<![CDATA[]]>

Övervinn rädslan att starta eget

Camilla Björkman

Publicerades: 8 augusti, 2011

Vill du starta eget men vågar inte? Här har vi samlat de vanligaste orosmolnen – och expertråd som hjälper dig att slå hål på dem.

Till Driva Egets redaktion kommer många mejl om hur man vågar ta steget till eget företag. Ofta handlar det om pengar, krångliga kalkyler och rädslan för att misslyckas som överskuggar drömmen. Här har vi samlat de vanligaste orosmolnen:

Orosmoln 1) Tänk om min affärsidé inte håller?

Din lösning: Det kanske den inte gör – men det vet du inte heller förrän du har testat den. En lysande idé blir inte framgångsrik förrän den har konfronterats med verkligheten och visat sig fungera. Det menar Wilhelm von Seth som jobbar med företagsutveckling på Tillväxtverket.

– Det är bra att ha en tydlig affärsidé, säger han. Men det viktigaste är att sedan kunna anpassa den till verkligheten och de möjligheter som dyker upp. I slutändan hänger det nästan alltid på entreprenören snarare än själva idén.

Hans råd är därför att i början bara fokusera på frågor som: Kommer du att ha tillräckligt med kunder? Betalar dessa kunder tillräckligt mycket? Ett jakande svar på dessa frågor, efter att du har kollat av marknaden, ökar chansen att du har en bärande affärsidé.

Orosmoln 2) Jag har inte tillräckligt med pengar

Din lösning: Räkna ut hur mycket du faktiskt behöver innan du avfärdar din dröm. Säljer du din tid snarare än en produkt behöver du kanske inte ens något startkapital eller kontor, utan kan jobba direkt ute hos kunderna.

Du som behöver startkapital kan ansöka om ett privatlån från din bank eller om ett så kallat mikrolån från Almi Företagspartner på max 250 000 kronor. Då krävs inte alltid en egen insats.

– Ungefär hälften får sin ansökan beviljad hos oss, säger Eva Rosenthal på Almi.

Återstår då pengar för att betala hyran och mat. Nyckeln är att göra en realistisk beräkning på hur mycket du behöver. Undersök sedan om du kan finansiera det med sparkapital eller hjälp från till exempel familjen.

– Men det är en otrolig skillnad mellan en ensamstående med stort hus att betala för, och en nyutexaminerad med låga omkostnader, säger Eva Rosenthal. Alla har helt enkelt inte möjlighet att klara den utgiften.

Orosmoln 3) Jag fixar inte pappersarbetet

Din lösning: Ekonomi och administration behöver inte vara din grej – du kan klara firman ändå.

– Ta hjälp av någon som kan det och ägna dig åt det du är bäst på i stället, säger Tuula Karlsson, rådgivare på Nyföretagarcentrum Väst.

Så småningom lär du dig det du behöver veta och får en överblick över företagets ekonomi. Nyföretagarcentrum har till exempel gratis rådgivning där du får hjälp med de kalkyler du behöver för att dra igång. Bokföring kan du köpa in när det behövs, eller be en ekonomkunnig vän hjälpa till.

Orosmoln 4) Tänk om jag inte får tillräckligt med kunder?

Din lösning: Minska risken genom att lägga ut trådar i förväg, menar Eva Rosenthal på Almi. Hör runt med vänner och bekanta, sätt ut en annons eller – om du säljer en produkt – testa efterfrågan på Blocket. Är verksamheten konkurrerande till ditt nuvarande jobb bör du självklart vara mer försiktig.

– Här handlar det mer om att våga, säger Eva Rosenthal. Men du kan granska ditt nuvarande företag: Hur får de kunder? Vad gör de som du kan göra lite bättre och på så sätt få kunder? Sätt dig in i verksamheten och lär dig av dem varje dag.

Orosmoln 5) Jag är rädd att misslyckas

Din lösning: Visst kan det gå rakt åt helvete. Men ett nederlag kan också vara en fantastisk skola och därmed ditt bästa recept på framgång – det vittnar mängder av välkända entreprenörer om.

För att slå hål på rädslan, gör en tydlig affärsplan och realistiska kalkyler – då får du svart på vitt hur chanserna att lyckas ser ut. Fråga dig själv: Vad är det värsta som kan hända? Gör sedan upp en Plan B, som att ta ett nytt jobb eller satsa på något annat.

– Planera i förväg så att du är berättigad till a-kassa, säger Tuula Karlsson, rådgivare på Nyföretagarcentrum. Om du varit igång i mindre än ett år är det din lön som anställd som ligger till grund för vilken a-kassa du får.

– Men känner du för stor otrygghet så kanske du ska vänta med att starta, tillägger hon.

Läs också: