• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Kan jag starta en bank?

Som vanligt verkar ju bankerna och dess ägare bara bli rikare och rikare. Därför har jag börjat fundera på att starta en bankverksamhet av något slag. Vad krävs juridiskt för att starta, bedriva och kalla sig för bankverksamhet i Sverige?

Wallenberg


Expertsvar:

Det är inte helt enkelt att starta en bank. Hur bankverksamhet får bedrivas i Sverige regleras i lagen om bank- och finansieringsrörelse – banklagen.

För att få starta en bank i Sverige krävs tillstånd från Finansinspektionen. Tillstånd ges bara till svenska aktiebolag, sparbanker eller medlemsbanker. Bolagsordning, stadgar eller reglementen för verksamheten måste stämma överens med den omfattande banklagen.

Det första hindret är dock att ett bankaktiebolag eller en medlemsbank måste ha ett startkapital på minst fem miljoner euro, eller drygt 50 miljoner kronor.


Dela post
Kommentarer (6)
 • Är det avdragsgillt (när man startar bank) att konvertera till judendomen?
  För banker är det mest geniala som finns. Idag är det helt lagligt att låna ut någon som INTE EXISTERAR och få ränta på det. Tänk efter: 3% av dagens pengamängd är pengar. 97% existera inte. Men ändå skall bankerna få ränta på det. (och ja: I USA har banker förlorat rättegånger om detta)

  Problemet som etnisk svensk är att de andra bankerna skulle sänka en genom att ta ut alla mina pengar = får problem med att ha de i snitt 3% som behövs = jag måste konvertera till judendomen.

  Har redan fixat mitt namn: Josef Guldlund.

  Josef Goldlund

  2015-04-13 16:07

  Svara

 • Nu finns det väl ingen orsak att starta banken i Sverige, vilket EU-land som helst borde väl funka.

  Nåt land borde ha andra gränser än 50 mille?

  Björn

  2013-01-28 14:00

  Svara

 • Bra fråga. Har själv funderat på att starta en bank med samma principer som de gamla sparpankerna – kyrktornsprincipen. Med det innebär att du inte ska bevilja lån till folk längre bort än att du fortfarande kan se kyrtornet i byn. Det var ett sätt att begränsa kreditriskerna. I byn känner man varandra och vet vem man lånar ut till.

  I en så liten krets kan man också hålla nere kostnaderna för att administrera banken och därmed också räntan på lånen. Alla skulle vinna på det – låntagarna får lägre ränta än hos de stora affärsbankerna med sina miljardvinster. För din egen del är arbetsinsatsen minimal.

  Det stora hindret är förstås kravet på 50 miljoner kr som Johan Reberg talar om. Kravet är obegripligt eftersom det annars skulle kunna öppna för småskaliga banker till nytta för alla i “byn”.

  PeterT

  2011-08-04 14:00

  Svara

 • Svenska Banker är verkligen oseriösa läs länken.

  http://parasitstopp.wordpress.com/banker-ar-landsforradare/

  giko

  2011-08-17 14:00

 • Läs in flera

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter