<![CDATA[]]>

Lär dig import med 4 råd och 7 länkar

Anna-Karin Florén

Publicerades: 5 februari, 2009

Nu när kronan har stärkts har det blivit mer lönsamt att importera. Men det finns en hel del att tänka på. Här är fyra bra råd när du ska komma igång ur en fyrsidiga importguid i Driva Eget 1/2009.

1 Välj bästa landet
Läs på om olika länder innan du väljer vilket land du vill satsa på. Det är inte säkert Kina är bäst bara därför att det är det största importlandet. Det krävs också ofta stora serier vid produktion i Kina . Kvalitén kan vara bättre i andra länder. Ta hänsyn till fraktkostnader och leverenstider när du väljer land. Valutakursen har också betydelse.

2 Lär dig allt om din produkt
Ta reda på om den produkt du vill importera omfattas av särskilda regler eller restriktioner. Tänk på att en produkt kan beröras av regelverk hos fler än en myndighet och att även emballage och fyllnadsmaterial kan innehålla kemikalier eller annat som inte får tas in i EU. Exportrådet och svenska ambassader runt om i världen kan då ge dig kunskap och stöd.

3 Lär känna affärskulturen
Varje land har sin affärskultur. Lät dig den innan du gör affärer. Bemöt människor med respekt så blir du respekterad. Med nära och långvariga affärsrelationer följer förtroende och ett ovärderligt kunskapsutbyte som du kan ha nytta av vid nya affärer.
 

4 Räkna med dolda kostnader
 

Vid import av vissa produkter kan det tillkomma kostnader som inte är uppenbara vid första anblicken. En sådan är veterinärkostnader vid import av kött, ett annat kan vara att produkter som kräver CE-märkning ibland behöver genomgå tester innan de kan godkännas. Ta reda på vilka extra kostnader som kan tillkomma och lägg in dem i din budget.

HÄR FÅR DU MER HJÄLP MED VIKTIGA LÄNKAR

Klicka på rubrikerna nedan – för att komma till hemsidorna:

Svensk handel

Bevakar lagstiftning och regelverk, ger rådgivning till medlemmar. De ger ut Importhandboken.
 

Exportrådet
Har 50 kontor i världen som bevakar lokala marknader. Företag med färre än 50 anställda erbjuds Affärschansprojekt som delfinansieras av staten. Med Affärschansprojektet får företag hjälp att hitta tillverkare utomlands mm.
 

Kommerskollegium
Myndighet för utrikeshandel och handelspolitik. För några varor, däribland textilier, jordbruksprodukter, järn och stål tillämpas importkvoter. För att få importera dem måste man ansöka om importlicens hos Kommerskollegium.
 

Solvit
Bistår med kostnadsfri juridisk hjälp för problem som uppstått vid handel inom EU.
 

Handelskamrarna
Erbjuder tjänster till medlemsföretag, vänder sig huvudsakligen till stora företag.
 

Open tradegate
Nätverk med leverantörer i utvecklingsländer som vill göra affärer med svenska företag.
 

Tullverket
EUs system för varuklassificering, Taric, bestämmer vilka skatter och avgifter som ska betalas vid import. Varor som omfattas av importrestriktioner ska registreras hos berörda myndigheter. Andra varor som kräver särskilda tillstånd är bla. tobak, alkohol, vapen, läkemedel, kosmetika, radiosändare, växter och träslag.

Läs mer i fyrsidig artikel i Driva Eget 1/2009. Prenumerera här.