nocontent

Skatteråd för dig som har anställda

Vår kalkyl visar om du ska ge dig själv mer lön

Om du har aktiebolag och har anställda kan du nu mot slutet av året vara dags för löneförhöjning - åt dig själv.

Se efter här i vår unika kalkyl hur mycket du måste ta ut för att  använda den fördelaktiga  lönesummeregeln.

Alla aktiebolag kan under 2011 ta ut upp till 127 750 kr i lägre beskattad aktieutdelning. Skatten på den utdelningen är 20 procent, men eftersom utdelningspengarna först drabbas av bolagsskatt blir den totala skatten 41 procent. Om man inte tar ut utdelning varje år får man i stället motsvarande skattelindring när bolagets aktier säljs.

Eftersom utdelning beskattas lägre än lön inklusive arbetsgivaravgifter gäller det att försöka ta ut så mycket som möjligt. Det kan man göra genom att öka aktiekapitalet i bolaget. Men det går också att beräkna utdelningen på bolagets totala lönesumma, inklusive bolagets delägare.

Redan vid en årslönesumma i bolaget på ungefär 460 000 kr för 2010 kan det löna sig att räkna på löneutrymmet om aktiekapitalet är minst 50 000 kr.

Men för att löneregeln ska få användas måste en person inom ägarens familj ha fått en lön av en viss storlek under året före det år som utdelningen sker. Vid beräkning av utrymmen för utdelningar under 2011 tittar man alltså på löneuttagen under 2010.

Fundera över vilken i familjen som mest gynnas av en hög lön - kanske den som har störst nytta av maximal pensionsgrundande inkomst eller den som vill ha högsta möjliga ersättning från föräldraförsäkringen.
Efter ändringar av reglerna gäller numera 10 inkomstbasbelopp som maxlön vid beräkning av löneuttag. Det ger dessa gränser för 2010

  • Är den totala lönesumman under 2010 i bolaget 4 088 000 kr eller högre måste ägaren eller någon annan i ägarens familj ta ut en lön under 2010 på minst 511 000 kr, för att lönekravet ska uppfyllas.
  • Är årslönesumman i företaget lägre än 4 088 000 räcker det att lönen till ägaren eller någon i dennes familj är minst 306 600 kr plus 5 procent av årslönesumman för att lönekravet ska anses uppfyllt.

Finns det flera ägare som inte är släkt med varandra gäller lönekravet för var och en av ägarna.

Anmäl fel

23 december 2010
Utskriftsvy
Kommentar av Jakob

Hej!

Skulle nån kunna förklara hur detta funkar -> "Om man inte tar ut utdelning varje år får man i stället motsvarande skattelindring när bolagets aktier säljs."

Hur funkar det om jag säljer 50% av aktierna i mitt bolag för 500.000 kr och inte utnyttjat utdelning på 4 år.

8 januari 2011



SKATT

Efter kraftig kritik:

Borg backar om skatteförslag

Finansminister Anders Borg har fått hård kritik för sitt skatteförslag för riskkapitalister. Nu vacklar han om han ska driva frågan vidare.

Läs vidare ...

Anders Borgs nya förslag:

Hårdare regler ska ge sänkt bolagsskatt

Nu ska regeringen täppa till den lucka i lagen som gjort att många riskkapitalbolag kunnat blåsa upp sina ränteavdrag. De 5,6 miljarder kronor extra som staten får in ska gå till sänkt bolagsskatt – det kan innebära 24 procent bolagsskatt i framtiden.

Läs vidare ...

Annie Lööf vill satsa på IT-företagare:

Annie Lööf vill ha RIT-avdrag

Skattereduktion för IT-tjänster i hemmet. Det föreslår Centern, och ser RIT-avdraget som ett bra komplement till ROT- och RUT-avdragen.

Läs vidare ...
Torghandlare slipper inte kassaregister

Torghandlare slipper inte kassaregister

Alla som säljer på torg, marknader, gator, loppmarknader och mässor ska tvingas att använda kassaregister. Det går Skatteverkets förslag som nu lämnas till Finansdepartementet ut på.

Läs vidare ...

Här är alla siffror för traktamente

När du ska skriva reseräkning och deklarera traktamente finns en mängd siffror att hålla reda på. Här har du dem alla.

Läs vidare ...

Skänk utdelningen skattefritt

Om du vill skänka pengar så ta av bolagets utdelning. Då blir gåvan skattefri både för dig och mottagaren. Läs här hur du går tillväga.

Läs vidare ...
Här är småföretagen som Skatteverket granskar i år

Skatteverket jagar småföretagare:

Här är småföretagen som Skatteverket granskar i år

Kontanthandeln hamnar under luppet 2012, när Skatteverket kommer att göra 20 000 kontrollbesök. Men även andra områden kommer att granskas, däribland webbshoppar och taxibranschen. Se här om din bransch kommer att specialgranskas.

Läs vidare ...

Belopp och procentsatser för deklaration och bokföring

Alla viktiga skattesiffror för 2013

Undrar du vilka belopp och procentsatser som nu gäller när du ska bokföra dina kostnader, skriva reseräkning, betala in skatt eller göra din deklaration? Här har du allt viktigt som du då behöver för inkomståret 2013, alltså i deklarationen som du gör 2014.

Läs vidare ...

Fyllnadsbetala INTE i år

Den 13 februari började staten räkna ränta på skatteskulder över 20 000 kr. För att slippa ränta kan det då vara dags för fyllnadsinbetalning. Men i år lönar det sig bättre att ha pengarna på banken

Läs vidare ...
Tomas drar av Thailandsresan

Tomas drar av Thailandsresan

Den som liksom Tomas Moberg träffar kunder under en semesterresa får avdrag för hela resan från Sverige . Men utan kundträffar eller nödvändiga studiebesök blir det inga avdrag alls. Här är avdragsreglerna för resor.

Läs vidare ...

RUT och ROT ger 1000-tals småföretagarjobb

11,9 procent av den vuxna befolkningen använde ROT-avdraget under 2010, och för RUT-avdraget var siffran 4,5 procent. Totalt betalades RUT ut till 12 500 företag av vilka 47 procent startades 2007 eller senare, efter att skatteavdraget hade införts.

Läs vidare ...

sponsra barnens aktiviteter:

Betala till idrottsklubben - och dra av kostnaden

Med hösten kommer alla aktiviteter. Funderat på att sponsra något lag? Även det mindre företaget kan få reklam genom sponsring. Så här gör du för att få kostnaden avdragsgill.

Läs vidare ...

Förvirring kring restaurangmomsen

Mat på konferensen kvalar inte in för den nya, lägre momssatsen på 12 procent. Det skapar förvirring hos restauranger som även håller i konferenser. Nu utreder Skatteverket ärendet.

Läs vidare ...

Industrimannen Rune Andersson:

"Bolagsskatten ska ner till 15-20 procent"

Bolagsskatten måste sänkas till 15-20 procent, menar företagsledaren Rune Andersson som sitter i regeringens företagsskattekommitté. Det ska finansieras genom mindre avdrag.

Läs vidare ...
Här är de nya lagarna för 2012

Så påverkas du som småföretagare:

Här är de nya lagarna för 2012

Sänkt restaurangmoms och 13 000 kr mer i utdelning för dig med AB - det är några av de förändringar som träder i kraft 2012. Se hela listan här.

Läs vidare ...

Besvikelse hos Sveriges föreningar:

Momsskräll för föreningar

Ideella föreningar slipper inte momsen, enligt EU-kommissionens förslag som presenterades på tisdagen. "Vi är besvikna och förvånade" kommenterar finansdepartementet det nya förslaget.

Läs vidare ...

Hela listan:

Se här om du får höjd skatt

63 av Sveriges 290 kommuner höjer den totala kommunalskatten nästa år. Bara sex kommuner får sänkt skatt. Se här hur skatten förändras i din kommun.

Läs vidare ...

Rekordlåg ränta sänker tjänstebilsskatten

Skatten på tjänstebilar och räntan på periodiseringsfonder sänks nästa år. Det beror på att statslåneräntan nu är nere på sin lägsta nivå någonsin - 1,65 procent.

Läs vidare ...

Skatteverkets nya grepp för att nå unga:

"Ge mig tillbaka korven!"

En förbannad korvgubbe som sprutar vitlökssås och kastar Bostongurka på en kille som inte vill ta emot kvittot - och som sedan kräver tillbaka korven. Så ser Skatteverkets nya webbfilm ut och är ett nytt grepp för att nå unga. Nu försöker man sprida filmen genom sociala medier.

Läs vidare ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |  6  | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | Nästa »
Driva Eget bloggar Följ dem här.
Utskriftsvy

Fler artiklar om Anders Anderssons skatteråd

ANDERS ANDERSSON TIPSAR:

4 steg för att få grepp om din ekonomi

Ta grepp om företagets ekonomi. Det måste du även om någon annan sköter bokföringen. I fyra enkla steg får du här hjälp med att få koll på företagets utgifter, inkomster och skatter.

Läs vidare ...

Januariråd för dig som är över 61 år:

Tidig pension sänker dina egenavgifter

Ett av våra årsskiftesråd för lägre skatt kan användas även nu i januari. Läs här hur du som fyltt 61 år kan sänka egenavgifterna till en tredjedel av vad du hittills betalat.

Läs vidare ...

Skatteråd när du funderar över din årsinkomst

Lägg dig vid rätt gräns

De flesta företag kan reglera sin egen årsinkomst - ofta går det att vänta med det till i deklarationen. Här är inkomstgränserna som du inte bör passera för inkomsten 2010.

Läs vidare ...

Verktygen för att skjiuta på skatten

Fondera för lägre skatt

Periodiseringsfond och expansionsfond är verktyg för att skjuta på skatten och reglera den egna inkomsten i enskild firma och handelsbolag. Läs här om hur du bäst gör det i deklaratrionen.

Läs vidare ...

Skatteråd för dig som fyllt 66 år

Ta ut lågbeskattad lön före nyår

Om du har fyllt minst 66 år under 2010 eller har någon pensionär som har arbetat i ditt bolag under året, missa inte lönen.

Läs vidare ...

Hjälp med årsskifteplanering i sista stund

Kolla min checklista och sänk skatten

Några få dagar till 2011 - och det gäller att inte missa några möjligheter till skatteplanering inför årsskiftet. Ta då hjälp av Anders Anderssons checklista med tio punkter och pricka av så att du tänkt på allt i din situation.

Läs vidare ...

Skatteråd för dig som hade bolag före 2005

Missa inte gammal utdelning

Dagens skatteråd: Om du hade aktiebolag före 2005 kunde du spara en del av utdelningen och senare ta ut den skattefritt. Detta kan du missa om du inte agerar nu före nyår.

Läs vidare ...

Skatteråd om du har gjort dåliga aktieaffärer

Sälj med vinst nu - sänk skatten

Dagens skatteråd: Nu i december är det hög tid att se över de privata aktieaffärer som du gjort under året. Se här när det lönsamt att nu sälja av aktier och fonder för att sänka skatten.

Läs vidare ...

Dagens skatteråd - för dig som ska starta bolag

Tjäna på att starta före nyår

Funderar du på att byta från enskild firma till aktiebolag eller kanske starta ett bolag till nu när reglerna ändrats? Läs här Anders Anderssons råd om varför det är lönande att starta före årsskiftet.

Läs vidare ...

CSR-tema i Driva Eget nr 2/2013:

De har knäckt koden till ett hållbart företag

Gör som Knäck & Bräck – jobba hållbart.  Läs vidare ...

PRISADE UNGA LANDSBYGDSFÖRETAGARE:

Kulla Lamm vinnare av fint landsbygdspris

Läs här hur de har tagit sin gårdsbutik till nätet.  Läs vidare ...

Höjd ränta höjer förmånsvärdet 2014

Se här hur hög skatten blir på din tjänstebil

Ange bilmärke och du får direkt veta förmånsvärde.  Läs vidare ...

NATIONELLA FINALEN AV EY Entrepreneur Of The Year:

Erik Arpi blev Entrepreneur of the year

Erik Arpi från Aktiebolaget Pictura blev Sveriges främsta entreprenör.  Läs vidare ...
Bidrag
Se bidragen som kan hjälpa ditt företag Senast i vår matiga lista är Tillväxtverkets affärsutvecklingscheckar.
Nyhetsbrev
Abonnera på vårt nyhetsbrev! Kommer varje onsdag. Gratis.
Prenumerera
Gör som fler än 15 000 andra Prenumerera på Driva Eget - 495 kr för 8 nr.
Dagens aktieindex
Blogg
Läsarfråga: ”Hur gör ni blivande föräldrar med aktiebolag?”
Mest lästa
Moms
Slipp fundera över momsen! Här får du snabbt svar vad saker kostar exklusive eller inklusive moms.
Missa inte ...
Skatteknep Läckbergs okända skatteknep.
Patent Steg för steg hur du ansöker om patent.
Starta eget-kurs Vår webbkurs hjälper dig att ta din idé till ett färdigt företag.
Bluffakturor Konkreta råd till dig som drabbats av fakturaskojare.
E-handel Välj rätt e-butik i vår lista med 25 företag.
Boka möten 7 steg till fler och bättre möten
Starta eget Råd till dig som vill starta företag.
Bli mer lönsam Ta grepp om företagets ekonomi med vår webbkurs.
Kulturtips ... från The Fantastic Four!
Marknadsföring Enkla och billiga knep att marknadsföra ditt företag
Utdelning Se i vår kalkyl hur mycket du kan ta ut.
Klagomål 8 sätt att hantera kunder som klagar
Starta-eget-bidrag Så här får du pengar att starta.
Effektivitet Knepen för att få en effektivare arbetsdag.
Bokföring Lär dig bokföra på sju minuter.
Prissättning Så ser du över din prissättning
Pension Pensionsförsäkring eller nya okända alternativ? Se vad som är bäst för dig.
Camilla reder ut Camilla Björkman svarar på allt du vill veta om din start.
Bokföring Sex tips för lättare bokföring.
Sjukpenning Så olika är reglerna om du blir sjuk
Mobilmarknadsföring 7 snabba – så kommer du igång med mobilmarknadsföring
Jobba mindre Så når du målet att jobba mindre
Lyckat ledarskap Sex råd från Percy Barnevik
Sänk skatten Serie i tre delar: Sänk din skatt med rätt strategi
Skatteflyktsklausulen Så kan den paragrafen stoppa skatteplanering
Starta företag Så här registrerar du ditt företag på en kvart.
F-skattsedel Läs hur du registrerar dig för F-skatt
Tjänstebil Tjänstebil eller privatbil - vad är bäst för dig?
Lönsamhet Anders Anderssons bästa råd för att öka din lömnsamhet
Frilansjournalist Följ Camilla Björkmans frilansskola - och öka lönsamheten.
Moms Nätets snabbaste sätt att förändra från inklusive moms till exklusive moms.
Aktiebolag Bilda aktiebolag med Driva Egets expertråd.
Starta webbutik 8 råd – så kommer du igång
Försäljning Alla råd du behöver för att sälja mer.
Inför ledighet Kom-ihåg-lista inför semestern.
Kontor Här är avdragen som gäller för ditt kontor.
Enskild firma Allt du behöver veta för att starta en enskild firma.
E-handelsskola Driva Egets skola i fyra webb-tv-avsnitt.
Säljmisstag 8 vanliga säljmisstag företagare gör
Sponsring Läs när du kan dra av för sponsring - t ex till barnens sportklubb.
Fakturaskojare Lär dig gå till motangrepp mot deras fräcka metoder
Affärsidé Experternas råd hur du knäcker den bästa idén.
Starta café Allt du behöver för ett lönsamt café
Fakturering
Använd vår kalkyl Så mycket ska du fakturera för att få lönen du behöver.
Nya numret
Butik
Läs mer/köp
E-handelsskolan
Tänk rätt kring distribution och logistik Se vår e-handelsskola med Arne Andersson bland andra!
Sänk kostnaderna
App
Har du Mobila kontoret? Med vår app har du full koll på dina körjournaler, kvitton med mera.
Företag till salu
Län: Jönköping Omsättning: 10-20 Mkr
Län: Västra Götaland Omsättning: 5-10 Mkr
Län: Östergötland Omsättning: 0-2 Mkr
Län: Stockholm Omsättning: 5-10 Mkr
Län: Västra Götaland Omsättning: 0-2 Mkr