<![CDATA[]]>

3 råd till rutföretagare

Anna-Karin Florén

Publicerades: 5 oktober, 2011

Tove Lindén började hjälpa sina vänners barn med läxorna och har nu gjort läxläsandet till ett rutföretag – en växande form av nya företag. Här är expertens tre råd till rut-företagare.

Tove Lindén är examinerad doktor i statsvetenskap, och många tänkbara arbetsgivare tyckte att hon var överkvalificerad för de jobb hon ville ha.

När hon på sin fritid hjälpte skolbarnen spred sig ryktet om hennes förmåga att motivera dem så att de höjde sina betyg.

– Jag började fundera på om det gick att göra ett företag av det här och insåg då att jag kunde få rutavdrag för att undervisa barn i hemmet, säger hon.

Men hon och andra som ska starta sådana här skattesubventionerade företag måste noga kolla vad som gäller. Rena privatlektioner godtas inte och barnen som får läxhjälp måste vara under 17 år.

Att sälja tjänster med rutavdrag betyder i praktiken att du får halva intäkten från dina kunder och andra halvan från skattemyndigheten. Tove Lindéns intäkter skulle inte räcka till en rimlig lön, utan rutavdraget.

– Utan rutavdrag skulle jag behöva utveckla företaget till en uthyrningsverksamhet, där jag hyrde ut läxläsare, eller möjligen starta ett lärcentrum. Jag funderar mycket på hur det blir i framtiden, säger hon.

Håkan Järver, rådgivare på Nyföretagarcentrum, ger här sina råd till dig som funderar på att starta företag där det går att få rut- eller rotavdrag (reparation av bostad):

1. Kolla att kunden har utrymme kvar
Varje vuxen får högst 50 000 kr per år i skattereduktion för husarbete (samlings- namn för rot och rut). Be att kunden visar upp ett intyg från Skatteverket som visar hur mycket skattereduktion kunden har kvar att utnyttja innan du åtar dig uppdraget. Om kunden inte har utrymme kvar, kan du inte kräva ersättning för den andra halvan av din inkomst från Skatteverket.

2. Säkra likviditeten
Du kan ansöka om rut-och rotpengar från Skatteverket så fort arbetet är utfört och du har fått betalt av din kund. Se till att du inte
skriver fel i din ansökan om pengar. Gör du det så dröjer pengarna. Ta reda på hur lång tid det tar för dig att få in ersättningen från Skatteverket på ditt konto. Om du måste ligga ute med pengarna under lång tid finns risk för att du får problem med likviditeten.

3. Skriv tydliga avtal
När man arbetar mot privatpersoner är det lika viktigt att skriva avtal som när man arbe- tar B2B. Skriv en offert och ordererkännande, där du specificerar exakt vad tjänsten omfat- tar, till exempel hur lång en lektion är, hur mycket den kostar och om det ingår böcker så att allt finns på papper. Reglerna för vilken typ av arbeten som ger skattereduktion är komplicerade. Så det gäller att noga kolla att reglerna gäller det arbete som du utför.