nocontent
Factoring ökar kraftigt

Factoring ökar kraftigt

När bankerna inte vill låna ut pengar till företagen, tvingas dessa i stället sälja sina fakturor, så kallad factoring. På två år han antalet factoringföretag ökat med 50 procent.


Problem med likviditeten kan lösas på olika sätt. Checkkredit eller banklån är vad de flesta små företag önskar, men bankerna har stramat åt utlåningen till företagen.

Då måste företagen lösa finansieringen på annat sätt. Factoring, alltså att sälja sina fakturor till ett finansbolag, har ökat kraftigt de senaste åren.

Företag som erbjuder factoring, och som inte är bank, måste registrera sig hos Finansinspektionen. I mitten av december fanns omkring 75 sådana företag, vilket är en ökning med 50 procent jämfört med för två år sedan, enligt Ekot.

Factoringföretag tar över hanteringen av dina fakturor. Du får en del av beloppet direkt, resten när kunden har betalt. Men kontrollera alltid vilka avgifter som tillkommer, factoring kan bli dyrare än du har tänkt.

Fakturaköp är ett annat sätt att stärka likviditeten. Då säljer du dina fakturor till finansbolaget, men givetvis inte till fulla priset.

Men innan du tar steget att sälja eller belåna dina fakturor finns andra sätt att stärka företagets likviditet. Här är tre tips:

• Fakturera smartare. Undvik att fakturera alltför stora belopp i slutet av en momsperiod. Vänta till den första i månaden efter, så får du respit med momsinbetalningen ytterligare en månad.

• Ta ut rätt lön. Innan du sänker din lön bör du tänka igenom vilka privatekonomiska konsekvenser det kan få för sjukpenning, föräldrapenning och pension. Däremot är det ingen som tvingar dig att ta ut nettolönen. Du kan bokföra lönekostnaden, skatta och betala sociala avgifter men låta hela eller delar av nettolönen stå kvar för att förbättra bolagets likviditet under en period.

• Leasa i stället för att låna. Leasing är alltid värt att överväga vid inköp av dyr utrustning till företaget.
 

Text: Annika Rosell

Anmäl fel

8 januari 2013
Utskriftsvy
Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Kommentar av Jonas Mekibes

Ett bra sätt att förbättra villkoren är att aktivt konkurrensutsätta sina befintliga fakturaköpslösningar. På Qvido.se kan man hitta marknadens bästa pris på factoring- och finansieringslösningar anpassat till företagets behov. Många företag som använt Qvido.se har på så sätt lyckats spara 30 % av sina kostnader genom att konkurrensutsätta sina nuvarande avtal och upplägg. Hör gärna av er till mig om ni har några frågor på jonas@Qvido.se

9 januari 2013
Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Kommentar av Jessica Forsman, Amfa Finans AB

Hej,

Det finns två typer av factoring, fakturaköp och fakturabelåning. I denna artikel har begreppen blandats ihop och missuppfattats lite. Fakturaköp, alltså att sälja sina fakturor, kan vara en väldigt bra och billig lösning för företag som inte får hjälp av banken. Eftersom man då frigör likviditet från sina egna kundfodringar istället för att skuldsätta sig hos banken. Fakturaköpsbolaget tar en liten procent av fakturabeloppet, fakturasäljaren får pengarna samma dag de överlåter fakturan och slipper även hela kreditrisken. Har du några fler frågor angående fakturaköp svarar jag mer än gärna! jessica.forsman@amfafinans.se, 08-616 99 00

8 januari 2013PENGAR
Draknästet skjuts upp på obestämd framtid

ENTREPRENÖRS-TV FÅR VÄNTA…

Draknästet skjuts upp på obestämd framtid

Nu är det klart att Draknästet som skulle ha haft premiär nu i förra veckan på TV8 flyttas fram – men när det ska sändas kan MTG som står bakom programmet inte svara på.

Läs vidare ...

Missa inte nästa Driva Eget-event i Stockholm

Placera dina pengar rätt

Hur placerar du bäst och säkrast både företagets och dina egna pengar? Peter Malmqvist, Anders Andersson och andra experter ger svar på Driva Egets placeringskväll den 13 maj i Stockholm.

Läs vidare ...

Nytt högkostnadsskydd kan halvera din sjuklönekostnad

Centerns Annie Lööf föreslår ett nytt högkostnadsskydd för företagare som ska gälla redan från de första dagarna när medarbetarna är sjuka. För ett litet företag med fem anställda kan sjuklönekostnaden halveras. Socialdemokraternas Magdalena Andersson är positiv till förslaget, men vill helst ta bort andra sjuklöneveckan.

Läs vidare ...

TA ETT NYTT GREPP OM EKONOMIN:

Så ser du över din prissättning

Har ditt pris släpat efter så att du jobbar för mycket till för lite pengar? Ta ett nytt grepp om dina priser och paketera om ditt erbjudande med fem tips.

Läs vidare ...

GÖR FÖRETAGARLIVET ENKLARE:

6 tips för lättare bokföring

Säg bokföring och många företagare får ångest. Men det behöver inte vara så knepigt. Civilekonomen Peter Reivall ger här sex praktiska tips så att din bokföring blir lättare.

Läs vidare ...

Ny rapport avslöjar:

Egenskapen som får affärsänglarna att vilja investera i dig

Det finns en enda egenskap som får affärsänglarna att vilja investera i dig, mer än något annat. Det visar en ny rapport från Connect Sverige. Läs här vilken det är.

Läs vidare ...

ANDERS ANDERSSON TIPSAR:

4 steg för att få grepp om din ekonomi

Ta grepp om företagets ekonomi. Det måste du även om någon annan sköter bokföringen. I fyra enkla steg får du här hjälp med att få koll på företagets utgifter, inkomster och skatter.

Läs vidare ...

LÄSARFRÅGA:

”Hur påverkar F-skatt min föräldrapeng?”

Signaturen Linda är förälder och på gång att starta företag. "Hur påverkar detta min föräldrapeng – och framtida föräldrapeng?" frågar hon sig. Här ser du vad du behöver se upp med!

Läs vidare ...

Så har de lyckats:

Växla upp företagets lönsamhet - som Petra och Paula

Frisör- och skönhetsbranschen är tuff men Petra Pihlgren och Paula Ekwall Larsson har jobbat hårt med att bygga upp en lönsam salong. För att lyckas har de höjt priset och mätt lönsamheten – ned på minsta kvadratmeter.

Läs vidare ...
Dags att se över dina PPM-fonder

I FEBRUARI ÄNDRADES REGLERNA:

Dags att se över dina PPM-fonder

700 000 svenskar tar hjälp av rådgivare för att själva slippa byta fonder i premiepensionssystemet. Men snart är den möjligheten förbi. Från och med den 20 februari är det nya regler. Påverkas du?

Läs vidare ...

HAR DU SATT UNDAN TILLRÄCKLIGT I PENSION?

Så mycket har andra egenföretagare i beräknad pension

Pensionen är många företagares huvudbry. Sätter jag av tillräckligt? Eller hur mycket mer bör gå till min framtida pension?

Spana in här hur den genomsnittliga egenföretagaren har det!

Läs vidare ...

DÅLIGT MED KAPITAL?

4 nya sätt att fixa finansiering

Blivit avvisad av banken? Här är fyra nya sätt att skaffa kapital, där du inte behöver få okej från en bankman.

Läs vidare ...

Gå webbkurs med Peter Reivall:

Lär dig bokföring med vår webbkurs

Brottas du med debet och kredit? Behöver du en grundkurs i bokföring? Då ska du gå vår nya webbkurs med Peter Reivall.

Läs vidare ...

"ATT VÄLJA BORT KAN SPARA DIG MYCKET PENGAR"

Tre tips för dig som gör pensionsval

Pensionen brukar skapa huvudbry för många – även för småföretagare. Det är lätt att tacka ja när banken eller försäkringsbolaget lägger fram sin lösning för dig. Men är det självklart att du som småföretagare ska ha en avsättning till en pensionsförsäkring?

– Nej! är Pensionos Nicklas Hellbergs tydliga svar.

Läs vidare ...
Så slipper du konkurs – de hjälper dig med rekonstruktion

PETER SMEDMAN OCH STEN-ANDERS FELLMAN HJÄLPER MED REKONSTRUKTION:

Så slipper du konkurs – de hjälper dig med rekonstruktion

Konkurs är som ett rött skynke för varje företagare. Men det finns alternativ.

Peter Smedman och Sten-Anders Fellman tipsar om det du behöver göra främst: Söka hjälp i tid.

Läs vidare ...

Så blir det när regeringen höjer brytpunkten:

Höj din lön med 22 700 kr nästa år

Många småföretagare som själva kan reglera sin lön brukar lägga den där den statliga skatten börjar att tas ut. Om du gör så kan du nästa år höja din årslön med 22 700 kr, sedan de fyra partiledaren i regeringen i dag höjt brytpunkten.

Läs vidare ...

EFTER OBAMAS KTH-BESÖK:

Regeringen satsar 700 miljoner på svenska miljöteknikföretag

I förra veckan gästade USA:s president Barack Obama Kungliga Tekniska högskolan. Ämnet för besöket: Förnyelsebar energi och miljöteknik.

I samband med det berättar regeringen att de satsar 700 miljoner kronor på svensk miljöteknik – och på små och medelstora miljöteknikföretag.

Läs vidare ...

ANDERS ANDERSSON TIPSAR:

5 enkla steg för en smart budget

Gör en budget för att få grepp om företagets ekonomi. Det är lättare än du tror – med hjälp av Driva Egets mall.

Läs vidare ...

Money, money, money...

Så mycket utdelning blev det för Abba-Björns företag

Musikaler, fastigheter, produktioner... Det rullar in miljoner till Björn Ulvaeus från ABBA. Se här hur mycket utdelning hans bolag gav i fjol.

Läs vidare ...

Äldre artiklar

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Nästa »
Driva Eget bloggar Följ dem här.
Utskriftsvy

Fler artiklar om att sänka kostnaderna

Höj din lönsamhet med 5 exempel

Höj din lönsamhet med 5 exempel

Räkna rätt när du ska öka din lönsamhet. Se efter vad du har råd att lägga ut och vad du tjänar på det. Här är fem räkneexempel att ta till.

Läs vidare ...

FÅ HJÄLP FRÅN DRIVA EGETS BLOGGARE:

Spana in Hannas gratisguide

Hanna Brodda, grundare av Dinamediciner.se, har skapat en gratisguide - för att sänka dina kostnader.

Läs vidare ...

Ny undersökning visar:

Bara hälften av småföretagarna tänker höja de anställdas löner

Höja de anställdas löner? Nja, svarar småföretagarna.

Bara hälften av landets småföretagare tänker följa utfallet av årets avtalsrörelse och höja lönerna.

Läs vidare ...
Gör en insats och få lönebidrag

SÄNK FÖRETAGETS KOSTNADER:

Gör en insats och få lönebidrag

Att anställa någon med lönebidrag är ett sätt att göra en samhällsinsats – och samtidigt sänka företaget kostnader. Läs hur det går till.

Läs vidare ...

Så sänker du dina kostnader på enkla sätt

Att sänka sina kostnader är kanske det allra lättaste sättet att förbättra företagets marginaler. Så här kickstartar du 2013 med lägre utgifter – utan att göra avkall på något alls.

Läs vidare ...

Nytt förslag från Företagarna:

"Sänk arbetsgivaravgiften för unga akademiker"

Företagarna med vd Elisabeth Thand Ringqvist i spetsen vill sänka arbetsgivaravgifterna för nyutexaminerade akademiker som är upp till 30 år. "Ger småföretagare nya utvecklingsmöjligheter", säger hon.

Läs vidare ...
Kontorshyrorna höjs 10 %

Kontorshyrorna höjs 10 %

Hyrorna förväntas stiga med minst 10 procent i år, på grund av den starka återhämtningen av den svenska ekonomin. Här är Driva Egets råd för att sänka hyran igen.

Läs vidare ...

Test: Hitta rätt telefonväxel

Hur litet företag du än har så kan du nu skaffa dig en egen växeltelefonist för bara ett par hundra i månaden. Vi har jämfört tre enkla växellösningar för småföretag.

Läs vidare ...

Kolla energinivån - få 30000 kronor i stöd

Nu finns ett nytt stöd för företag som vill kartlägga energianvändningen i sina verksamheter och anläggningar. Stödet täcker 50 procent av kostnaderna upp till 30 000 kronor. Läs här hur du ansöker.

Läs vidare ...
Kylan hotar din elräkning - så undviker du att drabbas

Kylan hotar din elräkning - så undviker du att drabbas

När iskylan lagt sig över Sverige kan du som har rörligt elavtal på ditt företag få betala hundralappar extra i månaden. Men det går att spara även i vintertider. Här är tipsen som sänker dina elkostnader.

Läs vidare ...

Nybyggen i Stockholm ökar din prutchans

Om du är ute efter kontorslokal i Stockholm har du nu tidernas chans att pruta ned hyran. För där finns fler tomma lokaler än någonsin. Det beror både på lågkonjunkturen och på att många nya kontorshus snart är klara. Här är fem råd om hur du prutar ned hyran.

Läs vidare ...

Låt firman ringa privat

Här får du hjälp att välja bästa mobilabonnemanget. Du som är företagare kan sänka kostnaden genom att välja ett privatabonnemang.

Läs vidare ...

5 bra råd för lägre hyra

Betala inte för mycket för dina lokaler. Här är fem bra råd för hur du förhandlar till dig en bra lokalhyra.

Läs vidare ...

Så sänker du dina elkostnader

Du som har företag med egen lokal eller med ett hyreskontrakt där elen betalas separat kan tjäna mycket på att se över dina elvanor. Här är tipsen som kan spara tusenlappar både för företaget och dig privat.

Läs vidare ...

PRISADE UNGA LANDSBYGDSFÖRETAGARE:

Kulla Lamm vinnare av fint landsbygdspris

Läs här hur de har tagit sin gårdsbutik till nätet.  Läs vidare ...

Vill du hålla koll på nyheter i din bransch?

Så ser du vad andra skriver om dig

Så drar du nytta av gratistjänster på nätet.  Läs vidare ...

DEL 5 I FACEBOOKSKOLAN:

3 enkla tips som får igång dina Facebookfans

Vår expert Jimmy Jakobsson ger tips som får igång dina fans!  Läs vidare ...

NATIONELLA FINALEN AV EY Entrepreneur Of The Year:

Erik Arpi blev Entrepreneur of the year

Erik Arpi från Aktiebolaget Pictura blev Sveriges främsta entreprenör.  Läs vidare ...
Blogg
Läsarfråga: ”Hur gör ni blivande föräldrar med aktiebolag?”
Nyhetsbrev
Abonnera på vårt nyhetsbrev! Kommer varje onsdag. Gratis.
Moms
Slipp fundera över momsen! Här får du snabbt svar vad saker kostar exklusive eller inklusive moms.
Dagens aktieindex
Fakturering
Använd vår kalkyl Så mycket ska du fakturera för att få lönen du behöver.
Mest lästa
E-handelsskolan
Tänk rätt kring distribution och logistik Se vår e-handelsskola med Arne Andersson bland andra!
Missa inte ...
Skatteknep Läckbergs okända skatteknep.
Patent Steg för steg hur du ansöker om patent.
Starta eget-kurs Vår webbkurs hjälper dig att ta din idé till ett färdigt företag.
Bluffakturor Konkreta råd till dig som drabbats av fakturaskojare.
E-handel Välj rätt e-butik i vår lista med 25 företag.
Boka möten 7 steg till fler och bättre möten
Starta eget Råd till dig som vill starta företag.
Bli mer lönsam Ta grepp om företagets ekonomi med vår webbkurs.
Kulturtips ... från The Fantastic Four!
Marknadsföring Enkla och billiga knep att marknadsföra ditt företag
Utdelning Se i vår kalkyl hur mycket du kan ta ut.
Klagomål 8 sätt att hantera kunder som klagar
Starta-eget-bidrag Så här får du pengar att starta.
Effektivitet Knepen för att få en effektivare arbetsdag.
Bokföring Lär dig bokföra på sju minuter.
Prissättning Så ser du över din prissättning
Pension Pensionsförsäkring eller nya okända alternativ? Se vad som är bäst för dig.
Camilla reder ut Camilla Björkman svarar på allt du vill veta om din start.
Bokföring Sex tips för lättare bokföring.
Sjukpenning Så olika är reglerna om du blir sjuk
Mobilmarknadsföring 7 snabba – så kommer du igång med mobilmarknadsföring
Jobba mindre Så når du målet att jobba mindre
Lyckat ledarskap Sex råd från Percy Barnevik
Sänk skatten Serie i tre delar: Sänk din skatt med rätt strategi
Skatteflyktsklausulen Så kan den paragrafen stoppa skatteplanering
Starta företag Så här registrerar du ditt företag på en kvart.
F-skattsedel Läs hur du registrerar dig för F-skatt
Tjänstebil Tjänstebil eller privatbil - vad är bäst för dig?
Lönsamhet Anders Anderssons bästa råd för att öka din lömnsamhet
Frilansjournalist Följ Camilla Björkmans frilansskola - och öka lönsamheten.
Moms Nätets snabbaste sätt att förändra från inklusive moms till exklusive moms.
Aktiebolag Bilda aktiebolag med Driva Egets expertråd.
Starta webbutik 8 råd – så kommer du igång
Försäljning Alla råd du behöver för att sälja mer.
Inför ledighet Kom-ihåg-lista inför semestern.
Kontor Här är avdragen som gäller för ditt kontor.
Enskild firma Allt du behöver veta för att starta en enskild firma.
E-handelsskola Driva Egets skola i fyra webb-tv-avsnitt.
Säljmisstag 8 vanliga säljmisstag företagare gör
Sponsring Läs när du kan dra av för sponsring - t ex till barnens sportklubb.
Fakturaskojare Lär dig gå till motangrepp mot deras fräcka metoder
Affärsidé Experternas råd hur du knäcker den bästa idén.
Starta café Allt du behöver för ett lönsamt café
Nya numret
Bidrag
Se bidragen som kan hjälpa ditt företag Senast i vår matiga lista är Tillväxtverkets affärsutvecklingscheckar.
Butik
Läs mer/köp
Tjänstebil
Tjänstebil eller privatbil – vad är bäst för dig? Se här hur du ska tänka när du väljer.
Sänk kostnaderna
Prenumerera
Gör som fler än 15 000 andra Prenumerera på Driva Eget - 495 kr för 8 nr.
Företag till salu
Län: Västra Götaland Omsättning: 5-10 Mkr
Län: Östergötland Omsättning: 0-2 Mkr
Län: Stockholm Omsättning: 5-10 Mkr
Län: Västra Götaland Omsättning: 0-2 Mkr
Län: Västra Götaland Omsättning: 5-10 Mkr