<![CDATA[]]>

Så driver du företag som ekonomisk förening

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 19 november, 2013

Vi pratar ofta om aktiebolag, handelsbolag och enskilda firmor. Men en företagsform som ofta blir bortglömd är ekonomisk förening. Här tipsar Veronica Ruthberg och hennes kolleger på Geektown kommunikationsbyrå om vad du ska tänka på.

Veronica Ruthberg (till höger på bilden) driver med två andra Geektown kommunikationsbyrå, en ekonomisk förening som också är ett kooperativ i Luleå.

Foto: Viveka Österman

Foto: Viveka Österman

De är överens: deras företag ska ha ett socialt och samhälleligt engagemang. Men det är inte samma sak som att de inte ska vara vinstdrivande.

– Folk har blandat ihop oss med konsumentkooperativet Coop och hur de arbetar, till exempel att vi inte skulle vara vinstdrivande och kanske har medlemskort och rabatter. Men än har vi inte infört några Geektownkort, säger Veronica Ruthberg och skrattar.

Hon och kollegorna hoppas kunna bidra till en ökad förståelse för ekonomisk förening som företagsform:

– Man blir ofta bortglömd. Och det ses inte på samma nivå som ett aktiebolag och andra företagsformer.

Hon tror att det kan vara en generationsfråga, att många automatiskt tror att aktiebolag är det enda som går att bedriva vinstdrivande företag med.

– Kanske är det ordet förening som förvirrar. Den nya, yngre generation däremot tänker på företagandet på ett helt nytt sätt. Det finns fördelar för företag som har möjlighet att verka utan hierarkier och det finns mycket att vinna på att bygga sitt företag på starka kooperativa värderingar, säger Veronica Ruthberg.

Veronica och hennes två kollegor har lika mycket att säga till om. Ibland drar de åt olika håll:

– Då pratar vi igenom hela problemet och skapar en lösning tillsammans som fungerar för alla. Det är inte alltid en lätt process, men en del av vår vardag – att ta besluten tillsammans. Vi har ändå en gemensam vision som vi ställer alla gemensamma beslut mot. Vi är faktiskt tre och vår kommunikation handlar mycket om att lyssna på de andra.
Fördelar med ekonomisk förening, enligt Veronica:

  • Vi kan bygga vårt företag på starka värderingar som är otroligt viktiga för oss. Det handlar bland annat om lika värde, solidaritet, självhjälp och personligt ansvar. Det är värderingar som också stärker vår vision och förtydligar vad vi vill åstadkomma.
  • Att man får driva företag tillsammans. Det är en fantastisk möjlighet att ta del av varandras åsikter. En utmaning, men också styrka, att som tre lika parter fatta beslut.
  • Att inte ha någon chef, alla får lika mycket att säga till om. Det får individen att blomma ut och ger självförtroende.
  • Du behöver inget startkapital som med aktiebolag.

Nackdelar:

  • Att folk inte har någon kunskap om företagsformen och att den ofta glöms bort.
  • Kreditupplysningsföretag som till exempel som UC kan inte ge kreditvärdighet till ekonomiska föreningar som därmed inte får samma status som aktiebolag.

Veronicas sex tips till andra:

  1. Vi har fått otrolig hjälp från Coompanion, Almi och Krenova, en inkubator som vi suttit hos i ett år. Ta också hjälp av mentorer – vi har fortfarande en mentor genom Almis mentornätverk. Det finns så otroligt massa drivkraft och hjälp att få. Coompanion till exempel vill hjälpa kooperativa och ekonomiska föreningar. De har också gett oss självförtroende att vår företagsform är viktig och minst lika bra som aktiebolag. Ta vara på hjälpen!
  2. Se kraften i människorna runt sig. Kanske finns någon som vill starta företag med dig i din närhet?
  3. Tro på dina egna idéer – det har gjort att vårt företag har fått genomslag. Att vi vågar tro, att man som tjej och individ vågar ta för sig.
  4. Använd kompanjonsavtal och andra avtal. Det upprättade vi dag ett, när vi startade i februari 2011, som vi ofta går tillbaka i och tittar på.
  5. Ha en affärsplan under ständig utveckling – vi uppdaterar vår minst en gång per år.
  6. Eftersom alla har lika rätt i företaget, eftersom alla är delägare, delar vi allt lika. Men vår vinst går tillbaka till företaget. På det sättet jobbar vi också med långsiktig hållbarhet. Vi utbildar oss själva när möjlighet finns och utbildar även andra – bland annat studenter på Luleå tekniska universitet.

LÄS OCKSÅ:

Uppdaterad 2015-07-16