• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Vad kostar månadslönen för firman?

I TV-programmet Vinna eller Försvinna i TV1 har jag hört två av huvudpersonerna klaga över att de inte har råd att ta ut t lön ur sina företag. Men vad kostar det ett företag att ta ut lön när de till slut ändå hade råd med att ta ut lite pengar? Vad är företagets totalkostnad för en månadslön på 20 000 kr? Hur ska man tänka när det gäller egen lön för ett nystartat företag?

Nyföretagare


Expertsvar:

Många småföretagare glömmer ibland bort sig själva och att de måste ha lön när de börjar räkna på företagets lönsamhet. Under första året får man ibland räkna med att avstå från lön och kanske leva på sparade pengar. Men om verksamheten senare går så dåligt att det inte blir något över får man börja fundera på att antingen försöka öka intäkterna eller dra ned på kostnaderna. Går inte det är ett alternativ faktiskt att lägga ned.

Men ofta får en egenföretagare räkna med en lägre månadslön än som anställd. När företaget i framtiden säljs kan det ju också komma in pengar som kan kompensera det lägre löneuttaget. Går företaget riktigt bra är det ofta skattemässigt bäst att nöja sig med en månadslön strax under brytpunkten för statlig skatt, ca 32 000 kr. Resten kan sparas i företaget.

Utöver själva löneutbetalningen måste företaget betala egenavgifter (enskild firma) eller arbetsgivaravgifter (AB). När man jämför lön på 20 000 kr som anställd och lika mycket från eget företag bör man också ta hänsyn till att egenföretagaren inte får någon semester och inte har någon tjänstepension som ju en löntagare har.

Om man gör denna jämförelse i vår kalkyl HÄR finner man att en lön för en löntagare på 20 000 kr motsvarar 29 000 kr för en enskild firma om man tar hönsyn till firmans egenavgifter och räknar med kompensation fär semester och tjänstepension. Administration och andra kostnader i firman har då inte tagits med.


Dela post
Kommentarer (4)
 • Det är liiite trist att i de allra flesta fall när detta diskuteras börjar ma med att säga att man får räkna med ingen lön första året, leva på sparade pengar. Sen kanske man ska “fundera på att öka intäkterna”. Ahahahaha som om inte det är den enda man tänker på dag som natt!! SJÄLVKLART ska man ha lön och öeka på sitt företag.Är affrädiden enkel och beprövad av andra ska man kunna leva på det direkt annars är det väl ingen idé?? Tänker ålål typer av hantverkare etc. Är det en nu uppfinning kanske det kan vara kärvt möjligtvis. Frågor på det? :-)

  Fredrik

  2016-12-19 18:23

  Svara

 • Hej Anders

  Hur mycket kostar jag som anställd? Jag har en månadslön på 22963 kr. Arbetsgivar avgifter 31,42 och semmester 13%. sedan ppm och tjänstepansion ca 6%. Jag får inte ihop eran kalkyl vad ett företag behöver fakturera en kund för o få den lönen..

  som sagt hur räkanar man ut detta… kan du ge ett exempel??

  Fredrik j

  2011-02-15 14:00

  Svara

 • EF i nio år, AB i snart två år. Ingen expert på området.

  Funderar själv på att anställa och räknar jag så tar jag med;

  Lön

  Skatt

  Arbgivavg

  Tjänstepension

  Lokalhyra

  Telefoni

  Porto

  Datorinvesteringar

  Mjukvaruinvesteringar

  Utbildningskostnader

  Extra kostnader då anställd är sjuk

  Etc.

  För att få reda på vad jag måste fakturera.

  StefanH STHLM

  2011-07-27 14:00

 • Hej stefan mitt namn är Soran Khourshid å bor i malmö och min vän funderar på att ansälla mig på hans lilla it firma ……vad kostar det för en enskild firma att anställa mig med en lön på 16 tusen kr i månaden.

  hör av dig eller meila mig på (khourshid_soran@yahoo.com) 0707389937)

  med vädliga hälsningar SORAN

  2012-04-21 14:00

 • Läs in flera

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter