• "PR-skolan i dag: En artikel om dig och ditt företag kan du använda på många sätt. Här är några."

  Anna Fagerström

 • "5 tips för att säljpimpa en ny säsong!"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Tack vare Social Selling har jag mycket mer tid över som jag spenderar på min familj."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Anna Fagerström
 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Frågor om starta eget

I varje nytt nummer av Driva Eget får läsare svar på frågor från våra olika experter. Här är den senaste skörden med frågor. För att se tidigare expertsvar klicka på ett ämne i menyn.


 • Vilka bidrag kan jag få för att starta eget?

  Fråga:

  Jag har jobbat som urmakare i många år och vill därför öppna ett eget urmakeri i Kalmar. Jag har redan samtliga verktyg och maskiner men behöver nog förnya vissa saker. Hur mycket kan jag få i bidrag och finns det ett bättre ställe att öppna ett företag på?

   

  Wolfgang


  Expertsvar:

  Det finns tyvärr inga garantier för att få bidrag när man vill starta eget. För att kunna få starta eget-bidrag (som snarare är ett försörjningsstöd än bidrag för inköp av material) från Arbetsförmedlingen krävs att du uppfyller något av följande krav:

  • Är minst 25 år och anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och i behov av fördjupat stöd.
  • Är ung och har en funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan.
  • Är 18 år och står långt från arbetsmarknaden på grund av särskilda skäl.
  • Uppfyller villkoren för att få delta i arbetslivsintroduktionen.
  • Är minst 20 år och uppfyller villkoren för att delta i jobbgarantin för ungdomar.
  • Deltar i jobb- och utvecklingsgarantin.

  Du kan däremot söka lån hos till exempel Almi för att komma i gång med ditt företag.

  Din fråga om du ska starta i Kalmar eller någon annanstans är förstås svår att svara på. Det man kan konstatera är att det är ont om urmakare i Sverige. Skulle du erbjuda reparationer på distans – alltså att du hittar en lösning där kunden kan skicka sin trasiga klocka till dig – så kan det vara en fördel som gör att du kan bo var som helst. Det finns redan danska företag som jagar svenska kunder på det viset.

 • Fel skattebevis – blir jag straffad då?

  Fråga:

  Jag registrerade egen firma för ett år sedan men jobbade även halvtid som anställd under förra året. Fick reda på nu att jag skulle ha ansökt om FA-skatt … Hur kommer det här att påverka mig? Företaget gick inte med någon vinst förra året.

  Rådvill


  Expertsvar:

  Du kommer inte att bli bestraffad av Skatteverket bara för att du missade FA-skattebeviset. Det du däremot kan kolla är hur arbetsgivaren gjort skatteavdrag för dig, om man behandlat dig som vilken A-skattare som helst eller inte, så att du inte åker på en skattesmäll i efterhand.

 • Tjäna pengar på bloggen

  Fråga:

  Jag driver en skönhetsblogg som jag nu vill utveckla till ett företag. Jag får produkter skickade till mig och vill göra fler samarbeten med producenterna och fakturera för produkterna på rätt sätt. Ska jag starta en enskild firma eller ett handelsbolag?

  Amanda


  Expertsvar:

  Jag skulle rekommendera att du börjar med att registrera en enskild firma. Handelsbolag kräver att det är fler personer än bara du i firman. Och aktiebolag är egentligen bara intressant om du tar större ekonomiska risker i ditt företagande eller om du kommit så långt att du omsätter större belopp. Gå in på verksamt.se och registrera din firma där.

  Du kan läsa mer om skillnaden mellan olika bolagsformer på driva-eget.se/dinstart

 • Två enskilda firmor?

  Fråga:

  Kan jag som enskild person ha två enskilda firmor som jobbar och marknadsför sig under samma namn? Hur går jag till väga rent praktiskt i så fall?

  Carola


  Expertsvar:

  Du kan bara ha en enskild firma. Detta eftersom den enskilda firman är knuten till dig som person och till ditt personnummer.

  Däremot finns det ingenting som hindrar att du har flera verksamheter i din enskilda firma.

  Tänk bara på att ensamrätten till ett företagsnamn bara gäller inom den verksamhet som du registrerat ditt företag i. Har du då två vitt skilda verksamheter kan du registrera en av dem som en bifirma. Du kan då skydda namnet inom båda verksamheterna. Allt detta gör du på verksamt.se.

  Du kan också ansöka om att skydda ditt företagsnamn/varumärke hos Patent- och Registreringsverket (prv.se). Bland annat får du då ensamrätt till namnet i hela landet för de varor och tjänster du angett i din ansökan.

 • Får en 13-åring starta företag?

  Fråga:

  Jag är 13 år och vill starta företag. Får jag det? Eller är det någon särskild ålder för att starta eget?

  Jasmine


  Expertsvar:

   

  Kul att du vill driva eget! Tyvärr måste du ha fyllt 16 år för att få starta företag. Och mellan 16 och 18 år måste du ha din förälders eller din förmyndares tillstånd, liksom tillstånd från en så kallad överförmyndare i kommunen.

  Det du kan göra är att be en av dina föräldrar eller din förmyndare att starta företaget å dina vägnar. Även här krävs tillstånd från överförmyndaren. Kör hårt!

 • Är det hobby- eller näringsverksamhet?

  Fråga:

  Jag tillverkar silversmycken och vill börja sälja dem på nätet för att tjäna lite extra pengar. Än så länge har jag sålt tre ringar till vänner. Jag har läst att det är skillnad mellan hobbyverksamhet där man inte betalar skatt och att driva ett företag, där man måste betala skatt. Är det så? Och är det då bättre att göra det här som hobbyverksamhet?

  Marianne


  Expertsvar:

  Den enda försäljning som är skattefri är om du säljer enstaka saker som du har haft för personligt bruk, till exempel en soffa, en tavla eller en silverring du har tillverkat till dig själv och använt. Du får då sälja för upp till 50 000 kronor skattefritt.

  Men i övrigt måste du skatta på allt du gör en vinst på, även om du har en hobbyverksamhet. Det blir då inkomstskatt som vanlig lön plus egenavgifter som deklareras på blankett T2.

  Var går då gränsen mellan hobby och näringsverksamhet? Grunden är att följande tre villkor ska vara uppfyllda för att det du gör ska betraktas som näringsverksamhet:

  • Självständighet.
  • Varaktighet.
  • Vinstsyfte.

  Om din smyckesverksamhet skulle betecknas som en hobby är du inte skyldig att bokföra. Men du ska ändå spara kvitton och anteckningar som styrker inkomster och utgifter i minst sju år.

  I ditt fall låter det trots allt som att de tre villkoren kommer att uppfyllas då du verkar vilja göra detta långsiktigt och med vinst. Du bör då registrera dig för F-skatt och starta en enskild firma, om du inte vill starta ett aktiebolag vilket kräver 50 000 kronor i startkapital.

  Läs mer om allt detta på driva-eget.se/hobby.

 • Vad ska jag ta betalt för konsultjobbet?

  Fråga:

  Jag har i dag en månadslön på 37 000 kr för en heltidsanställning. Jag vill föreslå att jag i stället jobbar som konsult två dagar i veckan för 850 kronor i timmen. Hur ska jag lägga upp mitt förslag och vad kan jag ta betalt?

  Yvonne


  Expertsvar:

  Det timpris du föreslår motsvarar nästan exakt 37 000 kronor i månadslön enligt vår kalkyl på driva-eget.se/fakturaellerlon om du jobbar två dagar i veckan. Nu vet jag inte vad du jobbar med men timpenningen kan anses rimlig eller till och med låg. Vill du testa om du kan ta högre kan du använda vår kalkyl på
  driva-eget.se/prissattning.

  Utmaningen för dig blir att förklara för din arbetsgivare varför de ska betala lika mycket för att bara ha dig två dagar i veckan i stället för fem. Du kan då trycka på att upplägget blir mer flexibelt för dem. Behöver de skära ner kan de säga upp avtalet – en risk du också får ta. De slipper också kostnader för arbetsplats och utrustning om du inte sitter hos dem.

  En variant är annars att inte sitta hos dem. Då säger du bara att du fakturerar en viss summa i månaden för ett visst jobb och sedan är det upp till dig hur många timmar du lägger ner.

 • Starta B&B – vad ska jag tänka på?

  Fråga:

  Jag kan ta över arrendeavtalet efter ett pensionat och vill starta ett bed & breakfast här. Pensionatet har gått knackigt så det blir en utmaning att vända verksamheten. Vad ska jag tänka på?

  Cecilia


  Expertsvar:

  Ta tillfället i akt att vässa konceptet och nylansera ditt bed & breakfast.
  Försök att inte bara bygga verksamheten på privata gäster. Locka också kundgrupper som affärsresande, företag, kursdeltagare och bröllop.

  Anpassa priserna efter dina konkurrenter, men du behöver inte vara billigast. Kanske ska du uppgradera stället och höja priset. Räkna ut hur många platser du måste fylla för att gå med vinst.

  Slutligen: lägg krut på marknadsföring och ta hjälp om du inte hinner själv. Lycka till!

   

 • Får jag inte starta eget?

  Fråga:

  Jag har blivit arbetslös och söker arbete på heltid. Dock är jag ensamstående och a-kassan räcker inte. Därför vill jag börja med en egen verksamhet på deltid. Får jag behålla a-kassan?

  Yasmin


  Expertsvar:

  Nej. Du får tyvärr inte driva företag om du ska få a-kassa, inte ens på deltid. Däremot får du planera för en företagsstart, läs mer här. Hoppas att det löser sig för dig.

 • Hur uppskattar jag arbetstiden?

  Fråga:

  Jag ska göra ett uppdrag som copywriter för ett företag och få betalt per timme. Nu undrar de hur lång tid det här kommer att ta och vill ha en totalsumma. Vad svarar jag?

  Nils


  Expertsvar:

  Det enkla – men svåra – svaret är att du måste göra en tidsuppskattning. Kom ihåg att det är lätt att underskatta tiden. Sedan lär du dig till nästa gång. Ta hjälp av vår kalkyl för prissättning på driva-eget.se/prissattning.

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Starta eget utomlands
Försäkringarna för dig och ditt företag
Betalar du för mycket för bokföringen?
Maxa utdelningen