• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Kan jag ha A-kassa och firma?

Jag har tappat min största kund som står för 40 procent av min omsättning, och kan inte längre leva på firmans intäkter. Jag har hört att man bara kan få arbetslöshetsersättning om företaget är helt inaktivt. Därför undrar jag om jag kan lägga över företaget på min make? Då kan väl företaget fortsätta att fungera, om än i minskad omfattning, och jag kan få arbetslöshetsersättning?

Susanne


Expertsvar:

Nej, det upplägget känns tveksamt. För det första är du själv en viktig del av verksamheten i din konsultfirma. För det andra är frågan hur du tänkte lösa situationen när det i så fall går bättre för företaget.

Grundregeln är att en företagare inte kan kombinera arbetslöshetsersättning med egen verksamhet, och för att få arbetslöshetsersättning som företagare ska alla möjligheter att driva företaget vidare vara borta.

Du kan dock begära ett tillfälligt uppehåll för att kanske starta igång rörelsen när tiderna är bättre. För att få tillfälligt uppehåll får ingen verksamhet bedrivas i företaget och svackan i rörelsen får inte bero på säsongsvariationer.

Det främsta rådet jag kan ge dig är att du kontaktar din a-kassa för att diskutera igenom din situation. Olika a-kassor har olika regler, och det är viktigt att du löser din situation på ett sätt som är förenligt med de regler som berör just din situation. Om du handlar på ett sätt som a-kassan inte senare kan godta blir ju läget problematiskt för dig.

Läs mer här.


Dela post
Kommentarer (4)
 • Hej,

  Jag vill bara betona att llla a-kassor tillämpar _samma_ regler! Det som står att “Olika a-kassor har olika regler” är helt felaktigt.

  Alla a-kassor tillämpar lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring, och i Sverige är det Riksdagen som stiftar lagar – inte a-kassorna.

  Det är alltså ingen idé att försöka hitta en a-kassa med generösare regler än en annan a-kassa, för nåt sånt finns inte…

  a-kasseutredaren

  2010-04-13 14:00

  Svara

 • Det finns det visst, A-kassorna tolkar reglerna olika.

  Exempel: Jag var arbetslös och ett företag ville att jag skulle jobba någon dag i veckan åt dem och fakturera detta. Detta kan göras genom företag som t.ex. FrilansFinans och är helt accepterat bl.a. för kulturarbetare.

  Jag ringde min Akassa Unionen och fick till svar att det var absolut inte tillåtet enligt nuvarande regler. Jag frågade då varför det var godkänt för musiker, artister mfl?

  Svaret blev: “Rösta fram en annan regering så kanske vi tolkar reglerna annorlunda”…!

  Peter H

  2013-09-11 14:00

 • Hej!

  Har en liten invändning här. När jag blev arbetslös för ett tag sedan så kunde jag både uppta A-kassa och driva vidare min enskilda firma. Jag var tvungen att skicka in lite dokumentation till mitt fack (HTF-Unionen) men mest var de intresserade av min inkomst från näringsverksamheten. Det hela slutade i att jag fick tjäna ca 2.000,- före skatt i veckan i mitt företag utan att det påverkade A-kasseersättningen. Tjänade jag mer så skulle det börja räknas därifrån och ersättningen skulle minska motsvarande.

  Man får absolut inte starta ett nytt företag under tiden man har A-kassa, men om man har haft företag under de senaste 6 månader man hade en tillsvidareanställning, så gick det bra att kombinera båda när man blir arbetslös.

  Med reservation om att detta kan fungera olika mella olika fackförbund,

  Dragan Ruzic

  Helsingborg

  Dragan Ruzic

  2009-08-23 14:00

  Svara

 • Sitter i en liknande situation Vilka papper och uppgifter behöver man?

  2013-05-31 14:00

 • Läs in flera

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter