara på frukt som andra tycker är ful och onormal.

33 procent av all odlad frukt slängs vilket är ett oerhört slöseri och istället tillverkar Rescued Fruits marmelad och äppelmust av det som annars kastats. Företaget finns i Helsingborg där passande nog 90 procent av alla importerad frukt passerar.

Nyligen slöt Cecilia avtal med Ica om att ta hand om livsmedelsjättens överblivna frukt. Hon tillverkar nu marmelad och must av den som sen körs tillbaka till Ica där den säljs på hyllan.

Läs mer: Han satsade allt kapital familjen hade på sin ekodröm 

2. Refurn

Du har tröttnat på soffan och köper nytt. Men vad händer med allt det gamla och ratade? Refurn vill skapa ett kretslopp för möbler och undvika att slänga fullt fungerande och snygga möbler.

Därför samlar man in dessa från återvinningscentraler, dödsbon men också hemma hos privatpersoner när tid finns.
Sakerna säljs sedan på nätet till den som tycker att din gamla soffa är snygg och till ett mycket lägre pris än vad den kostade som ny.

3. Junkbusters

Folk har problem med att bli av med sina grovsopor, inte minst i storstäderna där många saknar bil och där det är krångligt att ta sig till återvinningsstationer. Resultatet blir tyvärr ofta att möbler och annat ställs på innergårdar eller soprum där de inte ska vara.

Junkbuster hämtar skräpet och kör till återvinningen åt dig mot en avgift. Det som faktiskt inte behöver slängas kan skänkas till välgörenhet eller till och med säljas med hjälp av Junkbusters.

4. Matsmart

Mat med bäst-före-datum som gått ut är inte lika med dålig mat. Det borde folk ha fattat 2016. Ändå slänger svensken i genomsnitt 107 kilo mat och dryck per år. Galet!

Nätbutiken Matsmart köper in restlager, utgående sortiment och varor med kort eller utgående datum och säljer det sen mycket billigare än vad det skulle kosta i en vanlig butik. Dessutom är det en webbshop som fraktar hem varorna till dig så länge det finns ett Postnord Serviceställe i din närhet.

5. Sellpy

Vid sidan av mat och möbler är kläder det vi slänger mest. Företaget Sellpy hjälper dig att sälja kläder som du tröttnat på eller vuxit ur. Du packar kläderna i en påse och Sleepy hämtar dem om du bor i en storstad, annars skickar du in via Schenker.

Allt som Sellpy tror kan säljas för 50 kronor eller mer läggs ut på Tradera och företaget sköter administration och försäljning. Ni delar vinsten rakt av från det som säljs medan det överblivna skänks till välgörenhet.

Läs mer: Återbruk ligger i tiden på alla sätt