<![CDATA[Foto: Istock]]>

Småbarnspappan som skapade ”familjoner”

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 28 juni, 2016

Dagdrömmer du om hus på Gotland eller att vara ledig mer med barnen? Vad väntar du på – sätt igång och spara! Att vara företagare och dessutom föräldraledig är ingen ursäkt för att vänta menar Joel Bladh som har lanserat begreppet ”familjoner”.
– Egenföretagare har extra stort behov av skapa sig en buffert, säger Joel.

Joel Bladh. Foto: Ulf Lundin

Joel Bladh. Foto: Ulf Lundin

När Joel Bladh var föräldraledig med sitt första barn började han fundera kring familjens ekonomi. Småbarnsåren kan vara tuffa ekonomiskt men är ändå en passande tid att börja fundera på vilka drömmar man vill kunna förverkliga i framtiden.

– Jag upptäckte att det var mycket som jag inte hade koll på alls, inte minst kring utgifterna. I boken har jag beskrivit hur vi har gjort i vår familj och det är nog fler som har nytta av att börja fundera kring de här frågorna, säger Joel som till vardags arbetar som teknikkonsult inom vattenfrågor och inte alls ser sig själv som någon expert på ekonomi.

Boken som Joel talar om är ”Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi” som nyss kommit ut i handeln och där 38-åringen med ursprung från Dalarna beskriver hur man kan skapa ”familjoner” – ett livslångt sparande som utgår från hela familjen.

– Just föräldraskapet är en brytpunkt i livet då man får andra perspektiv och börjar tänka mer långsiktigt. Då passar det bra att börja tänka på att spara och skapa bra förutsättningar för barnen.

Läs mer: Förändringen ska göra dem ekonomiskt oberoende

– Att som i vårt fall spara flera tusen kronor i månaden i flera år ger effekt och när du märker det kommer du att få en enorm kick, säger Joel som menar att det dels handlar om att bestämma sig för att spara, dels om att sedan låta pengarna växa på egen hand genom placeringar.

För Joel och hans familj handlar sparandet om att kunna förverkliga konkreta drömmar i framtiden. Att kunna vara ledig mer med barnen kring helger och lov men också att på längre sikt skaffa ett semesterboende.

Joel menar att du som företagare har flera anledningar att börja spara men också bättre chanser att lyckas.

– Man ska försöka se sin privatekonomi som ett företag där man har planer för att vad som behöver göras för att nå specifika mål. De som är egenföretagare har redan det med sig från början och är en bra målgrupp. Dessutom har de extra stort behov av att bygga buffert och sparande eftersom man ofta har en ojämn inkomst i företaget.

Läs mer: De vill att du ska dricksa till dig din pension

Hur mycket tycker du att man bör spara varje månad?
– Minst 10 procent av inkomsten. Men först och främst handlar det om att bestämma sig och komma överens i familjen. Man ska skapa en känsla av att göra detta tillsammans och den känslan är viktigare än en exakt summa. Gör en budget och ta reda på vad som går ut och vad som kommer in varje månad, sedan ser man ganska snabbt vad man kan spara.

Men hur ska man få sparandet till en positiv sak, många ser det som tråkigt?
– Det kan vara lite jobbigt i början, men när man ser att det ger effekt blir man peppad. Man behöver koppla det till drömmar och uppfyllande av drömmar. I dagens samhälle har vi ställt in oss på att man ska belöna sig bara just nu. Detta blir en sorts avgiftningsperiod och en omprogrammering av hjärnans belöningscentra.

Läs mer: Så sparar kända entreprenörer

Så man ska inte belöna sig för stunden?
–  Självklart ska man leva här och nu men man kan fundera på om det betyder att man behöver göra av med en massa pengar hela tiden. En del saker som är helt fantastiska är också gratis. Man ska vara medveten och inte bara slänga iväg pengarna utan att reflektera.

Joels fyra tips kring långsiktigt sparande:

1. Skaffa inkomster vid sidan av ditt arbete. Vi hyr till exempel ut vårt hus när vi är på semester. Då får vi in pengar när det ändå skulle stå tomt och dessutom har vi någon som tar hand om det och fungerar som inbrottsskydd.

2. Se sparandet som en helig ”familjeskatt” – som dras direkt när lönen kommer in på kontot. Då blir det svårare att göra av med pengarna på annat.

3. Placera pengarna. Alla kan spara men alla kanske inte är så intresserade av att placera pengarna. Välj då indexfonder med låga avgifter och stor riskspridning. Köp kontinuerligt varje månad. Det finns också tjänster som hjälper dig att välja aktier och ger dig förslag utifrån vissa villkor som du sätter upp (exempelvis Sigmastocks). Var ödmjuk inför din egen vilja och kunskap kring placeringar och låt någon annan mer kunnig sköta det om du inte har intresset.

Läs mer: Investera på börsen – så sätter du igång

4. Lås inte pengarna i pensionsförsäkringar som du först kan nyttja när du fyller 65 år. Välj hellre investeringssparkonto som har en massa fördelar samt låg beskattning. Då kan du ta ut pengarna om det skulle hända något inom familjen eller om ni vill gå i pension tidigare.