<![CDATA[Foto: Istock]]>

Så fixar du finansieringen till ditt företag

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 21 juli, 2016

Som egenföretagare kan det vara tufft att få ekonomin att gå ihop, inte minst i början då utgifterna är många och inkomsterna få. Samtidigt är det slöseri att slänga bort en bra affärsidé bara för att stålarna fattas. Men lugn, Driva Eget hjälper dig att hitta rätt finansiering.

Ett naturligt sätt att få ekonomisk boost är att ta hjälp med finansieringen och det finns en rad olika sätt att be om den hjälpen.

Carina Nordström, nationell affärsområdeschef på Almi. Foto: Pressbild

Carina Nordström, nationell affärsområdeschef på Almi. Foto: Pressbild

Carina Nordström är nationell affärsområdeschef på Almi som erbjuder rådgivning, lån och riskkapital till företagare.

Vad krävs för att man ska få låna?
– I korthet kan man säga att vi lägger stor vikt vid bedömningen kring entreprenörens förmåga att driva företaget och att det är en hållbar affärsidé. Det ska finnas en dokumenterad möjlighet att återbetala lånet samt företagets övriga kostnader.

Hur stor ska den egna insatsen vara jämfört med lånebeloppet?
– Den kan variera utifrån lånets ändamål och bolagets totala ekonomiska ställning. Almis nya mikrolån kan fås med 100 procent finansiering och då krävs ingen egen insats alls.

Finns det några minimi- eller maxbelopp för lån hos er?
– För nya mikrolånet är maxbeloppet 200 000 kronor men för övriga lån finns inget formellt maxbelopp utan hanteras utifrån respektive företagares situation.

Läs mer: Nyanlända ska få hjälp att bli företagare av Almi

Hur snabbt ska man betala tillbaka pengarna?
– Det beror på företagets situation och ändamålet med lånet men ”normalt” sett ligger återbetalningstiden på cirka fem år.

Måste man vara svensk medborgare?
– Nej, men man ska vara skriven i Sverige och ha svenskt uppehållstillstånd och ha fyllt 18 år, berättar Carina Nordström.

Här är fyra andra sätt att fixa finansiering:

1. Crowdfunding

Att samla ihop pengar från privatpersoner, crowdfunda, blir ett allt mer populärt sätt att finansiera delar av uppstarten. För detta finns speciella sajter och initiativ som arrangerar insamlingen. Om du ska lyckas behöver du såklart ha en bra affärsidé som sticker ut och som andra kan tänka sig att vara med och stödfinansiera. För att locka banker och investerare krävs en solid plan men vill du även lyckas med crowdfunding behövs så mycket mer. Att bara vilja tjäna pengar för egen del räcker inte, du ska naturligtvis ha en idé som gagnar fler än dig. Varför skulle annars en vilt främmande människa ge dig pengar?

Läs mer: Så lyckas du få rätt investerare

2. Bidrag

Det har genom åren bildats en närmast mytisk uppfattning om att starta eget-bidrag är en väg som företagare kan ta för att skapa kapital. Ledsen, men det stämmer inte. Bidraget är till för de som är arbetslösa och ska i första hand ses som ett försörjningsstöd då en arbetslös som länge har sökt jobb istället satsar på att starta företag.
När det gäller andra bidrag kan du vara berättigad till regionalt investeringsstöd om du bor i vissa områden i Norrland.
Dessutom kan du få stöd av Vinnova, Jordbruksverket, Länsstyrelsen – och EU. Så undersök om du kan få hjälp, att försöka kostar ingenting!

3. Banklån

Att ta ett banklån är en vanlig form av finansiering för företagare och det skiljer sig heller inte nämnvärt från att ta ett privat lån. Du ska betala ränta och amorteringar efter en upprättad plan mellan dig och banken.

Är du nystartad företagare kommer banken troligen även vilja se en utförlig affärsplan och kika på en planerad budget. Är du etablerad vill de säkert även se bokslut och balansräkning och det kan också krävas någon form av säkerhet för att banken ska låna ut pengar. Det handlar till exempel om fast egendom i form av hus men kan också vara en borgenär, till exempel en anhörig som då förbinder sig att betala skulden om du som låntagare inte klarar av det.

Läs mer: 10 steg till ett bra banklån

4. Lån från anhörig

På tal om anhörig och borgenär – det går ju naturligtvis också att låna rena pengar av någon du känner. Men se till att det finns tydliga avtal som reglerar vad som gäller, att bråka om pengar kan knäcka även den lyckligaste släkten. Tips: Det finns gratismallar på nätet att ta hem och använda.