• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Kan de bryta avtalet innan uppdraget börjat?

Jag arbetar som konsult och slöt för ett halvår sedan ett avtal om ett projekt jag skulle påbörja ett år fram i tiden. Nu har kunden brutit avtalet, och projektet har ?skjutits upp på obestämd tid?. Vi har inte skrivit något formellt avtal, men överenskommelsen finns skriftligt via mail. Min fråga är vad som gäller här och vilka rättigheter jag har till eventuell ersättning? Jag har ju avsatt tid för detta projekt och sagt nej till andra uppdrag.

Adam


Expertsvar:

Avtalslagen gäller, och här tolkar jag det som att ni har såväl ett muntligt avtal som delar i skrift via mail. Och om din uppdragsgivare nu inte vill fullfölja er överenskommelse så är det ett avtalsbrott. Villkor i ett avtal kan nämligen bara ändras om ni båda är överens.
När det gäller fråga om ersättning är det dock svårare. Vid ett avtalsbrott ska den som bryter avtalet ersätta den skada du lidit på grund av detta. Det är dock du som måste bevisa vilken skada du lidit, och att denna skada har ett direkt samband med avtalsbrottet. Det kan till exempel handla om att du sagt nej till ett annat uppdrag för att kunna utföra detta.
Men det är heller inte så enkelt. Du har nämligen ett eget ansvar att försöka begränsa skadan, så du måste nu försöka få nya uppdrag under den tiden. Egentligen kan man först i efterhand se hur stor skadan egentligen blev.
Det första du ska göra är att kontakta uppdragsgivaren. Men om ni inte kan komma överens om en lösning så får du fundera på om du vill ta det vidare till domstol. Du kan ha rätt till rättsskydd via din företagsförsäkring, men annars kan det tillkomma kostnader som kanske överstiger den ersättning du får.


Dela post
Kommentarer (3)
 • Hej jag har skrivit på ett avtal med ett annat företag. De skulle sälja sittkuddar till oss förr sommaren. Men det företaget som vi skulle sälja vidare till har nu gått i konkurs. Hur kan jag bryta avtalet. Vi accepterade accepten men den kom fram försent och sedan skickade vi ett fax där vi sa att vi ville avbryta avtalet. Företaget tog del av faxet och accepten samtidigt. Och det skickade även ett svar på fax där de sa att de inte ville acceptera att vi bröt accepten. Hur gör jag om jag vill bryta avtalet? Eftersom vi inte har några att sälja dess sittkuddar till.

  2013-02-20 14:00

  Svara

 • Hej!

  Driver ett företag sedan 7 år tillbaks i tiden,har blivit uppringd av telefonförsäljare som vill sälja mobil abonnemang åt telenor som återförsäljare. Ett muntligt avtal upprättades på en ljudfil av säljaren och efter det kom en skriftlig orderbekräftelse på min mail som inte innehöll det vi avtalat muntligen i telefon.Orderbekräftelsen skickades snabbt samma minut som den kom på min mail till Telenor, jag bestred orderbekräftelsen med ett fax o mail till återförsäljaren men denne svarade de inte på varken mail eller fax. Jag skickade ett rekomonderat brev till telenor och bestred abonnemangen och bad ta kontakt med återförsäljaren. Jag har inte fått något skriftligt svar varken från telenor eller återförsäljaren. Detta hände den 13 Februari 2012, och jag har hävt avtalet den 21/2-2012 med att skicka över ett paket innhållande telefoner och ett brev om hävning av oss mellanvarande avtal som återförsäljaren löst ut genom företagspost. Därefter har jag kontaktat sajten vemringde.se med att lämmna en komentar offentligt på “data nätet” om att jag häver avtalet oss mellanvarande G.Dahl bygg/snick o låsservice återförsäljare TL sales AB åt Telenor AB.Då jag beskriver det hela som ett avtalsbrott då muntlig övrenskommelse ej övrensstämmer med skriftlig orderbekräftelse. Hur gör jag skall jag stämma TL sales AB inför domstol som ej svarar på fax,mail,rekomonderade brev! P.S abonnet på tidningen Driva Eget

  Ove Dahl

  2012-02-28 14:00

  Svara

 • Du tar kontakt med Telenor och ber dom ta fram ljudbandet och tar det och det skriftliga till tingsrätten och stämmer företaget.

  2012-09-10 14:00

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter