• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Får man använda personkontot till företaget?

Läsaren Seija undrar i Driva Eget nr 8/2015 om hennes dotter som har FA-skatt får använda sitt personkonto i Nordea för enstaka insättningar från sin enskilda firma. Hon har fått olika svar från olika personer på Nordea. Här nedan följer svar från Driva Eget och Nordea.

/Camilla Björkman, Driva Eget


Expertsvar:

Driva Eget har pratat med Nordeas presschef som med hänvisning till bankens jurister svarar att nej, man får inte använda sitt personkonto hos dem för företagstransaktioner.

Det finns ingen lag på att du måste ha ett separat konto för företaget och man kan tycka att det inte borde spela någon roll bara man själv skiljer transaktionerna åt. Men bankerna bestämmer själva sina regler. Det är dock inte säkert att det är likadant hos andra banker.

Oavsett vad måste det vara tydligt för kunderna vad som gäller.

Här följer ett kompletterande svar från Nordea i sin helhet:

Nordea tillhandahåller två olika transaktionskonton, ett för privatpersoner och ett för företag.

Transaktionskontot för privatpersoner är ett konto avsett för konsumentändamål och tillhandahålls för konsumenters löpande transaktioner. Enligt punkten 3 i de allmänna villkoren för Personkontot är kontot avsett för insättning av lön, pension, studiestöd eller andra regelbundna automatiska insättningar.

Transaktionskontot för företag tillhandahålls förutom juridiska personer också privatpersoner som driver rörelse. Kontot är enligt punkten 1 de allmänna villkoret för kontot avsett för löpande in- och utgående betalningar för näringsidkare.

Nordea har idag inget transaktionskonto för enskilda näringsidkare som också är avsett för att användas för mer personligt bruk. Ett sådant konto skulle skapa problem för näringsidkaren eftersom privat användning av den totala insättningen kan medföra skattekonsekvenser.

Driva Egets kommentar på sista stycket: Det finns som sagt ingen lag på att man måste ha två separata konton, även om det är att rekommendera. Skattekonsekvenser kan det först bli om du inte håller isär företaget och privatpersonens pengar.


Dela post
Kommentarer (3)
 • Har idag försökt öppna konto på Swedbank men får inte göra det eftersom jag nämt att jag ska öppna enskild firma. Dom kräver att jag köper deras företagspaket vilket jag inte ville göra. Ringde SEB vilka erbjöd att jag behövde ” bara” åka till deras kontor o där öppna ” enkla firman” vilket skulle vara gratis första året och därefter kosta 600kr/ år. Åker till deras kontor där man sedan hävdar att man inte alls kan hjälpa mig utan att jag måste boka ett möte där man ska gå igenom min firma.
  Min firma som än så länge bara är ett nummer på Skatteverket få jag inte kommit igång än.
  Suck. Ännu kontolös då storbankerna bara krånglar.

  Ann

  2016-01-25 15:28

  Svara

 • Vad mig förvånar är att Nordea företagscenter hotar stänga personkontot om man inte öppnar ett företagskonto, som kostar mellan 900 och 1000 kr per år. Rika bankerna verkar vilja bara tjäna ännu mera pengar på sina små kunder och enskilda företagare som har sin firma som extra inkomst. Andra storbanker har billigare företagskonton och dessutom bättre service på sina bankkontor än Nordea, så jag undrar om Nordea bara gillar miljonärer och storföretag? Skatteverket ställer inte krav på företagskonto, jag har frågat! Vad tycker ni andra? Det finns säkert jättemånga små firmor som använder privatkonton av olika slag för små transaktioner. Klart att man kan byta bank, och Nordea kanske inte vill ha enskilda firmor eller pensionärer som har enskild firma vid sidan av sin pension som kunder heller… Vad har ni andra för erfarenheter?

  Seija Singh Ketola

  2015-12-11 13:16

  Svara

 • Handelsbanken har inte lagt sig i användning av ett konto för både det ena och det andra. Enskild f:a är en förutsättning anser jag.

  Marianne Landén

  2016-01-11 16:08

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter