7 råd när banken säger nej

Anders Andersson

Publicerades: 11 februari, 2009

Finansieringen för att starta eller driva företag är ofta småföretagarnas största problem. Här är sju råd om vad du kan gör om banken säger nej till lån.

1 Minska kostnaderna
Dra ned kostnaderna så du inte behöver låna.  Passa på att förhandla om hyresavtal, supportavtal, fraktavtal och annat. Om företaget har lager är det en god idé att se över lagerkostnaderna och försöka minska på lagret.

2 Fakturera smartare
Se till så att du snabbt får in pengar i kassan genom att fakturera snabbt, helst vid leveransen. Men undvik att fakturera alltför stora belopp de sista dagarna i slutet av ett kvartal. Om du har kvartalsbetalning för momsen får du då betala in moms tre månader tidigare än om väntar att fakturera tills i början av månaden efter.

3  Se över dina säkerheter
Se över vilken säkerhet du kan erbjuda banken. Ibland kan det vara lockande att belåna den privata villan för att få ihop kapital. Bolåneräntan är ju också ofta lägre än räntan för andra lånetyper. Men tänk dig för en extra gång innan du tar dina privata tillgångar som säkerhet. En villa som är säkerhet för ett företagslån kan gå förlorad vid en konkurs.

4 Ta lån av Almi
Almi är en statlig myndighet som ska låna ut pengar utan att kräva lika stor säkerhet som bankerna. Almi har nu fått mer statliga pengar. För Almis nya mikrolånen på upp till 250 000 kr, som ges till små nystartade företag, finns inget krav på säkerhet. Almilån kräver i regel att företaget också får banklån. Det ska nu räcka med att banken ställer upp med 20 procent av finansieringsbehovet. Lånet från Almi kan sedan täcka upp till 80 procent.

5 Hitta investerare
Det kan också gå att få riskkapitalister eller affärsänglar att satsa pengar. Du får då kapital till ditt företag mot att du lämnar ifrån dig en viss ägarandel.

6  Låna själv ut pengar till bolaget
Om du privat har gott om pengar och företaget har likviditetsproblem kan du låna ut pengar till företaget. Du kan ta ut marknadsmässig ränta av bolaget och bara betala 30 procent i skatt.

7 Leasing
Om du behöver förnya din maskinpark eller köpa en ny firmabil kan leasing vara en lösning. Ett leasingbolag köper produkten och hyr sedan ut den till dig. Men det är en rätt dyr lösning, där leasingbolaget tar stora avgifter.