• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Hur undviker jag statlig skatt?

Jag driver enskild firma och har de senaste två åren lagt pengar i periodiserings- och expansionsfonder. Men nu när firman fortsätter att gå bra inser jag att det kan bli problematiskt eftersom jag vill kunna återföra pengarna utan att betala statlig skatt. Hur löser jag det?

George


Expertsvar:

Du använder dig av en vanlig strategi som går ut på att avsätta så mycket till expansionsfond och periodiseringsfond så att din skattepliktiga inkomst av näringsverksamhet ligger strax under brytpunkten för 20-procentig statlig skatt (426300 kr för 2013).
Expansionsfondspengarna beskattas då med 22 procent och de pengarna kan du vänta med att ta upp till inkomstbeskattning hur länge som helst (beskattas då med sociala avgifter och inkomst av näringsverksamhet med avdrag för skatten du tidigare betalat).
Ditt problem är periodiseringsfonderna som måste tas upp till beskattning efter fem år. I de deklarationer där du tvingas ta upp gamla periodiseringsfonder till beskattning kan du avsätta lite mer pengar än tidigare till expansionsfond och på det sättet även
i fortsättningen komma under brytpunkten.


Dela post
Kommentarer (6)
 • Bästa rådet är…..ombilda till AB!
  Pension…nja spara inom ditt AB istället. Då har du kontroll!

  Har varit i samma sits…men nu med flera AB!

  UffeT

  2015-01-22 15:09

  Svara

 • Efter fem år? Jag vet inte om Anders kanske tänker rätt men bara uttrycker sig lite otydligt

  En periodiseringsfond får ligga i 6 år.

  Från lagtexten:

  “Ett års avdrag för avsättning till periodiseringsfond ska dock återföras i sin helhet senast sjätte taxeringsåret efter det taxeringsår som avdraget hänför sig till.”

  Exempel, den del av överskottet från inkomståret 2013 som avsatts i en periodiseringsfond taxeringsåret 2014 måste återföras till beskattning senast taxeringsåret 2020 (då det alltså adderas till överskottet från inkomståret 2019).

  Magnus

  2014-02-15 14:00

  Svara

 • Citatet från lagtexten var inte helt ordagran. Här följer den exakta lydelsen:

  “Avdrag för avsättning till en periodiseringsfond ska återföras senast det sjätte beskattningsåret efter det beskattningsår då avdraget gjordes.”

  Magnus

  2014-02-15 14:00

 • Jag har hittat information hos skatteverket som kan förklara saken. Det kan hända att Anders har gammal information. Runt milleniumskiftet ändrades gränsen från fem år till sex år.

  Från en pdf jag hittade på skatteverket.se:

  “Tiden inom vilken återföring av periodiseringsfond ska ske förlängs från fem till sex år för alla företagsformer från och med 2000 års taxering.”

  Magnus

  2014-02-15 14:00

 • Läs in flera

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 6/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Fixa pensionen!
* Så ser regelverket ut
* Alternativen & strategierna

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Trygga din pension
Alternativa sparformer
Hon skippar bankens tips
Så lyckas han med sina placeringar
Hög risk för småföretagare

Dessutom:

 • Firman hemma – dra av för lokalerna
 • Så köpte hon sitt drömjobb
 • Hitta din exportmarknad