<![CDATA[Sofia Rasmussen och Viktoria Höglund. Foto: Pressbild]]>

De leder dig från jobbdröm till drömjobb

Pernilla Sjöholm

Publicerades: 5 juli, 2016

Tar du semestern till att fundera över att göra något nytt? Författarna till boken ”Från jobbdröm till drömjobb – dags att ta steget?” ger dig en snabbguide på vägen.

Boken "Från jobbdröm till drömjobb".

Boken ”Från jobbdröm till drömjobb”.

Sofia Rasmussen, omvärldsanalytiker och grundare av analysföretaget Rasmussen Analys, och Viktoria Höglund, styrelsearbetare och konsult, kommer dagligen i kontakt med människor som drömmer om en annan jobbsituation. De bestämde sig för att styra upp tankarna i bokform.

– Vi vill inte uppmana alla att förverkliga alla sina drömmar, men vi tror att det är viktigt att fatta ett medvetet beslut om sitt arbetsliv och sin dröm. Annars fastnar man i ett icke-beslut och fortsätter i samma hjulspår utan att utvärdera vilka konsekvenserna blir.

Sofia och Viktoria som föreläser utifrån sin bok tipsar här om:

Fyra hinder på vägen till drömjobbet

1. Dina tillgångar blir din förbannelse. Att vara duktig, prestera och få bekräftelse är härligt – men det får oss också att fastna där vi är.

2. Du kommer inte undan vad mamma sa. En uppfattning om vad som är fint eller fult, bra eller dåligt, farligt eller härligt får vi med oss tidigt i livet. Det är svårt att bryta sig loss från den bilden.

Läs mer: Hon fick drömlivet – när hon slutade anpassa sig

3. Du tar på dig skyddsdräkten. Att utmana vår egen självbild är läskigt. Tänk om vi inte är så bra som vi tror?

4. Du fastnar vid sargen. Många tänker att de inte har råd eller tid, men ofta är det inte omöjligt att realisera drömmen. Det handlar snarare om att vi tvekar inför förändringar.

Fyra steg mot ditt beslut

  1. Se nyktert på ditt utgångsläge. Gör research kring vad som kommer att krävas. Vad är bra och vad vill du förändra i ditt nuvarande jobb? Vad är det i din dröm eller idé som lockar och vilka komponenter är viktigast för dig?
  2. Förstå vad som har hindrat dig hittills. Vanliga ursäkter är ”det passar inte i min livssituation just nu”, ”jag har inte råd” eller ”jag har inte tid”. Men under ytan finns ofta helt andra anledningar till att man inte kommer till skott.
  3. Se de möjliga vägarna framåt. Ett hinder är bara ett hinder så länge vi väljer den väg där hindret står. Undersök alternativa vägar. Går det att bryta ned drömmen i mindre delmål och därmed minska riskerna? Finns det mer kostnadseffektiva sätt? Är det möjligt att be andra i din omgivning om hjälp?
  4. Utvärdera – ta steget eller inte? En nyckelfråga är vilken risk som är värst. Risken att misslyckas om vi försöker förverkliga drömmen eller risken att stå där på pensionsdagen och ångra att vi aldrig gav drömmen en chans.