Guide / AffärerAllabolag.se är som Google för många. Här kan du få reda på allt om företag som du ska anlita, anlitas av eller bara är nyfiken på. Men hur får du snabbt fram överskådlig information genom siffrorna? Allabolags VD Caroline Spets guidar dig rätt.

Om du surfar in på Allabolag.se kan du smidigt och gratis få fram bokslut och nyckeltal för svenska bolag. Hur spännande som helst, eller hur? Här kan du ju få reda på senaste resultat, omsättning, skulder – ja, hur ett företag mår. Väldigt värdefullt om du ska göra affärer med ett annat företag.

Läs också: 7 tips för att kläcka din nästa miljonidé

Caroline Spets är VD på Allabolag, som i genomsnitt har 600 000 unika besökare i veckan, och hon guidar dig här rätt bland några av nyckeltalen:

1.    Se på bolagsöversikten
– När du har sökt fram aktuellt företag kan du i ”Bolagsöversikt” få en snabb bild av företaget. Vilken bolagsform de har och omsättningsutveckling över tid. Om man ser på det här bolaget som exempel så har de haft en tillväxt (gröna staplar) över tid och varje år levererat ett positivt resultat (rosa staplar).

Skärmavbild-allabolag-1_

Skärmavbild-allabolag-2

2. Nettoomsättning

– Ser vi på bokslut och nyckeltal står de faktiska beloppen. I det här fallet har resultatet sjunkit, men är fortfarande positivt. Inga större alarmklockor.

3. Vinstmarginal
– Tittar vi på vinstmarginalen så har det gått från drygt 11 procent till drygt 7. Vilken vinstmarginal som är bra beror mycket på vilken bransch företaget verkar i. Men i det här fallet känns det stabilt.

4. Kassalikviditet
– Om någon ska köpa något av dig kan du titta på företagets kassalikviditet. Den är ett mått på hur företaget förmår att betala på kort sikt. Det är bra om den ligger på 100 procent och här är det alltså över det, nästan 200 procent. Det verkar alltså som om de har betalningsförmåga.

Läs också: Förändringen som ska göra dem ekonomiskt oberoende

5. Årets resultat

– Jämför du årets resultat och resultat efter finansnetto, där det sistnämnda i det här fallet är högre kan det bero på att företaget har bokslutsdispositioner och/eller skatt som skapar skillnaden mellan dessa två resultatmått.

Skärmavbild-allabolag-3

6. Löner till anställda

– Om du klickar vidare till ”Fler bokslut och nyckeltal” får du fram fler nyckeltal och kan till exempel se löner till anställda och personalkostnader per anställd. Men det är inte bara att dela summan med antalet anställda för att få fram en snittlön, för du vet inte hur många som jobbar heltid eller deltid. Då är det bästa att beställa årsredovisningen för att få fram mer exakta siffror.

7. Verksamhet och status

– Under ”Verksamhet och status” kan du se om företaget är registrerat för F-skatt och moms. Om någon ska jobba som konsult för dig är det viktigt att se så att personens företag är registrerat, så att du inte ska betala sociala avgifter.

Läs också: 4 skäl att välja aktiebolag

8. Befattningshavare och revisor

– Under vänsterfliken ”Befattningshavare” kan du se vilka som sitter i styrelsen och om företaget har en revisor. Vi har inte generell revisionsplikt, men det kan ibland kännas tryggare om företaget anlitar en revisor. Du kan också klicka på exempelvis VD:s namn eller personer i styrelsen för att se deras eventuella andra bolagsengagemang. Här kan du också se hur förfarandet kring firmatecknare ser ut för företaget.

Allabolags VD Caroline Spets

Allabolags VD Caroline Spets

9. Varningslistor

–Hos oss framkommer också om företagen finns med på någon varningslista. Se ”Varningslistor” under fliken ”Listor”.

10. Ytterligare uppgifter

– För att se om företaget har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden kan du köpa UC kreditupplysning. Då får du fram ännu mera information.

Läs också: Forskaren: Tjäna mindre och må bättre