• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Bästa ägarform för näringsfastighet?

Jag har nyligen köpt ett litet hyreshus med åtta lägenheter i. Nu undrar jag om det är bäst att ha ett aktiebolag eller äga huset privat.

Ny hyresvärden


Expertsvar:

Om du äger en näringsfastighet privat beskattas hyran normalt som inkomst av näringsverksamhet. Det innebär avdragsgilla socialavgifter och inkomstskatt på upp till 57 procent.

Genom så kallad räntefördelning kan dock viss del av den löpande inkomsten tas upp som inkomst av kapital. Ju mindre belånad fastigheten är, desto större del av avkastning beskattas med 30 procent.

Om du själv arbetar med hyreshuset är näringsverksamheten aktivt, annars räknas den som passivt. Är den aktiv blir det ca 31 procent i egenavgifter, och underskott på upp till 100 000 kronor per år får dras av mot tjänsteinkomster  under de fem första åren.  Den som är passiv kan inte göra någon sådan kvittning, men betalar å andra sidan ca 24 procent i särskild löneskatt i stället för egenavgifter.

För en aktiv ägare kan det alltså under en nystartsperiod vara intressant med direktägande.

Du kan också äga fastigheten genom aktiebolag. Då blir det 28 procents bolagskatt på löpande inkomster och kapitalvinst när bolaget säljer fastigheten.

Man kan ofta undvika att betala skatt vid en försäljning genom att överlåta fastighetsbolaget till ett nytt moderbolag som i sin tur skattefritt säljer fastighetsbolaget. Den möjligheten har dock lett till en begränsning av rätten för bolag att dra av förluster på fastigheter. Sådana får bara dras av mot fastighetsvinster hos bolaget.

Om du vill att din direktägda fastighet ska övertas av ditt aktiebolag kan du göra en så kallad underprisöverlåtelse. Det görs genom att du säljer fastigheten till bolaget till ett pris som ligger mellan noll och ditt eget justerade anskaffningspris. Då utlöser överlåtelsen vanligen inte beskattning hos dig. Däremot kan du sedan inte köpa ut fastigheten så att den ägs privat utan att betala fullt marknadspris. Då blir det 28 procents skatt hos aktiebolaget på värdeökningen.

Allt detta är komplicerat och kräver att allt görs på exakt rätt sätt för att det inte ska oväntade skattekonsekvenser, så vänd dig till din revisor och en skatterådgivare innan du gör några transaktioner.

 


Dela post
Kommentarer (3)
 • Hej. Min dotter bor och jobbar i Italien. Om hon skulle köpa en hyresfastighet i Sverige hur skulle den beskattas?

  Sören

  2014-02-10 14:00

  Svara

 • Hej,

  jag funderar på att ha en däckverkstad i lokal på egen tomt. Bolaget är ett AB som jag själv äger. Hur gör man förmånligast med hyra, el och övrigt?

  Tack på förhand!

  Daniel

  2011-03-07 14:00

  Svara

 • Hej Cecilia Jag är på gång att ev. köpa ett hyreshus som precis genomgått denna förvandling till ett AB av ett kommunalt bolag.

  Köpesumma 15 milj Anskaffningspris 2,5 milj

  Och rådet av mäklaren är att behålla det som AB.

  Fråga: Vad händer med skatten,blir det ränta på den ej inbetalda skatten eller? Och vad innebär det i övriga utgifter och kostnader. Förutom auktoriserad revisor

  Tack på förhand

  MVH Christer

  Christer

  2010-12-16 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter