• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Kan företaget satsa på kapitalförsäkring?

Jag funderar på att placera en del av bolagets pengar i en kapitalförsäkring, men har många frågor kring detta.

Är det fördelaktigt jämfört med att placera företagets överskott i vanliga fonder och aktier?

Vilka skatteregler gäller?

Vad som krävs rent bokföringsmässigt? Räcker det med att bokföra kontanta insättningar och uttag? Vinsten är ju ändå inte skattepliktig.

Hur gör jag när jag säljer kapitalförsäkringen? Hur bokför jag vinsten?

Lisa


Expertsvar:

Både för privatpersoner och företag är skatteuttaget för en kapitalförsäkring en avkastningsskatt på cirka 1 procent på kapitalet varje år. Eftersom den skatten tas ut på kapitalet den 1 januari är det bästa att vänta med att sätta in pengar till efter årsskiftet.
Inne i kapitalförsäkringen kan du när som helst byta aktier och fonder utan skattekonsekvenser och utan krångel i kommande deklaration.
Ofta går det att placera pengarna både i fonder och aktier. För att kalkylen ska bli bra gäller det att avgifterna inte är för höga, och hos nätmäklarna är det inga försäkringsavgifter alls.
Tänk på att vinsten på pengar som du nu har placerat i fonder ska beskattas innan de sätts in i en kapitalförsäkring.
För att kapitalförsäkringen ska bli bättre än vanligt sparade där vinsten beskattas måste den årliga avkastningen vara minst 3-4 procent.
Kapitalförsäkringar förvaltas av försäkringsbolagen och därför ska köp och försäljningar inom försäkringen inte bokföras i försäkringstagarens företag. Det är bara kontanta insättningar och uttag som ska bokföras.
När du säljer kapitalförsäkringen bokförs vinsten som en icke skattepliktig intäkt. En förlust bokförs som en icke avdragsgill kostnad.


Dela post
Kommentarer (4)
 • Kapitalförsäkringar är en försäkring och en kostnad för bolaget när pengar förs över till försäkringen. En juridisk person kan inte äga en kapitalförsäkring om inte en privatperson står som förmånstagare. Detta innebär att kostnaden dessutom inte är avdragsgill i företaget.

  Det förekommer mycket dålig rådgivning från kapitalplacerare när det gäller denna placeringsform därför att den är väldigt lönsam.

  2013-11-13 14:00

  Svara

 • Jag tror att med “skattade pengar” menas egentligen att pengarna som sätts in i en KF kan inte vara en kostnad i resultaträkningen (med andra ord ej avdragsgilla). Har jag förstått det rätt?

  HZ

  2013-09-13 14:00

  Svara

 • Hej, det Anders skriver stämmer inte riktigt. Det beror helt på om Kapitalförsäkringen avser vara en “pensionslösning” eller som investering. Är det en pensionslösning skall man skatta pengarna innan de sätts in i Kap.Förs. Men är det däremot en investering så behöver man inte skatta pengarna först.

  Kan också påpeka att reglerna är väldigt otydliga på detta område och är upp för tolkningar.

  Z94

  2012-04-20 14:00

  Svara

 • Hej,

  Jag funderar på samma saker och har ändå inte fått klart för mig hur det fungerar trots idoga eftersökningar på nätet.

  1. Vad innebär det att man sätter in skattade pengar till kapitalförsäkringen? När/hur betalas den skatten och hur bokförs det?

  2. När jag sedan gör ett uttag från försäkringen, hur blir det om jag exempelvis vill återföra pengarna för att användas i företaget. Får jag då tillbaka skatten som betalades i 1 och kan sedan använda pengarna som vilka företagspengar som helst för att använda i rörelsen eller tas ut som lön/utdelning?

  Stefan

  2010-12-07 14:00

  Svara

 • Läs in flera

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter