• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Hur får jag betalt från utlandet?

Jag funderar på att börja sälja mina produkter utomlands. Men hur gör jag för att vara säker på att få betalt för de varor jag skickar iväg?

Utlandssugen


Expertsvar:

Innan man börjar exportera varor kan det vara bra att kontrollera om de utländska kunderna är kreditvärdiga. Ta då hjälp av UC och Exportrådet.

Att ta emot betalningar från utlandet är inget problem. Antingen kan de utländska pengarna gå direkt in på ditt vanliga konto, där pengarna direkt växlas till svenska kronor.

Du kan också öppna ett valutakonto. Detta kan vara praktiskt om du även får fakturor i den utländska valutan, eftersom du då helt slipper växlingsavgifter.

Vid utlandsbetalningar ger banken dig ett Iban-numret, som innehåller ditt bankkontonummer och säkerställer att kontouppgiften är korrekt angiven. Det är viktigt att din kund får både detta nummer och den Bic-kod som finns för varje bank.

Det finns också andra betalningssätt som stärker din position som säljare i en exportaffär. Ett av dessa sätt kallas dokumentinkasso. Via din bank skickar du då ett dokument till kundens bank. Köparen måste betala sin bank för varan för att få ut dokumentet, vilket garanterar din betalning.

Går exporten till ett instabilt land är det bättre att använda en remburs. Då tar kundens bank på sig ansvaret att betala för varan så länge som du som säljare kan visa upp dokument på att varan har gått iväg som den ska.


Dela post
Kommentarer (2)
 • hejsan ingela jag skall öppna eget koperativt företag men jag skulle vilja sälja mina produkter utomlands men hur får man itag i en säljare eller kontakt som sköter dessa saker behöver hjälp med detta kanske till butiker eller till såna som för det vidare i utlandet jag tänker mest på europa kanske usa jag vet inte vad jag skall söka efter på nätet kan du ge mig en vägledning hoppas på svar

  gunnemar johansson /GJ

  2010-11-06 14:00

  Svara

 • Det här stämmer bra, förutsatt att man är ett företag som Ericsson eller ABB. Jag tänker på Kina där jag bott or arbetat mycket av mitt liv. Banker och bankekonomer intar inte den maktposition i Kina som dom har i ett land som Sverige. Det är därför Kina klarade sig så bra genom den ekonomiska krisen, och därför utvecklas landet så snabbt. Att göra affärer i Kina har inget med teoretisk kreditvärdighet som banker eller Exportrådet uppfattar det att göra alls, utan med förmågan att omvandla varor och tjänster till likvida medel och ett långtgående förtroende mellan personer att göra jobbet och uppfylla förpliktelser mot varandra, leverera varan, omsätta den i pengar, och betala för sig. Svenska småföretagare gör nog bäst i att undvika storföretagstjänsterna om man vill lyckas i Kina.

  Bert i Kina

  2010-10-04 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter