• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Hur funkar debet och kredit?

Jag tycker det där med debet och kredit i bokföringen låter så krångligt, och jag förstår inte poängen med dubbel bokföring.

Varför måste det vara så komplicerat? Vad är det för konsekvens kring alla dessa konton? Revisorer och redovisningskonsulter verkar krångla till det här i onödan. Snälla, förklara, så att vi begriper.

Kalle


Expertsvar:

Egentligen är det inte så komplicerat som många tror. När en transaktion ska bokföras med dubbel bokföring ska alltid beloppen med plussiffror (debet)vara lika stora som minusposterna (kredit).

Plussiffrorna visar vad pengarna används TILL – till lokalhyra, inköp av kontorsmaterial. . . Minussiffrorna visar var pengarna kommer IFRÅN – till exempel från bankkontot.
Om då sålt något i företaget kommer pengarna exempelvis från försäljning av böcker. De bokförs då som en minussiffra (kredit), och för bankkontot som pengarna kommit till blir det en plussiffra (debet).

Poängen med dubbel bokföring är att den hjälper till att hitta fel. När debet är lika med kredit är det ett tecken på att bokföringen gjorts på rätt sätt, även om man inte kan vara säker.

Det finns en konsekvens kring hur olika konton i en baskontoplan är upplagda. I bokföringen börjar alla tillgångskonton med en etta, skuldkonton med en tvåa, intäktskonton med en trea och utgiftskonton med en fyra, femma, sexa, sju eller åtta.
Det är viktigt att förstå dessa grunder i bokföringen även om du lämnar bort bokföringen. Dessa grunder lär Peter Reivall ut på en webb-tv-film på sju minuter som finns på www.driva-eget.se/bokforing.


Dela post
Kommentarer (2)
 • Hej Anders!

  Det jag ser som viktigt för en företagare är vilken information du kan få ut av redovisningen. Kunna tyda rapporter, förstå en resultat-/balansräkning. Förstå skillnaden mellan balans och resultat. Att förstå tekniskt hur ett bokslut går till tycker jag helt klart att man skall lämna till professionen. Men däremot tyda “outputen” här finns det mycket att göra. Företagaren måste förstå sina rapporter så man begriper var bolaget befinner sig. Vilka åtgärder som måste till.

  Det ligger mycket i tiden just nu att du kan t ex lära dig bokföring på sju minuter osv. Detta är helt klart vilseledande, att boka en faktura och en betalningen kanske inte är så komplicerat men om du skall vidare bokföra löner, interimfordr/skulder, skatt, moms osv blir det genast svårare. Företagaren kan ha olika förutsättningar att klara av detta. Driver du en advokatbyrå kanske inte detta är så stora problem, men om du t ex driver en byggnadsfirma så kanske det blir svårare att ta till sig detta. Detta på grund av att man har olika kärnkunskaper i botten.

  Det gäller att hitta en skiljelinje där redovisningskonsulten och företagaren möts och diskutera och där informationen lämnas över. Vid denna punkt skall företagaren förstå vad rapporterna innehåller och kan utifrån detta agera.

  Peter Bejmert Ekonomkonsult

  Peter Bejmert

  2013-11-22 14:00

  Svara

 • Läste detta i DN. Vilket bra svar! Äntligen förstår jag. Rivit ur, sparar. Letat rätt på hemsidan, sparar bokmärke. – Det enda jag saknar är kanske en hänvisning till moderna bokföringsprogram som gör att det aldrig kan bli fel.

  Ingrid Eckerman www.eckerman.nu

  2010-11-23 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter