• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Frågor om pengar

I varje nytt nummer av Driva Eget får läsare svar på frågor från våra olika experter. Här är den senaste skörden med frågor. För att se tidigare expertsvar klicka på ett ämne i menyn.


 • Får jag använda aktie­kapitalet?

  Fråga:

  Kan jag använda hela mitt aktiekapital om jag köper ett AB?

  Stina


  Expertsvar:

  Om du köper tillgångar som kommer att finnas kvar i firman är det fritt fram att använda det. Men bara halva kapitalet! När du överskrider det gäller särskilda regler. Då kan du bli personligt ansvarig och i värsta fall tvingas likvidera firman. En rekommendation är att bolagets eget kapital (tillgångar minus skulder) ska vara lika stort som aktiekapitalet, minst.

 • Ryker sjukbidraget om jag köper bolaget?

  Fråga:

  Jag har fullt sjukbidrag sedan cirka 2,5 år tillbaka. Nu har jag fått ett erbjudande om att köpa ett aktiebolag som säljer MC-delar på nätet. Jag tror att jag ska kunna klara detta då det bara handlar om några timmars jobb i veckan. Men vad gäller i så fall? Blir jag av med sjukbidraget helt eller vad händer?

  Boppen


  Expertsvar:

  För att ha rätt till hel ersättning är kravet att arbetsförmågan ska vara helt eller i det närmaste helt nedsatt. Men en person som har hel sjukersättning har ett visst utrymme att jobba, även i ett eget företag, utan att sjukersättningen påverkas.

  Du har rätt att jobba en åttondel av normal heltid, det vill säga fem timmar i veckan. Även din arbetsinkomst behöver vara mindre än en åttondel av den normala inkomsten på heltid för en sådan typ av sysselsättning.

  Exakt vilken summa det är avgör din handläggare på Försäkringskassan. Uppfyller du dessa krav bör du alltså ha fortsatt rätt till hel förmån.

  För att kunna ge dig ett svar i ditt enskilda ärende rekommenderar jag dig att ta kontakt med din handläggare på Försäkringskassan för att diskutera de faktiska förutsättningarna i din situation.

 • Vilka bidrag kan jag få?

  Fråga:

  Jag vill starta eget som coach och undrar om det finns några bidrag eller stöd att få. Var hittar jag i så fall dessa?

  Mikaela


  Expertsvar:

  Det finns en hel del stöd och bidrag för företagare att söka men kravet är oftast att du antingen ska bidra med tillväxt och/eller innovation.

  Här kvalar oftast inte en enmansfirma in, vilket tyvärr gör det svårt att få stöd för att ”bara” starta eget. Undantaget är om du har en affärsmodell som inte bara handlar om att du ska driva eget som enmansföretagare utan till exempel är ett innovativt, nytt coachkoncept som kan bidra med tillväxt. Det finns också regionala stöd för investeringar. Läs mer på driva-eget.se/guide-bidrag.

  Vilka stöd som finns ute varierar också från månad till månad. Det bästa du kan göra är att besöka alla sajter hos de större organisationer som ger stöd, till exempel Tillväxtverket, Vinnova och Almi. Du hittar en förteckning över dessa på driva-eget.se/stod. Där kan du läsa om kriterierna för de olika stöd som ligger ute.

  Ett alternativ kan vara starta eget-bidrag. Men du ska då ha varit arbetslös en tid och sökt jobb samt tillhöra en av vissa prioriterade grupper. Till exempel: Du är inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och i behov av fördjupat stöd, du är ung och har en funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan, du står långt ifrån arbetsmarknaden på grund av särskilda skäl och så vidare.

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Trygga din pension
Alternativa sparformer
Hon skippar bankens tips
Så lyckas han med sina placeringar
Hög risk för småföretagare

Dessutom:

 • Firman hemma – dra av för lokalerna
 • Så köpte hon sitt drömjobb
 • Hitta din exportmarknad