• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Ska jag hyra ut mig själv?

Jag är plåtslagare och jobbar just nu på ett företag för 175 kr i timmen. Nu funderar jag på att starta företag och låta mitt företaget hyra ut mig till min arbetsgivare. Detta eftersom min firma då får 350 kr i timmen.

När jag räknar på det verkar det som om jag skulle tjäna på det. Dessutom är jag 22 år gammal och har läst att det då är lägre egenavgifter, vilket skulle innebära en ännu större skillnad. Tycker ni att jag ska bilda företag i stället för att gå som anställd?

Niklas R


Expertsvar:

För att du ska kunna göra det krävs att du verkligen har en egen självständig verksamhet med egna verktyg och tar eget ansvar för skatter och avgifter. Det är du som är din egen arbetsgivare, och du ska kunna arbeta åt andra uppdragsgivare, även om du i början ska kunna ha en enda. Du måste skaffa F-skattsedel.
Rent ekonomiskt är det mycket bättre att du fakturerar 350 kr i timmen från en egen firma än att få ut 175 kr i timmen som anställd. Om du jobbar 40-timmarsvecka kan du då fakturera 56 000 kr på en månad. Skriv in det beloppet i denna kalkyl: www.driva-eget.se/fakturaellerlon.
Du ser då att detta motsvarar en inkomst som anställd på hela 283 kr i timmen. Då har vi tagit hänsyn till att du som egenföretagare inte har semester och själv måste betala in 15, 07 procent i egenavgifter, nästan häften av det normala, eftersom du är under 26 år.
Även om du får en del högre kostnader för exempelvis verktyg och bokföring verkar det vara klart lönsamt för dig at vara din egen. Men tänk på att du då inte har någon anställningstrygghet.


Dela post
Kommentarer (4)
 • Hejsan jag skulle vilja öppna ett bemaningsföretag , ifall jag anställer en person där han har en lön på 100kr i timmen, är jag endast tvungen att betala arbetsgivaravgift då ? alltså då betalar jag 100kr i timmen samt att jag betalar 29kr i arbetsgivaravgift . så den person jag anställer kostar endast mig 129kr i timmen sen är jag fri från skatter och annat från den person jag anställt eller hur går det till ?

  Martin

  2014-06-04 08:20

  Svara

 • Kan man säga upp sig och bli inhyrd av samma arbetsgivare på en gång ?

  Sten

  2013-03-06 14:00

  Svara

 • Det beror på vad som står i ditt nuvarande kontrakt.

  adm

  2013-08-11 14:00

 • Måste bara göra ett inlägg här!

  Trygghet det existerar inte längre, fler och fler börjar använda bemanning alltså enbart hyr in personal efter behov. Och bemannings företagen har det helt fritt att anställa personal per tim så när det avtar med sysselsättning bantar dom personal direkt. Just in time gäller inte bara material utan även personal. Jag driver själv ett eget bolag och har mellan 2-5 inhyrda varje månad. Men som sagt när jag ser att det kommer bli uppehåll i 2 veckor innan nästa projekt kommer in så meddelar jag detta och då kommer inte killarna förrän om 2 veckor, och under denna tid så går dessa killar utan lön. Detta är självfallet inget jag vill men eftersom förtjänsten är så låg så är detta ett måste eftersom mina “konkurrenter” arbetar med personal från öst så har inte jag nån som helst möjlighet att kunna konkurrera med Svensk fast anställd personal. Vi går mot en såpass omfattande affärs mässig omställning just nu i samhället. Säkerheten & tryggheten som enskild människa har kännt förut kommer inte att existera efter 2013. Borg har fört en så snedvriden politik alldeles för länge, hans mål är att Sverige inte ska vara ett produktions land utan att vi ska vara ett land som enbart ska sälja och leva på tjänster! Nä tididgare drev jag ett företag som hanterade malm, men har nu sadlat om till konsult och ska driva bolaget med inhyrd personal i 3 månader till sen lägger jag ner den verksamheten, och enbart fokuserar på att hålla mig själv med uppdrag, om man slår ut det med försäkringar, revisorer, bokslut, konstnader för inhyrd personal, skatter, bilar, lokaler så är det mer lönsamt att jobba själv då man endast betalar arb.avg och skatt. Svenska företags klimatet är extremt tufft… Jag kan sätta min högra hand på att det inte finns en själ som har eget företag och oppinerar sig mot det som jag har skrivit nu.

  Kjell A

  2012-11-22 14:00

  Svara

 • Läs in flera

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter