• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Min ex-man bluffade ut mig från företaget

Jag och min ex-man hade ett företag ihop. Jag var styrelseledamot, han var styrelsesuppleant. Vi hade en konflikt mellan oss, och han upprättade då ett extra bolagsstämmoprotkoll – utan min vetskap. Där ändrades så att hans flickvän står som ägare. Hon är ledamot och hans syster suppleant. Detta var för cirka ett år sedan. Men jag vet att det är han som styr företaget.

Men hade han rätt att ändra eller är det ett brott? Vad kan jag göra? Kan jag överklaga?

Efter detta skilde vi oss. Jag ville att vi skulle dela på företaget i en bodelning, men han lämnade företaget. I stället står hans flickvän/sambo som styrelseledamot för företaget medan han får försörjningsstöd (det får jag också). Företaget äger en fastighet där de två bor tillsammans. Jag tror inte att han vill dela företaget med mig. Han ger varken mig eller våra barn något ekonomiskt stöd.

Han har gjort fler saker, där jag inte heller vet om det är lagligt eller inte. Snälla, ge mig råd så som snart möjligt.

Skyddad identitet


Expertsvar:

Det är på bolagsstämman som val av styrelse görs. Aktieägarna utser styrelsen om inte annat är föreskrivet i bolagsordningen. En styrelse väljs för tiden fram till nästa ordinarie bolagsstämma, men kan ändras genom omval på extratillkallad bolagsstämma under räkenskapsåret. En extra bolagsstämma ska sammankallas om aktieägare av minst 10 % av aktierna kräver det. Kallelse till den extra bolagsstämman ska skickas ut till alla aktieägare senast 2 veckor före stämman. Det är alltså inget brott att utse ny styrelse på en extra bolagsstämma. Om det är så att du inte blev kallad till stämman kan du klandra bolagsstämmans beslut, men då ska detta ske inom 3 mån från beslutet.

Vid äktenskapsskillnad kan en bodelning krävas, detta är en lagstadgad rättighet. Detta innebär att du har rätt att kräva en hälftendelning av era nettotillgångar. Vid bodelningen utgår man utifrån de tillgångar och skulder som fann på brytdagen, dvs. dagen då ansökan om äktenskapsskillnad inkom till tingsrätten. Var han kvar i bolaget vid den tidpunkten ska hans ägande i bolaget tas upp i bodelningen. Om din före detta make vägrar bodela kan du kräva att en bodelningsförrättare utses. Anmälan om detta görs till tingsrätt.

Du har även rätt att kräva din före detta make på underhållsbidrag för barnen. Underhållsbidrag kan fastställas i avtal eller av domstol om föräldrarna inte kan komma överens. Om den underhållsskyldiga föräldern inte betalar underhållsbidraget, eller betalar mindre än 1 573 kronor i månaden, kan den förälder som barnen bor hos få underhållsstöd från Försäkringskassan.

 


Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter