nocontent
Så sänker du din privata månadskostnad

Lev billigare - utan att försämra din standard

Så sänker du din privata månadskostnad

Sänk dina privata baskostnader - det är lättare än du tror. Du kan göra det utan att försämra din standard - med hjälp av våra länkar där du kan dra ned fem stora utgiftsposter..

Det handlar inte om att snåla för att dra ned utgifterna, utan bara om att se till så att du väljer de mest prisvärda alternativen.

Hur mycket du sparar beror naturligtvis på vad du hittills gjort, hur stort hus du har och hur stor familjen är.  Vårt exempel gäller en tvåbarnsfamilj i eluppvärmd normalstor villa med en miljon i villalån. Vi beräknar att kostnaden sänks med 1 500 kr per månad genom att sänka fyra viktiga kostnadsposter på detta sätt med hjälp av våra jämförtjänster:

1 Byta försäkringsbolag      - 500 kr    
2 Byta teleoperatör               - 300 kr
3 Byta elbolag                       - 400 kr   
5 Sänka lånekostnaden     - 300 kr       
Totalt                                   - 1 500 kr

1. Byt försäkringsbolag
Se över din bilförsäkring, hemförsäkring, villaförsäkring och båtförsäkring en gång om året och se efter så att du har en prisvärd försäkring. Det bolag som är billigast för den ene kan vara dyrast för en annan. Och det som är mest prisvärt förra året kan vara dyrt i år.  Ibland tjänar man på att ha alla försäkringar i alla bolag, men inte alltid.

Kolla vilket bolag som är billigast för dig. Ring sedan runt och pressa priset. Det går att pruta. Du kanske inte behöver byta bolag, utan kan få ned priset på den försäkring som du redan har genom att hänvisa till bolag som är billigare.

Se här vilken bilförsäkring som är mest prisvärd för dig.

Se här vilken hemförsäkring som är mest prisvärd.

Din bästa villaförsäkring hittar du här.

2. Byt teleoperatör
Teleoperatörerna slåss om att få oss som kunder. Utnyttja detta priskrig när du väljer bredband  och telefonabonnemang. Jämför operatörerna med varandra och slå till när de har kampanjer. Det är då inte säkert att det blir billigast att ta ett abonnemang där det ingår en mobiltelefon, eftersom du på något sätt får betala för telefonen, ofta genom att binda upp dig länge.

En fast månadskostnad kan låta billigast, men ofta tjänar du på att ta rörlig avgift som nu är nere under 20 öre minuten för den som binder upp sig i två år.  Ju längre du binder dig desto lägre pris per minut ska du betala, eftersom samtalspriserna i framtiden kommer att sjunka ordentligt.

Hitta ditt billigaste mobilabonnemang här.

Här ser du vilket bredband som kan vara mest prisvärt för dig.

3. Byt elbolag
Den som inte aktivt byter elbolag har ett avtal som kallas tillsvidareavtal.  Det är det sämsta av alla elavtal. Det självklara är därför att byta bort det. Om det är bäst med rörligt eller bundet  elavtal är  däremot  osäkert.

Men det man kan vara säker på är att det skiljer mycket mellan billigaste och dyraste elbolaget. För en villaägare som förbrukar 25 000 kilowattimmar per år kan det skilja 400 kr i månaden mellan ett dyrt tillsvidareavtal och ett billigt rörligt avtal. 

Se här vilket bolag som är billigaste för dig.

4. Sänk lånekostnaden
I tidningarnas räntetabeller skiljer det nu mindre än för något år sedan mellan högsta och lägsta låneräntan, men det finns ändå pengar att tjäna på att jämföra. Det gäller att utgå ifrån lägsta räntan i dessa tabeller och använda den siffran för att försöka sänka räntan ytterligare.

Spela ut banker och kreditinstitut mot varandra när bindningstiden går ut på ett bundet lån, och bevaka räntan då och då om du har rörlig ränta eller tremånadersränta.  

För ett miljonlån kan du pressa ned månadskostnaden med minst 300 kr genom att välja det billigaste alternativet. Det skiljer mer än 0,4 procentenheter mellan banken med högsta och lägsta boräntan.

Hitta bästa lånealternativet här.

Anmäl fel

28 februari 2009
Utskriftsvy
Kommentar av Sven/S.V

Bra artikel, det är helt klart de fasta kostnaderna man bör kolla upp och försöka minska på. Varenda liten vrå är värd att leta i för att minska priset på något, exempelvis sin bilförsäkring http://billig-bilforsakring.nu

20 juli 2011KOSTNAD
IT-strul kostar tid och pengar

Sex av tio har problem varje vecka:

IT-strul kostar tid och pengar

Varje dag drabbas var femte svensk av IT- eller teknikproblem på jobbet. Varje dag. Det kan kosta ditt företag såväl pengar och tid som frustrerade anställda.

Läs vidare ...

Känner du igen dig?

Mer pappersjobb för Sveriges chefer

Drunknar du också i pappersarbete? Åtta av tio svenska chefer hinner inte sköta sina uppgifter ordentligt eftersom administrationen är i vägen. Så här gör du vardagen enklare.

Läs vidare ...

Företag dåliga på att svara på jobbansökningar:

Skapar negativ känsla, säger 9 av 10 sökande

Är du dålig på att höra av dig till alla som söker jobb hos ditt företag? Var inte det. 9 av 10 jobbsökande säger att det ger dem en negativ bild av företaget, och hälften skulle inte söka jobb hos dig igen.

Läs vidare ...

Revisorskravet kvar för små föreningar

Sveriges småföretagare har hyllat den slopade revisionsplikten. Men mindre föreningar och organisationer med statligt stöd måste även i framtiden anlita en revisor. Det säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Läs vidare ...

Entreprenörskapsforum ryter ifrån:

Underkänt till regeringen efter ökad regelbörda

Regeringen skulle minska företagens regelbörda, men i stället har den ökat. Det visar ekonomie doktorn Per Thulin på Entreprenörskapsforum – och ger regeringen underkänt.

Läs vidare ...

Nytt förslag från Företagarna:

"Sänk arbetsgivaravgiften för unga akademiker"

Företagarna med vd Elisabeth Thand Ringqvist i spetsen vill sänka arbetsgivaravgifterna för nyutexaminerade akademiker som är upp till 30 år. "Ger småföretagare nya utvecklingsmöjligheter", säger hon.

Läs vidare ...

Sveriges företagare:

”Regelkrånglet har inte minskat”

Regeringen har arbetat i flera år med att förenkla reglerna för företagen. Men enligt en undersökning från Riksrevisionen säger nu hela 73 procent av Sveriges företagare att det fortfarande är lika krångligt - eller till och med krångligare.

Läs vidare ...

Nu kan affärslunchen bli dyrare

I framtiden kan det bli dyrare att bjuda kunder på luncher och middagar. Företagsskattekommittén vill nämligen slopa avdragsrätten för representation.

Läs vidare ...

Varannan regel blir underkänd

Myndigheterna måste ta sig samman och engagera sig i att regelkrånglet ska minska, ryter Stig von Bahr från Regelrådet till. En ny rapport från Regelrådet visar att bara hälften av reglerna får godkänt.

Läs vidare ...

Inbrotten hos småföretagare ökar

Antal inbrott hos småföretagare har ökat med 40 procent de senaste tre åren. Så här förebygger du att tjuven kommer in hos dig.

Läs vidare ...

Så många butiksrån sker i din kommun - hela listan

Medan inbrotten ökar minskar butiksrånen, visar ny statistik från BRÅ. Se hur det står till i din kommun med hela listan över Sveriges butiksrån.

Läs vidare ...

Inbrottsvåg i tobaksaffärer

Inbrotten i tobaksaffärer har fördubblats hittills i år. Tjuvarna bryter sig in genom dörrar och fönster - men det blir även vanligare att de tar sig in genom väggarna.

Läs vidare ...

Börsläget slår mot småföretagarna

Det skakiga läget på börsen drabbar småföretagarna och var fjärde vill inte anställa. "Oroande", säger Företagarnas VD Elisabeth Thand Ringqvist och startar turnén "Misstagens mästare".

Läs vidare ...

Privatbil eller bilen på firman - läs om vad som är bäst

De gjorde tjänstebilen till en vinstaffär

Gör som Jerry Åkesson och Charlotte Hjertstedt från Jönköping. Låt tjänstebilen bli en vinstaffär. Läs här och i Driva Egets tema om hur sådant går till.

Läs vidare ...

Efter ändrade regler i somras:

Få småföretagare har ansökt om skuldsanering

Efter nya regler om att småföretagare får bättre möjlighet till skuldsanering förväntade sig Kronofogden fler ansökningar. Men bara ett femtiotal har sökt hittills.

Läs vidare ...

Allt du behöver veta om bilen och företaget

Tjänstebil eller privatbil - vad är bäst för dig?

Tjänstebil eller privatbil? Skriva reseräkning till firman eller ha förmånsbil med allt betalt? Se här hur du ska tänka när du väljer.

Läs vidare ...

Kontorshyrorna höjs 10 %

Hyrorna förväntas stiga med minst 10 procent i år, på grund av den starka återhämtningen av den svenska ekonomin. Här är Driva Egets råd för att sänka hyran igen.

Läs vidare ...

Camilla reder ut:

"Hjälp! Jag har fått avslag på 95 000 kr!"

I denna veckas "Camilla reder ut" har översättaren Siv problem med sin skatt. Hon har fått avslag på 95 000 kronor i avdrag och behöver akuthjälp. Läs här skattejuristen Simon Åhnberg svar och råd om vad Siv bör göra.

Läs vidare ...

De vet att sänkta avgifter fungerar

En ny undersökning visar att sänkta arbetsgivaravgifter är den största moroten för att anställa. Småföretagarna Denis Andersson och Mikael Cwyl kan skriva under på att det fungerar. De har bara anställt unga, invandrare och långtidsarbetslösa och därmed fått sänkta avgifter.

Läs vidare ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 |  2  | 3 | 4 | 5 | Nästa »
Driva Eget bloggar Följ dem här.
Utskriftsvy

Fler artiklar om privatekonomi

”Många småföretagare kan spara över 100 000 kronor”

HÅLL KOLL PÅ DIN PENSION:

”Många småföretagare kan spara över 100 000 kronor”

Det kan löna sig att se om sin pension.

- Framförallt för småföretagare eller anställda i mindre bolag. Många kan spara över 100 000 kronor, säger Mattias Fellenius (till höger), vd för Pensiono.se, jämförelsesajten som han grundat tillsammans med Nicklas Hellberg (till vänster).

Läs vidare ...

Tråkiga skäl ger billiga lån:

Riksbanken sänker räntan igen

I går sänkte Riksbanken reporäntan till 1 procent, en historiskt låg nivå. Nu har bankerna följt efter med sina räntenivåer och ett femårigt lån har sällan varit billigare. Men bakom sänkningen ligger en dyster konjunkturprognos.

Läs vidare ...

Nytt inslag i nya Driva Eget Play

Han lär dig placera pengarna bättre

Hur placerar vi bäst våra egna och företagets pengar nu när bankräntan ligger kring noll och det är kris i Sydeuropa? I andra inslaget i Driva Eget Play får du experthjälp med det. Klicka bara på pilen i bilden ovan.

Läs vidare ...

SBAB först ut att sänka boräntan

Nu sänker SBAB räntan på sina rörliga bolån med 0,15 procentenheter till 4,15 procent. Även den ettåriga räntan sänks. Nordea och Swedbank planerar dock ingen sänkning.

Läs vidare ...

Därför sänktes reporäntan

Riksbanken och dess chef Stefan Ingves sänker reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent. De sänker samtidigt prognosen för den framtida räntan.

Läs vidare ...

Vill du hålla koll på nyheter i din bransch?

Så ser du vad andra skriver om dig

Så drar du nytta av gratistjänster på nätet.  Läs vidare ...

NATIONELLA FINALEN AV EY Entrepreneur Of The Year:

Erik Arpi blev Entrepreneur of the year

Erik Arpi från Aktiebolaget Pictura blev Sveriges främsta entreprenör.  Läs vidare ...

KOLL PÅ KALENDERN?

Få gratis påminnelser genom vår kalender

Prenumerera gratis på mejlpåminnelser här.  Läs vidare ...

DEL 5 I FACEBOOKSKOLAN:

3 enkla tips som får igång dina Facebookfans

Vår expert Jimmy Jakobsson ger tips som får igång dina fans!  Läs vidare ...
Företagsform
Aktiebolag eller firma – vad är bäst för dig? Läs här om vilken sorts företag som är bäst för dig.
Nyhetsbrev
Abonnera på vårt nyhetsbrev! Kommer varje onsdag. Gratis.
Kalkyl
Se här hur mycket du ska betala i skatt Här får du hjälp att räkna ut skatten.
Dagens aktieindex
App
Har du Mobila kontoret? Med vår app har du full koll på dina körjournaler, kvitton med mera.
Mest lästa
Missa inte ...
Skatteknep Läckbergs okända skatteknep.
Patent Steg för steg hur du ansöker om patent.
Starta eget-kurs Vår webbkurs hjälper dig att ta din idé till ett färdigt företag.
Bluffakturor Konkreta råd till dig som drabbats av fakturaskojare.
E-handel Välj rätt e-butik i vår lista med 25 företag.
Boka möten 7 steg till fler och bättre möten
Starta eget Råd till dig som vill starta företag.
Bli mer lönsam Ta grepp om företagets ekonomi med vår webbkurs.
Kulturtips ... från The Fantastic Four!
Marknadsföring Enkla och billiga knep att marknadsföra ditt företag
Utdelning Se i vår kalkyl hur mycket du kan ta ut.
Klagomål 8 sätt att hantera kunder som klagar
Starta-eget-bidrag Så här får du pengar att starta.
Effektivitet Knepen för att få en effektivare arbetsdag.
Bokföring Lär dig bokföra på sju minuter.
Prissättning Så ser du över din prissättning
Pension Pensionsförsäkring eller nya okända alternativ? Se vad som är bäst för dig.
Camilla reder ut Camilla Björkman svarar på allt du vill veta om din start.
Bokföring Sex tips för lättare bokföring.
Sjukpenning Så olika är reglerna om du blir sjuk
Mobilmarknadsföring 7 snabba – så kommer du igång med mobilmarknadsföring
Jobba mindre Så når du målet att jobba mindre
Lyckat ledarskap Sex råd från Percy Barnevik
Sänk skatten Serie i tre delar: Sänk din skatt med rätt strategi
Skatteflyktsklausulen Så kan den paragrafen stoppa skatteplanering
Starta företag Så här registrerar du ditt företag på en kvart.
F-skattsedel Läs hur du registrerar dig för F-skatt
Tjänstebil Tjänstebil eller privatbil - vad är bäst för dig?
Lönsamhet Anders Anderssons bästa råd för att öka din lömnsamhet
Frilansjournalist Följ Camilla Björkmans frilansskola - och öka lönsamheten.
Moms Nätets snabbaste sätt att förändra från inklusive moms till exklusive moms.
Aktiebolag Bilda aktiebolag med Driva Egets expertråd.
Starta webbutik 8 råd – så kommer du igång
Försäljning Alla råd du behöver för att sälja mer.
Inför ledighet Kom-ihåg-lista inför semestern.
Kontor Här är avdragen som gäller för ditt kontor.
Enskild firma Allt du behöver veta för att starta en enskild firma.
E-handelsskola Driva Egets skola i fyra webb-tv-avsnitt.
Säljmisstag 8 vanliga säljmisstag företagare gör
Sponsring Läs när du kan dra av för sponsring - t ex till barnens sportklubb.
Fakturaskojare Lär dig gå till motangrepp mot deras fräcka metoder
Affärsidé Experternas råd hur du knäcker den bästa idén.
Starta café Allt du behöver för ett lönsamt café
Fakturering
Använd vår kalkyl Så mycket ska du fakturera för att få lönen du behöver.
Nya numret
Butik
Läs mer/köp
E-handelsskolan
Tänk rätt kring distribution och logistik Se vår e-handelsskola med Arne Andersson bland andra!
Bidrag
Se bidragen som kan hjälpa ditt företag Senast i vår matiga lista är Tillväxtverkets affärsutvecklingscheckar.
Sänk kostnaderna
Blogg
Läsarfråga: ”Hur gör ni blivande föräldrar med aktiebolag?”
Företag till salu
Län: Jönköping Omsättning: 10-20 Mkr
Län: Västra Götaland Omsättning: 5-10 Mkr
Län: Östergötland Omsättning: 0-2 Mkr
Län: Stockholm Omsättning: 5-10 Mkr
Län: Västra Götaland Omsättning: 0-2 Mkr